Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Νέες αποκαλύψεις για το πως αντιλαμβάνεται ο Τσίπρας (και ο ΣΥΡΙΖΑ) την ελευθερία του Τύπου

15758663_________________.limghandler
Ηταν μια συζήτηση που εκτροχιάστηκε στα πρώτα λεπτά. Μια συνέντευξη που διακόπηκε απροσδόκητα. Κανείς δεν θα είχε μάθει για αυτήν την επεισοδιακή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ανταποκριτή μιας από τις ναυαρχίδες του γερμανικού Τύπου, της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αν δεν δημοσιοποιούσε το επεισόδιο η «Αυγή».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος απέπεμψε τον γερμανό δημοσιογράφο Μίχαελ Μάρτενς, θεωρώντας ότι οι ερωτήσεις που του υπέβαλλε ήταν «επιπέδου γαλάζιας μονταζιέρας». Το επιθετικό σχόλιο της «Αυγής» δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες. Τι είχε συμβεί; Τι έκανε τον ετοιμόλογο και πολύ έμπειρο στο άθλημα της επικοινωνίας Αλέξη Τσίπρα να χάσει την υπομονή του;

Η απομαγνητοφώνηση της σχεδόν οκτάλεπτης συνομιλίας, τα τηλεφωνήματα και οι επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και της «FAZ» δίνουν τις απαντήσεις. Και δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να θυμώνει όταν ο δημοσιογράφος προσέβαλε, σύμφωνα με τον Τσίπρα, τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η συνομιλία
Είναι Παρασκευή 19 Ιουλίου. Το ραντεβού έχει δοθεί στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ο ανταποκριτής της «FAZ» για τα Βαλκάνια (με έδρα την Τουρκία) Μίχαελ Μάρτενς επιδιώκει εδώ και έναν χρόνο αυτή τη συνομιλία με τον Τσίπρα. Εκτός από τους δύο, παρούσα στη συνάντηση είναι και η συνεργάτις του Τσίπρα Δανάη Μπαδογιάννη, η οποία εκτελεί χρέη διερμηνέα.
Ο Μάρτενς αρχίζει την κουβέντα επιθετικά. Δείχνει στον Τσίπρα ένα σκίτσο που είχε δημοσιεύσει η «Αυγή» στο οποίο εικονίζεται ο Χίτλερ να μιλάει τηλεφωνικώς με τη Μέρκελ. «Εμείς χρωστάμε μόνο σε εσάς», εμφανίζεται να λέει η Καγκελάριος στον Φύρερ. «Το βρίσκετε αστείο αυτό;», ρωτάει ο Μάρτενς. Ο Τσίπρας δεν πτοείται. Θυμίζει στον Γερμανό τις ακρότητες του «Φόκους» και της «Μπιλντ» κατά των Ελλήνων. Η σάτιρα, λέει, είναι ελεύθερη. Ο δημοσιογράφος επιμένει. Καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ εμπρηστική ρητορική.
Στελέχη του - λέει - συνδικαλιστές, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος, έχουν επανειλημμένως μιλήσει για «τέταρτο ράιχ», για «κατοχή», για «Κουίσλινγκ».
Ο Τσίπρας αρχίζει να ενοχλείται. «Δεν είστε καλά διαβασμένος», λέει στον Μάρτενς. «Αυτές τις θέσεις δεν τις εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι θέσεις εκπέμπονται δυστυχώς στην Ελλάδα από μια μερίδα πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στον χώρο της εθνικιστικής Δεξιάς».
«Αν αυτά τα σχόλια προέρχονται μόνο από εθνικιστές, τότε εσείς γιατί φλερτάρετε με ημιφασιστικά κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες;», αντιτείνει ο Μάρτενς. Ο Τσίπρας υψώνει πια τον τόνο του. Δεν κρύβει την ενόχλησή του για τον χαρακτηρισμό που επεφύλαξε ο Γερμανός στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. «Και πάλι δεν είστε καλά πληροφορημένος», απαντάει. «Δεν μπορείτε να λέτε ημιφασιστικό ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, και το οποίο έχει μια διακριτή δημοκρατική παρουσία στα πολιτικά πράγματα. Μπορεί να διαφωνούμε με την εκφορά του λόγου τους σε μια σειρά από ζητήματα αλλά δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ένα κόμμα το οποίο δεν χρησιμοποιεί πολιτικά ορθές εκφράσεις για την κ. Μέρκελ ως ημιφασιστικό και θα σας παρακαλούσα να αλλάξετε αυτή τη διατύπωση στην ερώτησή σας».
Αυτή ήταν και η τελευταία απάντηση που δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μάρτενς θα προλάβει να υποβάλει μια τελευταία ερώτηση, που φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Θυμίζει στον Τσίπρα ότι τον Ιούνιο του 2012, στην προεκλογική του ομιλία στην Ομόνοια, είχε πει ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στη Μέρκελ».
Ο Τσίπρας λέει ότι δεν θυμάται να έχει πει κάτι τέτοιο και ζητάει από τον δημοσιογράφο να κλείσει το μαγνητόφωνο.
 
Κλήσεις και επιστολές
Κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν θέλει να πει τι ειπώθηκε off the record. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συνέντευξη δεν συνεχίστηκε. Ο Μάρτενς λέει στα «ΝΕΑ» ότι ο ίδιος δεν είχε πρόθεση να φέρει στη δημοσιότητα το περιστατικό. Ομως, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δώσει συνέχεια στο «ατύχημα».
Δύο ώρες αφότου ο Τσίπρας αποχαιρέτισε τον Μάρτενς, ο Γερμανός δέχθηκε κλήση από τη συνεργάτιδα του προέδρου που ήταν παρούσα στη συνέντευξη. Ζητούσε να μάθει αν ο Μάρτενς είχε μιλήσει με έλληνες δημοσιογράφους, προκειμένου να προετοιμάσει τις ερωτήσεις του. Τον ρώτησε μάλιστα συγκεκριμένα αν του ετοίμασε τις ερωτήσεις ο διευθυντής της «Καθημερινής», προσθέτοντας ότι έτσι της είχε πει ο ίδιος ο Αλέξης Παπαχελάς (πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται).  
«Θα έπρεπε να της απαντήσω ότι δεν είναι δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ με ποιον μιλάω για να προετοιμάσω τις συνεντεύξεις μου. Ωστόσο, εξεπλάγην τόσο που απάντησα ότι ούτε έχω συναντήσει τον Παπαχελά ούτε του έχω μιλήσει ποτέ. Μετά με ρώτησε αν μίλησα με κάποιον άλλον από την “Καθημερινή”. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι ίσως τελικά πρέπει να γράψω κάτι», επισημαίνει.
Από το δίλημμα τον έβγαλε την περασμένη Κυριακή το δημοσίευμα της «Αυγής», που έφερε τον τίτλο «Μήπως δουλεύει στην “Bild”;». Εκεί ο γερμανός δημοσιογράφος κατηγορείται ότι «μάλλον έχει επηρεαστεί από το ύφος ανθύπατου, με το οποίο κυκλοφορούν στα κυβερνητικά γραφεία οι συμπατριώτες του πολιτικοί και τα στελέχη της τρόικας, και νόμιζε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεκτή και από τους υπολοίπους» και πως έθεσε «ερωτήσεις επιπέδου μονταζιέρας».
Ο Μάρτενς συνεχίζει να νιώθει έκπληξη για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εχω πάρει συνεντεύξεις από πολλούς πρωθυπουργούς, προέδρους, υπουργούς αλλά ποτέ σε Ρωσία, Σερβία και Τουρκία δεν μου τηλεφώνησε μετά εκπρόσωπος Τύπου για να με ανακρίνει σχετικά με τον ποιον συνάντησα για να ετοιμάσω τις ερωτήσεις».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε εκεί. Με επιστολή που υπογράφει εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα η συνεργάτις του Δανάη Μπαδογιάννη, διαμαρτύρεται προς τον διευθυντή της «FAZ», κατηγορώντας τον συντάκτη ότι «ξεπέρασε τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», «χρησιμοποίησε φήμες, δηλώσεις τρίτων και μη διασταυρωμένες πληροφορίες» και οι ερωτήσεις του ήταν «επιπέδου κίτρινου Τύπου». («ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με την κ. Μπαδογιάννη, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.)
Ο Μάρτενς λέει ότι δεν μετανιώνει για καμία από τις ερωτήσεις του. Παραδέχεται ωστόσο ότι έκανε ένα λάθος, για το οποίο απολογήθηκε εκ των υστέρων. «Αποκάλεσα τους Ανεξάρτητους Ελληνες ημιφασιστικό κόμμα. Θα έπρεπε να αποκαλέσω το κόμμα ακροδεξιό, λαϊκίστικο ή κάτι τέτοιο».
Και συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας υπερασπίσθηκε σθεναρά τους Ανεξάρτητους Ελληνες και μου είπε ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να τους αποκαλώ ημιφασίστες. Ομολογώ πως είχε δίκιο».
Ωστόσο, ο δημοσιογράφος επιμένει ως προς την ορθότητα της ερώτησης που έφερε το απροσδόκητο τέλος της συνέντευξης. H φράση περί υποστολής της σημαίας και παράδοσής της στη Μέρκελ υπάρχει όντως στο κείμενο της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του Τσίπρα στην Ομόνοια, που είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Συνασπισμού. Κατά τον Μάρτενς «μάλλον δεν ήθελε να του τη θυμίσουν».
Οπως λέει: «Πολύ συχνά διαβάζω δηλώσεις του στον Τύπο, τις οποίες βρίσκω τελείως ανεύθυνες. Σκέφτηκα: αυτός ο άνθρωπος κοροϊδεύει τον λαό του. Ετσι, αποφάσισα να τον φέρω αντιμέτωπο με κάποια από τα δικά του λεγόμενα για να δω αν τα λέει σοβαρά. Ηθελα να καταλάβω ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από όλα αυτά τα λόγια».
Ποιος είναι ο Μάρτενς
Ο γεννημένος στο Αμβούργο το 1973 Μίχαελ Μάρτενς ξεκίνησε να εργάζεται σε περιφερειακές εφημερίδες της Βόρειας Γερμανίας από τα φοιτητικά του χρόνια. Από το 1995 ώς το 2000 εργάστηκε ως συντάκτης σε ρωσογερμανικές εφημερίδες, σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Το 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», για την οποία κάλυψε και τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Εζησε επτά χρόνια από το 2002 μέχρι το 2009 στο Βελιγράδι ως ανταποκριτής της «FAZ» στα Βαλκάνια. Από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
 lykavitos.gr