Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤ​ΙΚΟΤΗΤΑΣ, BOYΛΕΥΤΗ Α' ΑΘΗΝΩΝ κ. ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΟ 9ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ THΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Φίλες και φίλοι,

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,

Στην ιστορική διαδρομή, κάθε συνέδριο της Ν.Δ. είχε τη μοναδική του αξία και σημασία. Καθόριζε κάθε φορά τη στρατηγική και τις προτεραιότητες που έπρεπε να ακολουθηθούν στο εκάστοτε πολιτικό πλαίσιο.

Ασφαλώς και σήμερα καλούμαστε να κάνουμε το ίδιο. Όμως σήμερα καλούμαστε να κάνουμε και κάτι πιο κρίσιμο και πιο σπουδαίο. Γιατί δεν αναμετρόμαστε μόνο με τους εαυτούς μας. Ο πήχης δεν είναι μόνο εσωτερικός και δεν αφορά μόνο τα μέλη και τους ψηφοφόρους μας. Οι αποφάσεις μας αφορούν το μέλλον της Ελλάδας.

Γιατί για άλλη μια φορά η παράταξή μας αναμετράται με την ιστορία. Και ήταν οι δικές της κρίσιμες επιλογές που τοποθέτησαν την Ελλάδα στο δρόμο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και της Ευρώπης. Και αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνούμε ούτε να τα υποτιμούμε.

Αυτή η πορεία σίγουρα δεν ήταν ανέφελη και συσσώρευσε πολλά λάθη ενώ διαιώνισε και εξίσου πολλές παθογένειες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και σε μας αναλογεί μερίδιο αυτής της ευθύνης. Και αυτό συνέβη όταν ανεχτήκαμε και κυρίως όταν δεν συγκρουστήκαμε με την ιδεολογική ηγεμονία που επέβαλε στη χώρα μας η πιο συντηρητική και η πιο λαϊκίστικη αριστερά -από την κομμουνιστική μέχρι τη σοσιαλδημοκρατική της εκδοχή- που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη.

Και έτσι φτάσαμε να βιώνουμε, με τις πιο τραγικές συνέπειες για τους  Έλληνες και την πατρίδα τη σημερινή κρίση. Κρίση που δεν πρέπει να ξεχνούμε  ότι ήταν άλλοι που με τις άφρονες επιλογές τους όξυναν και επιβάρυναν  στον υπέρτατο βαθμό.

Οι αντίπαλοί μας το μόνο που κάνουν είναι να κραυγάζουν   περιγράφοντας τα προβλήματα. Τρέφονται από τον πόνο και τη δυστυχία. Δεν προτείνουν λύσεις γιατί δεν έχουν λύσεις. Αποκρύπτουν ότι τα όσα λένε είναι οι αιτίες που φτάσαμε ως εδώ.

Φίλες και φίλοι,

Σκεφτείτε που βρισκόμασταν  ένα χρόνο νωρίτερα και που βρισκόμαστε τώρα χάρις στις προσπάθειες της κυβέρνησης και κυρίως χάρις στην εργατικότητα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα του Πρωθυπουργού και αρχηγού μας, του Αντώνη Σαμαρά.

Το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κερδηθεί. Με δυσκολίες ναι, με δυσβάσταχτες θυσίες ακόμη περισσότερες και με υπερβάσεις αρκετές, όμως κερδήθηκε.

Το ζητούμενο τώρα είναι το στοίχημα της ανάπτυξης και το ξεπέρασμα της κρίσης. Και για αυτό δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Η λύση είναι μόνο μία. Να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Να δημιουργήσουμε μια παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία. Να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας και του ανθρώπινου δυναμικού της και με αυξημένες ικανότητες και δεξιότητες. Να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία μας και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Γιατί κανένα πολιτικό και εθνικό στοίχημα δεν θα κερδηθεί εάν δεν αντιμετωπίσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας. Οικονομία και κοινωνία συμπορεύονται, καμία δεν μπορεί να αναπτυχθεί αδιαφορώντας για την άλλη.  Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό που απτό τη μια θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και από την άλλη θα μπορεί να έχει τους απαιτούμενους πόρους για να στηρίξει έμπρακτα τις κοινωνικές δομές  και τους πιο αδύνατους. Να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που γεννά η σταδιακή αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την υιοθέτηση αναπτυξιακών δράσεων και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Χρειάζεται κυρίως να ξαναπιστέψουμε στους εαυτούς μας.

Η Αριστερά περιγράφει στους Έλληνες τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Εμείς, η παράταξή μας και ο Πρωθυπουργός μας εργάζονται για να δείξουν αυτά που μπορούμε και που θα καταφέρουμε.

Με ενότητα, με σχέδιο και με πολύ δουλειά. Με ρήξεις με όσα μας κρατούν πίσω και μας θυμίζουν το χειρότερό μας εαυτό.

Αυτή την επιμονή, αλλά και την αυτοπεποίθηση που πρέπει να επιδείξουμε για την ορθότητα των επιλογών μας πρέπει να διατρανώσουμε σε αυτό το συνέδριο.

Την πίστη μας δηλαδή στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Στη Νέα Ελλάδα που δημιουργούμε.