Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας, αλήθειες κα ψέματα!

Γράφει η
Αντωνία Μπούζα
 
Η Μεσσηνία εδώ και δεκαετίες ταλανίζεται από την εμπλοκή κάθε πρωτοβουλίας για τη διαχείριση των  σκουπιδιών της.

Αποτέλεσμα είναι να έχουν σπαταληθεί αμέτρητοι οικονομικοί πόροι για άχρηστες  μελέτες, χωροθετήσεις, γνωματεύσεις, συμβούλια, ίδρυση νέων φορέων με νέα έξοδα λειτουργίας  και το αποτέλεσμα; Κανένα!

Ό,τι ξεκινούσε να γίνει, κάποιοι μικρόνοες πολιτικοί, που βλέπουν μπροστά τους μόνο το προσωπικό όφελος και την πολιτική τους ανέλιξη, το  υποδαύλιζαν και στο τέλος το ματαίωναν.


Έτσι δεν καταφέραμε να χωροθετήσουμε πουθενά κάποια μορφής διαχείριση. Όποια λύση ξεκινούσε σταματούσε,  είτε αφορούσε αρχικά Χ.Υ.Τ.Α., είτε στη συνέχεια Χ.Υ.Τ.Υ, είτε αργότερα χώρους για μπαλοποιητές, είτε για εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το περιβάλλον συνεχίζει να υποβαθμίζεται, σκουπίδια πετάγονται σε ρέματα, χαντάκια, χαράδρες, ποτάμια κλπ.  Φωτιές  ξεσπούν σε σκουπιδότοπους και  ρυπαίνεται αφόρητα η ατμόσφαιρα , ενώ καρκινογόνες ουσίες, διοξίνες κλπ  απελευθερώνονται, με ότι αρνητικό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων. Πολλά άλλωστε είναι  τα παραδείγματα ανεξέλεγκτης ποινικά κολάσιμης  ρύπανσης στη Μεσσηνία και όμορους νομούς, που ανέδειξε η ειδησεογραφία .

Το κόστος  διαχείρισης συνέχιζε να παραμένει υψηλό , διότι όλο αυτό το διάστημα κάποιοι ζούσαν από τη μεταφορά των σκουπιδιών που στοίχιζε περίπου 69 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ, χωρίς κάποια εγγύηση ότι τα σκουπίδια θα μεταφέρονται σε χωροθετημένη  για το λόγο αυτό περιοχή και δεν θα πετάγονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Κάποιοι δήμοι προ του αδιεξόδου, προχώρησαν  μόνοι τους σε διαχείριση των αποβλήτων τους, μειώνοντας το κόστος για τους δημότες, άλλοι συνεχίζουν να λειτουργούν χωματερές, ενώ άλλοι ασφυκτιούν διότι ακολούθησαν τον περασμένο περιφερειακό σχεδιασμό και έχουν πνιγεί κυριολεκτικά στα μπαλοποιημένα σκουπίδια.

Μόνιμοι υποκινητές των κοινωνιών στο όχι της όποιας λύσης, κάποιοι αιρετοί και κομματικοί παράγοντες, που φυσικά δεν προτείνουν καμία λύση , προτείνουν μάλιστα και το απλοϊκά ανεκδιήγητο σενάριο, τα δικά μας σκουπίδια να τα πάμε ….σε άλλο νομό!

Επειδή όσοι εκλέγονται επιβάλλεται να μπορούν να πάρουν και δύσκολες αποφάσεις και να μην παραπληροφορούν τους πολίτες, που στο τέλος πάντα πληρώνουν  την ανυπαρξία συνεννόησης με χρήματα και περιβαλλοντική υποβάθμιση, ας βγουν να μιλήσουν έξω από τα δόντια επιτέλους!

Αναθεωρήθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός και ψηφίστηκε ο  νέος  ΠΕ.Σ.Δ.Α., που προβλέπει ότι στα 500μ  από οικισμούς μπορεί να δημιουργηθεί η νέα λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Αόριστα στα 500μ. Δεν αναφέρθηκε οικισμός, περιοχή, χωριά κλπ.  Φτάνοντας στον καινοτόμο διαγωνισμό ευρωπαϊκών κονδυλίων και Σ.Δ.Ι.Τ., δηλ. τη σημερινή λύση του εργοστασίου στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας, είναι φυσικό και επόμενο με τόσα που έχουν ακούσει οι κάτοικοί της,  να είναι κοινώς…. στα κάγκελα!

Κάποιοι κυριολεκτικά χρησιμοποιούν την οργή από την παραπληροφόρηση των κατοίκων, για να κερδίσουν αποδοχής και να πλήξουν αντιπάλους.

Αυτό είναι παθογενές και επιβάλλεται επιτέλους να σταματήσει.

Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται οι κάτοικοι από κανέναν, δεν επιτρέπεται να δημιουργείται πολεμική με τους έχοντες αντίθετη γνώμη, δεν επιτρέπεται να βαδίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με σημαία τα σκουπίδια και να είναι  στη μέση οι κάτοικοι που δίκαια αγωνιούν, αλλά και όλοι οι Μεσσήνιοι που βλέπουν πάλι μπροστά τους την αδυναμία των εκλεγμένων εκπροσώπων τους να συνεννοηθούν στοιχειωδώς .

Που βλέπουν πρόσωπα που τιμήθηκαν από την Κυβέρνηση και ανέλαβαν θέσεις κλειδιά στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, να παρεμβαίνουν ατυχώς, με το βλέμμα στραμμένο στο δικό τους μέλλον και να δημιουργούν επιπλέον εντάσεις, όταν ο ρόλος τους είναι η διασφάλιση του περιβάλλοντος της περιοχής και της υγείας των κατοίκων.

Εκείνο που όφειλαν όλοι αυτοί που ερίζουν πάνω από την Καλλιρρόη, ήταν αντί να φωνασκούν και να ξεσηκώνουν τον κόσμο, να πετύχουν επιπλέον ρήτρες  σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης και επιπλέον αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή.

Προτείνω λοιπόν να ζητηθούν για  την τοπική κοινωνία

1. Επιπλέον θέσεις εργασίας, 2. Αποφασιστική συμμετοχή στη διοίκηση της μονάδας επεξεργασίας από εκπρόσωπο της Καλλιρρόης, 3. επιπλέον έργα ανάπτυξης στην Καλλιρρόη, 4. Δωρεάν ρεύμα , νερό  θέρμανση για τους κατοίκους της Καλλιρρόης.

 Άλλωστε με την άγρυπνη και αποφασιστική συμμετοχή εκπροσώπου της  περιοχής στη διοίκηση του εργοστασίου, θα επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα που  απολαμβάνουν  πόλεις της Ευρώπης  που χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών τους.

 Όλοι γνωρίζουμε, πως τέτοιες περιβαλλοντικές μονάδες διαχείρισης ευρίσκονται στα κέντρα των Ευρωπαϊκών πόλεων, χωρίς ουδείς να αντιλαμβάνεται την παρουσία τους.

Στείρες αρνήσεις, στείρες πολιτικές, φωνές , διχασμοί και παραπληροφόρηση του κόσμου, οδηγεί τον τόπο μας στο περιθώριο της ανάπτυξης και της ευημερίας και δεν βοηθά ούτε τους ενορχηστρωτές των αντιδράσεων, διότι στο τέλος η αλήθεια πάντα λάμπει!

elzoni.gr