Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Συνάντηση Σαμαρά με Μπάιντεν και Λαγκάρντ











Βήμα - βήμα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου την έξοδο της χώρας στις αγορές αποφεύγοντας να δώσει ακόμη και την παραμικρή πλέον αφορμή στους δανειστές. Παράλληλα όμως με την επιμελή εκτέλεση των υποχρεώσεων στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η επίτευξη και διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Αντώνης Σαμαράς προσβλέπει πλέον και στη στήριξη της Ουάσιγκτον για την επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους.


Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο εγκαινίασε μια νέα περίοδο σχέσεων της Αθήνας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η επιβεβαίωση της συνέχειας αυτής της περιόδου αναμένεται να γίνει άμεσα, στις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και ο πρωθυπουργός θα είναι καλεσμένος στο forum Concordia στη Νέα Υόρκη, όπου βασικός ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, αν και δεν έχει ακόμη καθορισθεί με λεπτομέρειες, αναμένεται να επισφραγίσει στο πεδίο των συμβόλων τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ελληνική προσπάθεια. Μέσα σε λιγότερο από ένα δίμηνο ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο, σε μια επίσκεψη που αναβαθμίστηκε από την πλευρά των ΗΠΑ όχι μόνο με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στο τραπέζι αλλά τελικά με τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα μετά το τέλος της συνάντησης.

Οχι σύγκρουση Ε.Ε. - ΔΝΤ


Στην Αθήνα εκτιμούν ότι στον Λευκό Οίκο έχουν αποφασίσει να στηρίξουν ενεργά την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία αναμένεται να διαδραματίσει το ΔΝΤ. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει πιθανότατα σε αυτό το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρει στην επισκόπηση του φθινοπώρου το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η διευθέτηση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στην «κανονικότητα».

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να ανοίξει δημόσια μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Το γεγονός ότι το ελληνικό ζήτημα πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας στη Γερμανία οδήγησε τον πρωθυπουργό να επαναλάβει προς τους στενούς συνεργάτες του την οδηγία: «Για το ζήτημα του χρέους δεν λέμε ούτε λέξη...».

Το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς σε στενή συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρωθυπουργός θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί μια δεύτερη δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά στον Μπαράκ Ομπάμα «η συζήτηση αυτή παγώνει την ατμόσφαιρα και αποθαρρύνει τους επενδυτές». Ωστόσο, προετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει. Ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να ανοίξει στην καρδιά του φθινοπώρου.

Στρατηγική δύο στόχων

Η κυβερνητική στρατηγική έχει δύο σκέλη: Το πρώτο είναι η απαρέγκλιτη εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων με πρώτη τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο προληπτικός έλεγχος των υπουργών την περασμένη Τρίτη είχε ακριβώς αυτό τον στόχο.

«Η φθινοπωρινή έκθεση της τρόικας δεν θα πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα κάνει στο ακέραιο τα μαθήματά της», λέει χαρακτηριστικά στενός του συνεργάτης. Παράλληλα τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι η τάση είναι το 2013 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής του Μαξίμου αφορά στην υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Η απόφαση προβλέπει ότι τα μέλη του Eurogroup θα συζητήσουν και επιπλέον μέτρα βοήθειας στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία και η μείωση των επιτοκίων των δανείων υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ