Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου

crimaia
Το 93% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll.
Μόλις το 7% ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ουκρανία με αυξημένα δικαιώματα.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα ήταν πολύ μεγάλη. Οι εγγεγραμμένοι ήταν περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι και εκτιμάται ότι ψήφισε η πλειοψηφία τους. Περίπου το 80%.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στην πλατεία Λένιν στη Συμφερόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος πανηγύρισε έξαλλα το συντριπτικό “ναι” που προκύπτει από τις κάλπες.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα της Κριμαίας, ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι «έχουν περάσει οι εποχές που η διεθνής κοινότητα παρακολουθήσει απαθής μία χώρα να αποκόπτει και να προσαρτά το έδαφος μιας άλλης».
Συμφωνία για εκεχειρία
Σε συμφωνία για εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου φέρονται να κατέληξαν τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δηλώσεις του μεταβατικού Ουκρανού υπουργού Άμυνας.
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα λάβουν δράση κατά του στρατού της Ουκρανίας στην Κριμαία κατά την περίοδο αυτή, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ιχόρ Τενιούχ.
«Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον (ρωσικό) Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου.
Κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών», τόνισε χαρακτηριστικά.

ysterograga.gr