Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ… ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ



«Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ» - ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ - ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ»

«Ο ΑΝΤΡΕΣ ΡΑΣΜΟΥΝΣΕΝ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΑΣ ΛΥΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ;»

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=140f278e631bd344&attid=0.2&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1378458642207&sads=WRgM6PCYB7KVwM8nAOBfP7XuUAg https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=140f278e631bd344&attid=0.3&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1378458705610&sads=Cgm0Xy11ukWSWQi5rNKuM_il8Lo
Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται στο Βίλνιους λαμβάνοντας μέρος στη Συνδιάσκεψη της Λιθουανικής Προεδρίας για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε πριν από λίγο την εξής δήλωση:


«Μόλις τελείωσε η ομιλία που έκανε στη Συνδιάσκεψή μας ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντρές Ρασμουνσεν. Έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1.Επέρριψε την ευθύνη για τη χρήση των χημικών στη Συρία στις 21 Αυγούστου αποκλειστικά και μόνο στο καθεστώς Άσσαντ.

2.Επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει στη Συρία να γίνει περιορισμένο «χειρουργικό χτύπημα» διάρκειας το πολύ δύο 24ώρων.

3.Για το γενικότερο πρόβλημα της Συρίας μίλησε για την αναγκαιότητα πολιτικής λύσης.

4.Δεν έκανε καμία αναφορά στους μισθοφόρους ισλαμοφασίστες που σφάζουν στο γόνατο Χριστιανούς και όχι μόνο.

5.Δεν έκανε καμία αναφορά σε μισθοφόρους οι οποίοι και αυτοί χρηματοδοτούνται από τα γνωστά αραβικά κράτη.

6.Επανειλημμένα τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετέχει καμίας σύντομης - περιορισμένης επίθεσης στη Συρία, γιατί «ο ρόλος του είναι για μεγαλύτερες και εκτεταμένες στρατιωτικές δράσεις, όταν χρειάζονται».

Πάντως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είπε, λόγω και της κρίσης στη Συρία, η Συμμαχία προστατεύει την Τουρκία με πυραυλικά συστήματα.

Για την Ελλάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά.

7.Μέσα σε όλα, πέταξε και τη βόμβα του για το κυπριακό, μιλώντας για την αναγκαιότητα μίας «θεμελιώδους - ουσιαστικής λύσης».

Η φράση που χρησιμοποίησε αγγλικά ήταν «fundamental solution»
Είναι προφανές ότι ο κ. Ρασμούνσεν μας προετοιμάζει για μία νέα λύση τύπου Ανάν. Ισως και με την βάση της διχοτόμησης;

Πέρα από όλα αυτά, με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχα στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης μία προσωπική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας του ανέφερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εμπλακεί και ούτε μπορεί να υποστεί τις συνέπειες μιας ιστορίας στη Συρία η οποία ενδέχεται να πάρει απρόοπτες διαστάσεις.

Του μίλησα επίσης, όπως κάνω και σε κάθε συνομιλητή μου εδώ, ότι για την Ελλάδα είναι αδύνατον, παρόλο που αντιλαμβάνεται το ανθρωπιστικό ζήτημα, να υποστεί και νέα επιδρομή μεταναστών.

Πάντως ο ίδιος, δεν συμμερίστηκε την άποψη που κυκλοφορεί μετά τη χθεσινοβραδινή τους συνεδρίαση, ότι οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θέλουν να καθυστερήσουν την όποια δράση στην περιοχή της Συρίας, προτάσσοντας την αναγκαιότητα των πολιτικών λύσεων.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την πληροφορία που διαχέεται εδώ στο Βίλνιους, ενόψει μάλιστα και της αυριανής άφιξης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζων Κέρυ, ότι μπορεί «κάτι» να αναμένεται να συμβεί στη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Απόψε, θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο αμέσως μετά - αν ισχύει τα όσα συμφωνήσαμε τηλεφωνικά - πρόκειται να έχω προσωπική συνάντηση.

Για όλα αυτά, με το τέλος της πρωινής συνδιάσκεψης, ενημέρωσα τηλεφωνικά λεπτομερώς τον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο.

Ελπίζω, κυρίως με τη ματιά που έχω ως δημοσιογράφος και επί 35 χρόνια διπλωματικός συντάκτης, να έδωσα μία καλή εικόνα των όσων διαδραματίζονται εδώ στη Λιθουανία, αναφορικά με τη Συρία.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ

Πολύ αργά χθες το βράδυ, είχα και μία συνάντηση και με τον ΥΠΕΘΑ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μου έκανε μία ανεπίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ για το συριακό.

Επέμεινε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε κανενός είδους στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Σε ό, τι αφορά την ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, με παρέπεμψε σε επιστολή - έκθεση που έστειλε χθες στον Πρωθυπουργό, επιμένοντας στην συνομιλία που είχε και με τα άλλα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στο Βίλνιους, ότι «με την επιβεβλημένη εξυγίανση εν λειτουργία, πρέπει οι βιομηχανίες αυτές των αμυντικών συστημάτων, να περάσουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Αργότερα, σήμερα, θα έχω συνομιλία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπρογκ και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Βόλκαν Μποζκίρ, που τον γνωρίζω από τότε που ήταν σύμβουλος του πρώην και μυστηριωδώς αποθανόντος Προέδρου Τουργκούτ Οζάλ».