Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

EKTAKTO: Πάμε για πρόωρες εκλογές...

Ραγδαίες είναι πολιτικές εξελίξεις και αναμένεται να επισπευθούν τα επόμενα 24ωρα

Το Newsbomb πρώτο μετέδωσε εδώ και βδομάδες την είδηση ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πέσει επί τάπητος τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Πλέον όμως ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb λένε ότι τα σενάρια τείνουν πλέον να μετεξελιχθούν σε ειλημμένες αποφάσεις, στον απόηχο δύο γεγονότων που έχουν σπρώξει την «ζυγαριά των αποφάσεων» στο μυαλό του Πρωθυπουργού προς την μεριά του να πει τελικά «ναι» στον πειρασμό να στήσει κάλπες, και μάλιστα μέχρι τα τέλη Νοέμβρη!

Σε αυτήν την απόφαση συνηγορούν πλέον δύο γεγονότα:

Πρώτον οι συλλήψεις των Χρυσαυγιτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι η υπόθεση είναι «δεμένη», όχι όμως τόσο ώστε να «βάζουν και το κεφάλι τους στη φωτιά» ότι θα παραμείνει «δεμένη» μέχρι τέλους. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου θέλουν εκλογές όσο τα μεγάλα «κεφάλια» της Χ.Α. είναι μέσα στη φυλακή, έστω και προφυλακισμένοι, έστω κι αν δεν έχει τελεσιδικήσει η δίκη τους.
Στους κυβερνητικούς κύκλους υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι αν οι εκλογές καθυστερήσουν και ενδεχομένως έχει μεσολαβήσει η δίκη των Χρυσαυγιτών, όσο δίκαιη κι αν είναι αυτή η δίκη, υπάρχει ο κίνδυνος της αποφυλάκισης και συνεπώς ηρωοποίησης κάποιων εκ των Χρυσαυγιτών βουλευτών. Και όπως και να έχει, αν κάτι τέτοιο συμπέσει κοντά σε προεκλογική περίοδο δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για την κυβέρνηση.
Θέλουν λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου εκλογές με τους Χρυσαυγίτες προφυλακιστέους. Το γεγονός επίσης ότι εντείνεται η φημολογία και για νέες συλλήψεις- κάτι για το οποίο ενημέρωσε σήμερα ο Δένδιας τον Σαμαράς στο Μαξίμου- εντείνει την φημολογία περί πρόωρων εκλογών.

Δεύτερον τα νέα μέτρα για τα οποία πιέζει η Τρόικα. Χθες στο Newsbomb γράφαμε ότι δημιουργείται σκηνικό έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τρόικα ώστε ο Σαμαράς να διευκολυνθεί για να κάνει την ηρωική έξοδο με πρόωρες εκλογές ποντάροντας στο προφίλ του «σκληρού διαπραγματευτεί». Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν το σκηνικό αυτό στήνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, πράγμα που είναι πολύ πιθανόν να συμβαίνει.

Πληροφορίες από το Βερολίνο λένε με ασφάλεια ότι η Μέρκελ έχει ενημερωθεί για τις σκέψεις περί διενέργειες πρόωρων εκλογών από τον Σαμαρά και ότι η ίδια δεν έχει εναντιωθεί σε αυτές δεδομένων των εγγυήσεων που έχει λάβει ότι οι πιθανότητες νίκης του Σαμαρά είναι μεγάλες αλλά και με δεδομένο τον χρονικό ορίζοντα της ακυβερνησίας και στην ίδια την Γερμανία. «Ό,τι είναι να κάνετε, να το κάνετε μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία», δηλαδή μέχρι τέλη Νοέμβρη, φέρεται πως είναι το μήνυμα που έχει στείλει το Βερολίνο προς την Αθήνα.

Σε όλα αυτά που αναφέραμε, έχουμε να προσθέσουμε και κάτι ακόμα που είναι ίσως δηλωτικό του προεκλογικού κλίματος που μαγειρεύεται από το Μαξίμου: πρόκειται για την εντατικοποίηση των δημόσιων εμφανίσεων του Σαμαρά, τόσο μέσω συνεντεύξεών του σε εφημερίδες και κανάλια  όσο και μέσα από επισκέψεις που πραγματοποιεί. Η μυρωδιά των εκλογών έγινε μάλιστα πιο έντονη όταν χθες (Παρασκευή) ο Αντώνης Σαμαράς  επισκέφθείκε την... λαχαναγορά του Ρέντη!

Αν όλα αυτά δεν συγκλίνουν σε σκηνικό εκλογών, τότε σε τι ακριβώς συντείνουν;

araxni74.blogspot.gr