Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η "αγιοποίηση" της Χίλαρι μέσω βιβλίου, πριν… γίνει Πρόεδρος

Hillary-Clinton-book
Twitter@EmOikonomidis
Ο τίτλος του βιβλίου είναι εκκωφαντικά… σύντομος, ίσως επειδή στην απλότητα των λέξεων κρύβεται μια ακατανίκητη γοητεία για κάθε αναγνώστη, αλλά και επειδή πίσω από την ίδια απλότητα μπορεί κανείς να κρύψει όσα θέλει να παραμείνουν… εκεί ακριβώς: Στο πίσω μέρος του μυαλού, ενός βιβλίου, της ίδια της Ιστορίας.
“HRC”, δηλαδή Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, είναι ο τίτλος του βιβλίου για την άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2014, με τον υπότιτλο “Μυστικά του State Department και η Αναγέννηση της Χίλαρι Κλίντον”. Τόσο απλά…
Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Τζόναθαν Άλεν του “Politico” και η Έιμι Πάρνες του “Hill”, και όπως εύγλωττα προκύπτει από τον τίτλο του, το σύγγραμμα δεν θα δυσκολευτεί να συνδράμει καθοριστικά στην προσπάθεια… αγιοποίησης της γυναίκας που έχασε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του, το βιβλίο αποσκοπεί στο να παρουσιάσει από την αρχή τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, αλλά και τη μετέπειτα θητεία της Χίλαρι Κλίντον ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ.
Η αφήγηση είναι σκανδαλιστικά μονομερής, καθώς μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η επιστροφή της Χίλαρι Κλίντον στο προσκήνιο, και το σαφές δημοσκοπικό προβάδισμά της ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, χωρίς να έχει δηλώσει καν η ίδια ότι θα είναι υποψήφια, θυμίζει “αναγέννηση αντίστοιχη με του φοίνικα”, και την περιγράφει ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά comeback στη νεώτερη Ιστορία.
Ακόμη βεβαίως έχουμε δρόμο μέχρι το 2016, ή μάλλον μέχρι το 2015, όταν και θα κριθεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Όσο κι αν η Χίλαρι φαντάζει να τρέχει μόνη της στη συγκεκριμένη κούρσα με τελική κατάληξη την είσοδο στο Οβάλ Γραφείο, είναι γεγονός ότι αυτή ακριβώς η πραγματικότητα εγκυμονεί και τους περισσότερους κινδύνους.
Όπως έχει δείξει το παρελθόν της, ο δικός της κακός εαυτός αποτελεί τον πλέον δύσκολο αντίπαλο, το φυσικό ανάχωμα για τις φιλοδοξίες της. Οι ακτιβιστές των Δημοκρατικών κατάφεραν να τη σταματήσουν μια φορά το 2008. Είναι εύλογο να μπουν στον πειρασμό να το επαναλάβουν και το 2016, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν τον Λευκό Οίκο, και θα παραδώσουν τα κλειδιά στους Ρεπουμπλικανούς, μετά από την οκταετία του Μπαράκ Ομπάμα.
Είναι το… μικρό κακό, μπροστά στο… ευρύτερο καλό. Με την Obama team αλλά και τον ίδιο τον Μπιλ Κλίντον, να μην είναι καθόλου φανατικοί με την ιδέα της ενθρόνισης της Χίλαρι ως πρώτης γυναίκας Προέδρου στην Ιστορία των ΗΠΑ. Και έχουν τον τρόπο τους να τη σταματήσουν.

ysterografa.gr