Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Τσίπρας: Η τρόικα δεν μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας

Tsipras_EU
Τρία τέταρτα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.
Στο τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω με τον Ενρίκο Λέττα, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και να τον ενημερώσω για τις βασικές θέσεις της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Του εξήγησα ότι βασικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου είναι ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη και ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ηνωμένη Ευρώπη οφείλουμε να επενδύσουμε στην Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, άρα να σταματήσουμε άμεσα τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας, στον ευρωπαϊκό Νότο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την αναγκαία συνεργασία των λαών του Νότου προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης και σε πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Του εξέφρασα επίσης την κάθετη αντίθεσή μας στο σημερινό πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ένα πλαίσιο που αναγκάζει τις χώρες υποδοχής όπως την Ελλάδα και την Ιταλία να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, καθώς οι μετανάστες που έρχονται στις χώρες μας δεν θέλουν να μείνουν εδώ αλλά θέλουν να προχωρήσουν προς τα κράτη εκείνα του Βορρά όπου θα μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία.
Του εξέφρασα την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο δίκαιη και αλληλέγγυα κατανομή των βαρών, διότι Ευρώπη, πάνω από όλα σημαίνει αλληλεγγύη. Όπως δήλωσε προχθές ο Γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας, θέλουμε μια ένωση Ευρωπαϊκή και όχι γερμανική. Θέλουμε μια ένωση των λαών της Ευρώπης και όχι μια ένωση που θα νοιάζεται μόνον γα τα κέρδη των τραπεζών.
Ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, με ρώτησε αν σκοπεύω να ασχοληθώ ενεργά με την νέα Λίστα που θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και του εξήγησα ότι δεν θέλω να είμαι ένας Ιταλός πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός που με αφετηρία την Ελλάδα θα βάλει το δικό του λιθαράκι για την αναγκαία συνεργασία των λαών προκειμένου να επιστρέψει η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για την ανταπόκριση που βρήκε στον Ενρίκο Λέττα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Νομίζω ότι σε πολλά σημεία υπήρξε κοινή διαπίστωση, η κρίση αυτή είναι καταστροφική, επενεργεί με τρόπο διαλυτικό, τόσο στον κοινωνικό οστό όσο και στο πολιτικό σύστημα. Ως εκ τούτου μπορώ να πω ότι υπήρξαν πολλά σημεία στα οποία ο προβληματισμός μας είναι κοινός».
Πηγές της προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης σχολιάζουν ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον, στην συνάντηση αυτή, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Παράλληλα, συνεχίζει να εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά». «Η σημερινή συνάντηση» τονίζουν επίσης πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης, «είναι βέβαια ένδειξη του ισχυρού μας ενδιαφέροντος».
Πριν από τη συνάντηση
Από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα επιθυμώ να ζητήσω αλλαγή πορείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα.
«Θα τον ρωτήσω για ποιό λόγο επιμένει στην οδό της λιτότητας έστω και αν διαπιστώνει ότι καταστρέφει την κοινωνική βάση και μειώνει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας του», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «θα του πω να αρχίσει να σκέφτεται μια νέα συμμαχία με τους λαούς της Ευρώπης, με τους λαούς της περιφέρειας».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης: «Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να γνωρίζει, πως όταν το κόμμα μας κερδίσει τις εκλογές, δεν πρόκειται να συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές λιτότητας. Και εκείνη την στιγμή, η Ιταλία θα πρέπει να διαλέξει αν προτιμά την συμμαχία με τη Μέρκελ ή μια αλλαγή υπέρ των λαών της Ευρώπης».
Σήμερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
«Η αλλαγή της Ευρώπης εξαρτάται από πολιτική απόφαση, το κύριο θέμα είναι η αλλαγή διαδικασιών στη φάση της λήψης αποφάσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν προβλέπεται πουθενά ότι η τρόικα μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας, δεν αποφασίσθηκε και δε νομιμοποιήθηκε ποτέ», ολοκλήρωσε ο κύριος Τσίπρας.

 ysterografa.gr