Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Βραζιλία, ερχόμαστε με... Μητρογλίνιο! ! ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3-1


 Τι και αν δεν κρατήθηκε το «μηδέν» στην άμυνα, ένας από τους βασικότερους στόχους του Φερνάντο Σάντος; Η Ελλάδα στην καλύτερη της φετινή εμφάνιση  έβαλε 3 γκολ  δύο με τον Μήτρογλου και άλλο ένα με τον Σαλπιγγίδη (για πρώτη φορά μετά τις 15 Αυγούστου του 2012 στο φιλικό 3-2 επί της Νορβηγίας στο Οσλο), νίκησε 3-1 την Ρουμανία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πρώτο αγώνα μπαράζ για την πρόκριση στο Mundial και έκανε το αποφασιστικό βήμα για να δώσει το παρών στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στη Βραζιλία .
 Την Τρίτη (21:00) στο Βουκουρέστι η ρεβάνς.

Αρκεί στη ρεβάνς της Τρίτης (19/11) στο Βουκουρέστι να υπερασπιστεί το σημερινό αποτέλεσμα ώστε να «σφραγίσει» την παρουσία της στο τρίτο Mundial της ιστορίας της. Μια Εθνική που πέτυχε 3 γκολ, έχασε τρεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες και για τέταρτο μετά το 3-1 και έδειξε ότι μπορεί να πάρει το εισιτήριο, ιδίως αν βελτιώσει λίγα από τα αμυντικά προβλήματα που έδειξε να έχει στο πρώτο ημίχρονο.
Δύο γκολ ο Μήτρογλου, ένα - και μία ασίστ - ο Σαλπιγγίδης για την Ελλάδα που υποστηρίχθηκε θερμά από τους Ελληνες φιλάθλους που γέμισαν το «Γ. Καραϊσκάκης». Πλήγμα η απουσία, λόγω καρτών, του Κατσουράνη, στη ρεβάνς. Απώλειες θα έχουν και οι Ρουμάνοι (είχαν την υποστήριξη 1.700 φίλων τους), με την αποβολή του Λάζαρ στις καθυστερήσεις και τις κάρτες που συμπλήρωσε ο Μπουρσεάνου, αμφότεροι αμυντικοί μέσοι! Πολλά νεύρα και διαμαρτυρίες των Ρουμάνων για τον Προένσα.
 Η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις το ματς αφού στην πρώτη φάση που δημιούργησε κατάφερε να σκοράρει. Ήταν το 14ο λεπτό όταν ο Σαλπιγγίδης με εξαιρετική μπαλιά βρήκε τον Μήτρογλου ο οποίος έφυγε από “ελεγχόμενη” θέση και με πολύ ωραίο αριστερό σουτ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Η απάντηση των Ρουμάνων δεν άργησε να έρθει καθώς στο 19ο λεπτό από το φάουλ του Τόρζε, ο Στάνκου νίκησε στον αέρα τους Καρνέζη και Τοροσίδη και με κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσα. Η ελληνική ομάδα, όμως κατάφερε να απαντήσει με την σέντρα καθώς ο Σαμαράς βρήκε τον Τοροσίδη, αυτός με τη μία έφερε τη μπάλα στην περιοχή και ο Σαλπιγίδης με προβολή έκανε το 2-1.
 Το πρώτο 45λεπτο είχε την Ελλάδα ουσιαστικά να περιμένει, να δίνει χώρο και… κέντρο στους Ρουμάνους και να προσπαθεί (ιδίως μετά το 20') να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές, στην καλύτερη ευκαιρία μετά τα γκολ, ο Σαμαράς δεν αξιοποίησε τις προϋποθέσεις (28'). Οι φιλοξενούμενοι, με τον Τόρζε δραστήριο (δύο καλά σουτ στο 7' και στο 37') βρήκαν κάποιες προϋποθέσεις για να απειλήσουν, αλλά ουσιαστικά το έκαναν μόνο στο 39' με το άστοχο σουτ του Κότσις.
 Στο δεύτερο ημίχρονο κύλησε στο κλασικό στιλ των αγώνων της Ελλάδας. Η εθνική έκλεισε τους διαδρόμους και ουδέποτε επέτρεψε στους Ρουμάνους να την απειλήσουν (εξαίρεση το άστοχο «ψαλίδι» του Στάνκου στο 74') και χωρίς να ρισκάρει, έψαξε και έφτασε σε τρίτο γκολ με τον Μήτρογλου στο 66΄. Ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού έγινε αποδέκτης της μπάλας μετά το φάουλ του Σαμαρά και την κεφαλιά του Κατσουράνη και πάλι με σουτ στην κίνηση νίκησε τον Λόμποντ.
Μάλιστα, μετά το 3-1, η Ελλάδα ανέβασε την απόδοσή της και πίεσε για τέταρτο γκολ, χάνοντας δύο μεγάλες ευκαιρίες
Στο 69΄ο Κατσουράνης, δύο λεπτά αργότερα ο Μήτρογλου και στις καθυστερήσεις ο Σαμαράς έχασαν την ευκαιρία για το 4-1.  Στο ίδιο διάστημα οι Ρουμάνοι έμοιαζαν «χαμένοι» και ανήμποροι να απειλήσουν, την ώρα που ο Σάντος στο τελευταίο 15λεπτο έκανε τις αλλαγές, με τους Καραγκούνη (130ή συμμετοχή), Γκέκα και Σάμαρη να μπαίνουν για να «φρεσκάρουν» την ομάδα (έξω οι Μανιάτης, Μήτρογλου και Κατσουράνης). Η εθνική «έψαξε» ως το τέλος το 4ο γκολ, αλλά αυτό δεν ήρθε, καθώς στο 89' ακυρώθηκε γκολ του Γκέκα με υπόδειξη του βοηθού.   Σαν να μην έφτανε στην Ρουμανία το αγωνιστικό στραπάτσο θα κληθεί να παίξει στην ρεβάνς της Τρίτης χωρίς τον βασικό της μέσο, Μπουρτσεάνου (συμπλήρωσε κάρτες) αλλά και τον αναπληρωματικό του, Λάζαρ (αποβλήθηκε στις καθυστερήσεις με δύο κίτρινες). Από την ελληνική ομάδα θα απουσιάσει ο Κατσουράνης που επίσης συμπλήρωσε κάρτες

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Τζιόλης, Κατσουράνης (86' Σάμαρης), Μανιάτης (77' Καραγκούνης), Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου (80' Γκέκας).
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Λόμποντ, Μάτελ, Ρατ, Γκοϊάν, Γκάρντος, Μπουρσεάνου (74' Λάζαρ), Κότσις, Τόρζε (75' Γκρόζαβ), Τανάσε (87' Μαξίμ), Στάνκου, Μαρικά.
.