Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Χρειάζονται αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των αγροτών»



Ερώτηση σχετικά με την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στην οποία καταγράφονται προβλήματα και προτάσεις για αλλαγές στο νέο σύστημα φορολόγησης. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών, με τήρηση βιβλίων, τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοί μου, κυρίως από αγροτικές περιοχές, κινητοποιηθήκαμε, επισημαίνοντας προβλήματα και ζητώντας αλλαγές προς το δικαιότερο. Ζητήσαμε και είχαμε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καταθέσαμε υπόμνημα με τις προτάσεις μας και τώρα κάναμε ένα βήμα παραπάνω, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Δεν θεωρούμε απορριπτέο συνολικά το μέτρο της τήρησης βιβλίων. Για κάποιους παραγωγούς θα φανεί χρήσιμο, διότι εκπίπτοντας τα έξοδα θα τους δοθεί κίνητρο να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους. Πλην όμως, οι υπόχρεοι και ο τρόπος εφαρμογής θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγρότες μας έχουν μικρές εκμεταλλεύσεις και αυτός ο τρόπος φορολόγησης θα τους επιβαρύνει δυσανάλογα.
Για τους λόγους αυτούς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Κατ’ αρχήν, επειδή οι αγρότες δεν είναι έμποροι αλλά παραγωγοί, έχουμε ζητήσει την απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος, καθώς και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 5% επί των καθαρών κερδών, αντί του 13% που ισχύει για τους λοιπούς επαγγελματίες. Είναι γνωστό ότι το περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό είναι ελάχιστον. Εάν το 13% παραμείνει είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η αγροτική παραγωγή θα καταστεί ασύμφορη και θα εγκαταλειφθεί.
Επιπλέον, έχουμε προτείνει την αύξηση του ορίου τήρησης βιβλίων από τα 10.000 στις 20.000 ευρώ. Το όριο τέθηκε για να εξαιρεθούν από το μέτρο οι μικροί αγρότες, που αποτελούν και την πλειοψηφία. Με τον τρόπο όμως αυτό δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανένας. Σημειωτέον, μιλούμε για ακαθάριστα έσοδα, έσοδα δηλαδή από τα οποία δεν έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες που έχει κάνει ο αγρότης. Το πόσο των 10.000 είναι πολύ χαμηλό, είναι δε ελάχιστοι οι παραγωγοί με τέτοιο τζίρο που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Επίσης, έχουμε ζητήσει, εκτός από τα έξοδα για εφόδια, τροφές κλπ, να συνυπολογίζονται στις δαπάνες και τα ημερομίσθια των εργατών. Γενικά θα πρέπει να εκπίπτει το σύνολο των λειτουργικών δαπανών της εκμετάλλευσης. Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να εκπίπτουν δαπάνες παγίων, για παράδειγμα για αγορά μηχανημάτων και γης, που έχουν γίνει σε βάθος τετραετίας.
Έχουμε κάνει και άλλες προτάσεις, ωστόσο πέρα από τις απαραίτητες αλλαγές που ζητούμε, έχουμε επισημάνει και προβλήματα στο νόμο που θα δυσχαιράνουν την εφαρμογή του εις βάρος των αγροτών. Τι θα συμβεί για παράδειγμα με τους αγρότες που τη μία χρονιά είχαν καλή παραγωγή και έπιασαν το όριο τήρησης βιβλίων, αλλά την επόμενη έπεσαν κάτω από τις 10.000; Τη μία χρονιά θα τηρούν βιβλία και την άλλη όχι; Επίσης, τι θα συμβεί με τους συνταξιούχους ή τους μισθωτούς, οι οποίοι απαγορεύεται να κάνουν έναρξη επαγγέλματος; Για ζευγάρι αγροτών, ποιο εισόδημα θα εκλαμβάνεται ως όριο για την τήρηση βιβλίων; Επίσης, αγρότες με μικρά φωτοβολταϊκά, πώς θα φορολογούνται; Διότι ως αγροτική δραστηριότητα θα πρέπει να φορολογούνται με το χαμηλό συντελεστή, όμως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φορολογείται με 26%.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, έχουμε ζητήσει την παράταση εφαρμογής του μέτρου μέχρι τον Μάρτιο. Ήδη το Υπουργείο έδωσε παράταση μέχρι το τέλος του μήνα, θεωρούμε ωστόσο ότι δεν αρκεί, διότι είναι ακόμα πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα. Εν αναμονή και της τοποθέτησης του Υπουργείου θα παρακολουθώ το στενά το θέμα και θα ενημερώνω τους συμπολίτες μου αγρότες για κάθε νέα εξέλιξη, ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα φορολόγησής τους.»