Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 1. : ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΔΗΓΟ

Αφού το 70% των ελλήνων διαθέτει άδεια οδήγησης, και αφού σχεδόν οι μισές άδειες ανήκουν σε γυναίκες και οι άλλες μισές σε άνδρες, είναι σίγουρο ότι το ένα μισό συχνότατα θα συναντάει στον δρόμο του το άλλο μισό. Το ερώτημα είναι ποιο μισό πρέπει να προστατευθεί από το άλλο μισό. Αν είστε άντρες νομίζω ότι η απάντηση είναι ευνόητη : προστατευτείτε από τις γυναίκες οδηγούς, τουλάχιστον από αυτές που φαίνεται ότι πρέπει, γιατί όντως, δεν είναι όλες οι γυναίκες κακοί οδηγοί. Πάμε όμως με τον κανόνα.

Ακολουθήστε τον παρακάτω μπούσουλα και ίσως γλυτώσετε το αμάξι και την διάθεσή σας από μεγάλο πατατράκ.


1. Βλέπετε αυτοκίνητο παρκαρισμένο σε ανηφόρα ή κατηφόρα. Το αυτοκίνητο είναι μόνο του. Σε απόσταση 5 μέτρων μπρος και πίσω, δεν υπάρχει τίποτα. Και όμως ο ένας πίσω τροχός είναι ανεβασμένος στο πεζοδρόμιο. Αν είναι ανηφόρα, μην παρκάρετε πίσω ή αν είναι κατηφόρα μην παρκάρετε μπροστά. Καταλάβατε γιατί !

2. Προχωράτε κανονικά στον δρόμο. Έχετε μπροστά σας ένα μικρό αυτοκινητάκι, τύπου σμαρτ ή 500σαρακι φιατ. Στα 50 μέτρα από το φανάρι, βλέπετε ο σηματοδότης να γίνεται πράσινος και ενώ ήσασταν έτοιμος να πατήσετε το φρένο σας για να σταματήσετε, συνεχίζετε να πατάτε το γκάζι σας για να συνεχίσετε. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Πιθανών στον μικρό μπροστινό αμαξάκι να βρίσκεται γυναίκα οδηγός που δεν έχει αποφασίσει αν θα στρίψει ή αν θα συνεχίσει ευθεία. Και έστω ότι έχει αποφασίσει. Ξέρετε αν θα ανάψει το φλας ; Γι΄αυτό κόψτε ταχύτητα και κρατήστε απόσταση ασφαλείας ! Κανείς δεν ξέρει. Ούτε ο Θεός !

3. Ένα μικρό επίσης αυτοκίνητο προχωράει μπροστά σας με μεγάλη ταχύτητα σχετικά. Εσείς είστε αρκετά κοντά ώστε να διακρίνετε ότι ο οδηγός είναι γυναίκα. Τι κάνετε ; Μα φυσικά μειώνετε ταχύτητα ώστε να αποκτήσετε διπλάσια απόσταση απ' ότι συνήθως !

4. Είστε παρακαρισμένος σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με τα αλάρμ αναμμένα περιμένοντας κάτι. Παρατηρείτε από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου ότι σταμάτησε πίσω σας ένα αυτοκίνητο που επίσης άναψε τα αλάρμ ; Δεν δίνεται σημασία. Αν όμως μετά από μερικά δευτερόλεπτα ακούσετε ένα κορνάρισμα διαμαρτυρίας, τότε μην παραξενευτείτε. Η οδηγός είναι γυναίκα και νόμιζε ότι ετοιμαζόσασταν να φύγετε. Ήθελε να παρκάρει (συνήθως θέλουν μόνο). Συνήθως οι γυναίκες οδηγοί δεν γνωρίζουν ακριβώς την χρήση των σινιάλων του αυτοκινήτου. Όπως π.χ. του αλάρμ και του αριστερού ή δεξιού σινιάλου ! Αφήστε την ! Θα το καταλάβει κάποια στιγμή και θα φύγει !

5. Σε έναν τεράστιο δρόμο, με πολλά αυτοκίνητα παρκαρισμένα δεξιά και αριστερά βλέπετε ένα μικρό σχετικά αυτοκίνητο να βρίσκεται το μισό επάνω στο πεζοδρόμιο. Καταλάβατε !

6. Ομοίως, αν δείτε ένα αυτοκίνητο να είναι παρκαρισμένο διαγώνια. Καταλάβατε !

7. Αν κινείστε σε ήρεμο δρόμο και ξαφνικά πέσετε σε μποτιλιάρισμα, μην παραξενευτείτε. Κάποια κυρία μπροστά προσπαθεί να παρκάρει ! Που θα πάει θα τα καταφέρει. Ως γνωστόν, οι γυναίκες οδηγοί δεν έχουν καλή αίσθηση του χώρου και της ταχύτητας !

8. Αν κινείστε σε δρόμο που σας δίνει προτεραιότητα, και παραπλεύρως γνωρίζετε ότι υπάρχουν στενάκια που έχουν ΣΤΟΠ τότε, ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΒΕΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διασταυρωθείτε με γυναίκα οδηγό που η δεν θα δει το ΣΤΟΠ ή θα βγει πολύ "έξω" για να ελέγξει ή δε θα σταματήσει καθόλου ! Αν της κάνετε παρατήρηση μπορεί και να σας στολίσει κι όλας. Αλλά γιατί να της κάνετε παρατήρηση ; Αφού δεν το καταλάβει.

9. Αν βρίσκεστε σε διασταύρωση με ΣΤΟΠ και δείτε ότι έρχεται γυναίκα οδηγός από τον κάθετο δρόμο που έχει προτεραιότητα, ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ να "ξεμυτίσετε" ούτε για λίγο το αυτοκίνητο. Ακόμα και αν σας είδε έχετε 80% πιθανότητες να πέσει επάνω σας. Για δύο λόγους : α) μπορεί να πανικοβληθεί και να μπερδέψει το γκάζι με το φρένο. β) Σπανίως σταματάει γυναίκα οδηγός όταν γνωρίζει ότι έχει προτεραιότητα. Βέβαια ακόμα και όταν γνωρίζει ότι δεν έχει προτεραιότητα δεν σταματάει, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

10. Αν κινείστε στην εθνική οδό, στην μεσαία λωρίδα, με ταχύτητα σχεδόν 100 χλμ την ώρα, και συναντήσετε μπροστά σας αυτοκίνητο που κινείται με 60 χλμ, ΜΗΝ ΚΟΡΝΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΆΛΛΟ. Ναι είναι γυναίκα οδηγός που φοβάται την δεξιά λωρίδα. Ανάψτε αμέσως αριστερό σινιάλο και φύγετε μακρυάαααααααααααα.

11. Αν σε διασταύρωση, βρεθείτε μούρη με μούρη με άλλο όχημα που οδηγεί γυναίκα και εσείς θέλετε να στρίψετε αριστερά και αυτή δεξιά, δηλαδή προς την ίδια κατεύθυνση, τότε ΔΩΣΤΕ ΤΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Θα μπλοκάρει και δεν θα ξέρει τι να κάνει. Τα πράγματα περιπλέκονται αν υπάρχουν και πεζοί που επιχειρούν να περάσουν απέναντι αλλά είναι γυναίκες. Θα κάτσουν και θα σας κοιτάνε στην μέση του δρόμου χωρίς να σκεφτούν από που πρέπει να περάσουν τα αυτοκίνητα. Τότε το έργο σας δυσκολεύει. Πρέπει να δώστε οδηγίες σε όλες και αυτό είναι και επικίνδυνο όπως καταλαβαίνετε γιατί η γυναίκα οδηγός θα προσπαθήσει να φύγει χωρίς να κοιτάει μπροστά ! Μην το σκέφτεστε. Μας έχει τύχει.

12. Αν κινείστε σε παράδρομο πόλης και έχετε μειώσει πολύ την ταχύτητά σας για να επιτρέψετε σε διερχόμενο όχημα που σας έχει κλείσει τον δρόμο, να κάνει αναστροφή (παρανόμως) και να φύγει (και να ησυχάσετε) και ξαφνικά αισθάνεστε ένα δυνατό τράνταγμα, ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΤΕ. Πιθανών έπεσε πίσω σας μία γυναίκα οδηγός που δεν κοιτούσε μπροστά. Και πιθανών και ο οδηγός που έκανε αναστροφή ήταν επίσης γυναίκα ! Ε, συμβαίνουν αυτά. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ γιατί χαμένος θα βγείτε αν φωνάξετε.

(έπεται συνέχεια.............)
Καλή τύχη.