Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Υπεγράφη η συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης

Υπεγράφη η συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης. Το ΔΝΤ δέχθηκε τη μείωση λόγω των ισοδύναμων είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΤαμείουΥπεγράφη το μεσημέρι της Παρασκευής, η συμφωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων της αγοράς για την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλήσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς συνομολόγησαν τη σχετική συμφωνία με τους εκπρόσωπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Η συμφωνία, βασίζεται σε πρακτική που εφαρμόσθηκε με επιτυχία στη Γαλλία και προβλέπει την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη η μείωση του ΦΠΑ να μην οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων, ώστε να πετύχει το μέτρο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για δοκιμαστικό μέτρο και χαρακτήρισε ως συμφωνία τιμής την συνεννόηση κυβέρνησης επιχειρήσεων για τη μείωση των τιμών. Παρουσίασε, επίσης, το σήμα που θα δίνεται στα καταστήματα που θα μειώνουν τις τιμές .
Η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να περιφρουρήσει την επιτυχία του μέτρου και κάλεσε τους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις επιχειρήσεις που θα περιορίσουν  τις τιμές τους.

ΔΝΤ: Η μείωση στο ΦΠΑ έγινε αποδεκτή λόγω ισοδύναμων
Εν τω μεταξύ, δηλώσεις για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έκανε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος είπε ότι η τρόικα δεν προέβαλε ενστάσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επειδή η Ελλάδα έλαβε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.
Ο κ. Μάρεϊ απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου στην Ουάσινγκτον σχετικά με το γιατί το ΔΝΤ έδωσε την έγκρισή του για τη μείωση του ΦΠΑ στην αξιολόγηση του Ιουλίου και όχι νωρίτερα, είπε πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν έφεραν ενστάσεις καθώς η ελληνική πλευρά προχώρησε στην λήψη ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων και ως εκ τούτου δεν προέκυψε κάποιο δημοσιονομικό κενό από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Ο ίδιος διέψευσε σενάρια και αναφορές περί αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα και ξεκαθάρισε πως το μόνιμο κλιμάκιο του Ταμείου θα παραμείνει στην χώρα. «Προσωπικά δεν γνωρίζω ότι το ΔΝΤ πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να ενημερωθεί για την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος και να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,78 δισ. ευρώ.

eklogika.gr