Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο Δημοκρατικός Μπιλ ντε Μπλάζιο κερδίζει τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης

deblasio
Νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης αναμένεται να εκλεγεί στις αυριανές εκλογές, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, 52χρονος Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος προηγείται κατά πολύ του αντιπάλου του, υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, 59χρονου Τζόζεφ Λότα, πρώην αντιδημάρχου επί Ρούντολφ Τζουλιάνι.
Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και του τηλεοπτικού δικτύου NBC δίνουν στο Δημοκρατικό υποψήφιο την πρωτιά με διαφορά 41% από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο (65 με 24%). Σε άλλες δημοσκοπήσεις η διαφορά κυμαίνεται από 38 μέχρι 45%.
Εκτός από τη μάχη για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, θα πραγματοποιηθούν αύριο εκλογές στις ΗΠΑ για διάφορα άλλα αξιώματα σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, αν πράγματι είναι ο αυριανός νικητής των εκλογών, θα διαδεχθεί την 1η Ιανουαρίου 2014 τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος υπηρέτησε τρεις τετραετείς θητείες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, υποστήριξε ότι «η προοδευτική αλλαγή της πολιτικής πλατφόρμας του Ντε Μπλάζιο θα τον καταστήσει σπουδαίο δήμαρχο».
Ο πανύψηλος υποψήφιος των Δημοκρατικών υπήρξε σύμβουλος της Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία για τη Γερουσία. Γεννήθηκε ως Γουόρεν Βίλχελμ και ο πατέρας του, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει, ήταν γερμανικής καταγωγής, αλλά άλλαξε το επίθετό του και πήρε αυτό της μητέρας του, που ήταν ιταλικής καταγωγής. Είναι παντρεμένος με την 59χρονη Αφροαμερικανίδα συγγραφέα και ακτιβίστρια Σιρλέιν Μακρέι και έχουν μια κόρη και ένα γιο και όλοι συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία.
Η 19χρονη Κιάρα είχε πει ότι ο πατέρας της «δεν είναι σαν εκείνους τους βαρετούς λευκούς που δεν ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε».
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο υπηρέτησε στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Μεταξύ άλλων, ανέπτυξε πρωτοβουλίες που αποκάλυψαν ρατσιστικές πρακτικές της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη, ενώ διακρίθηκε για πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της αμερικανικής μεγαλούπολης. Επίσης, ένα γεγονός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να θεωρείται από τώρα με σιγουριά ο πρώτος Δημοκρατικός δήμαρχος μετά από είκοσι χρόνια Ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας (Τζουλιάνι και Μπλούμπεργκ), είναι το ότι έδωσε μάχες για μέτρα κοινωνικής πρόνοιας υπέρ των φτωχών, καθώς και για να παραμείνουν ανοικτά δημόσια νοσοκομεία που προορίζονταν να βάλουν λουκέτο, ενώ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας είχε συλληφθεί από την αστυνομία. Μια από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις είναι ότι ως δήμαρχος θα επιδιώξει να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους Νεοϋορκέζους προκειμένου να διατεθούν περισσότερα χρήματα για την Παιδεία, δημιουργώντας νέα σχολεία και νέα σχολικά προγράμματα προς όφελος κυρίως των κοινωνικά χαμηλότερων στρωμάτων της πόλης.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Μπιλ ντε Μπλάζιο εκφράζει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Νέας Υόρκης, μεταξύ άλλων και λόγω του γεγονότος ότι είναι λευκός παντρεμένος με Αφροαμερικανίδα. Ο 16χρονος γιος τους, Ντάντε, διατηρεί το χαρακτηριστικό φουντωτό άφρο μαλλί. Αναλυτές τοποθετούν πολιτικά τον ντε Μπλάζιο στην «αριστερή πτέρυγα» του Δημοκρατικού Κόμματος. Από τις αρχές του 2002 έως το τέλος του 2009 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης.
Σε παλαιότερη αναφορά της Νιου Γιορκ Τάιμς καταγράφηκε η «αριστερίστικη νιότη» του. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι υπήρξε θαυμαστής της επανάστασης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, μια χώρα την οποία είχε επισκεφθεί το 1988, σε ηλικία 26 ετών και είχε διανείμει επί δέκα ημέρες τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ταξίδι του μέλιτος έκανε στην Κούβα.
Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, ως Συνήγορος του Πολίτη, είχε πρωτοστατήσει και κατά της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, στις 5 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποίησε αντιναζιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια, με τη συμμετοχή παραγόντων της ελληνοαμερικανικής και αμερικανοεβραϊκής κοινότητας. «Στέκομαι εδώ σήμερα για να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κόμμα της Χρυσής Αυγής που προσπαθεί να διεισδύσει στη Νέα Υόρκη. Δεν είσαστε ευπρόσδεκτοι σε αυτήν την κοινότητα, ούτε σε αυτήν την πόλη, ούτε σε αυτήν τη χώρα. Το μίσος και η αδιαλλαξία σας δεν πρόκειται να βρουν ακροατές στο Κουίνς, τον πιο πολυπολιτισμικό δήμο της Αμερικής, όπου άνθρωποι κάθε φυλής, εθνικότητας και θρησκεύματος ζουν αρμονικά μαζί» είχε τονίσει, προσθέτοντας ότι «η Χρυσή Αυγή αντιπροσωπεύει κάτι τελείως ξένο σε αυτή την πόλη, αντιπροσωπεύει τη μισαλλοδοξία και τον διχασμό».

ysterografa.gr