Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ​, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ​Σ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΟ 9ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ



Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Κλείνει σε λίγο το 9ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριό μας. Και κλείνοντας, αφήνει μια αίσθηση, κοινή σε όλους μας. Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σ’ αυτή την Παράταξη. Περήφανοι γιατί ακολουθήσαμε τις παρακαταθήκες του ιδρυτή μας: Του αναμορφωτή της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Περήφανοι γιατί βλέπουμε τις αρχές, τις ιδέες, τις αξίες μας να δικαιώνονται στο ακέραιο. Περήφανοι γιατί βρίσκεται στο τιμόνι της ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Ηγέτης που ενσαρκώνει τη λεβεντιά, την τόλμη, τη σύνεση, την υπέρβαση. Ο Πρωθυπουργός που έταξε ως υπέρτατο σκοπό του τη σωτηρία της Ελλάδας. Ο πολιτικός που ανοίγει μαχητικά τη σελίδα με τ’ όραμά μας για τη Νέα Ελλάδα. Που δείχνει το δρόμο, τον τρόπο και τα μέσα που μας πάνε  ως εκεί.


Η Νέα Ελλάδα, η Ελλάδα που θέλουμε, είναι μια χώρα που στέκεται σταθερά στην Ευρωζώνη. Χώρα Ευρωπαϊκή, δυναμική και περήφανη. Χώρα που διεκδικεί με σύνεση και αποφασιστικότητα τα δίκαια του Ελληνισμού στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Αλλά και απέναντι στις ανιστόρητες αξιώσεις των Σκοπίων.

Η Νέα Ελλάδα θα είναι γέφυρα Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Θα είναι διεθνής ενεργειακός κόμβος, αλλά και διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Θα έχει στρατηγικές συμμαχίες, που την εντάσσουν στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. Που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σπουδαιότητά της. Που φέρνουν έσοδα και θέσεις δουλειάς. Αυτό που ξεκίνησε ως Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Αυτό που προχωρά ο  Αντώνης Σαμαράς, με τον ΤΑΡ και τις νέες συμφωνίες με την cosco.

Η Νέα Ελλάδα δεν θα μοιάζει με ό,τι απέμεινε σήμερα. Δεν θα εξαρτάται από τους δανειστές της. Δεν θα βυθίζεται στην ύφεση, την ανεργία, την κατάθλιψη. Ούτε θα υποφέρει από τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα.

Δεν θα είναι, όμως, ούτε και όπως ήταν χτες. Γιατί είναι το χτες, που μας έφερε στην αβάσταχτη σημερινή πραγματικότητα. Η Νέα Ελλάδα θα κάνει ανταγωνιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Θα παράγει, θα εξάγει και θα προσελκύει επισκέπτες ολόκληρο το χρόνο. Θα αναπτύσσεται και θα προοδεύει. Θα δημιουργεί ολοένα και περισσότερες, ολοένα και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στη Νέα Ελλάδα το κράτος δεν θα είναι χειραγωγός, αλλά αρωγός της επιχειρηματικής, της επενδυτικής, της δημιουργικής δραστηριότητας. Δεν θα ταλαιπωρεί, αλλά θα υπηρετεί τον πολίτη, όπου κι αν ζει. Δεν θα έχει καμιά εστία διαφθοράς, κανένα γρανάζι γραφειοκρατίας, κανένα παράθυρο ασυδοσίας. Θα σέβεται τον πολίτη και θα εξασφαλίζει έτσι το σεβασμό του.

Η Νέα Ελλάδα, η Ελλάδα που θέλουμε, μπορεί να χτιστεί μόνο με ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα:

-Στις δομές της Οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας.

-Στους θεσμούς για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη.

-Στο κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Στην Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στον αγώνα αυτό, στο δρόμο για τη Νέα Ελλάδα, περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν για κανένα. Η κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον τόπο. Και η ευκαιρία αυτή δεν μπορεί να χαθεί. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά οφείλουμε να ακολουθήσουμε ρυθμούς Σαμαρά. Να αλλάξουμε ρυθμούς. Να αλλάξουμε ταχύτητα. Να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση και τα μνημόνια. Να  φτάσουμε μια μέρα νωρίτερα, στην ανάταξη της Οικονομίας και την ανάτασης της Κοινωνίας.

Ξέρουμε, πολύ καλά, ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, ανηφορικός, κακοτράχαλος. Η Παράταξή μας, όμως, ξέρει – όπως ήξερε από την ίδρυσή της – να τραβάει μπροστά. Είμαστε Παράταξη που δίνει λύσεις σε κάθε κρίσιμη καμπή της Πατρίδας μας. Παράταξη που βγάζει τη χώρα από τα αδιέξοδα και ανοίγει δρόμους για το μέλλον. Παράταξη που βάζει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Οφείλουμε τώρα να μετατρέψουμε την Παράταξή μας σε ΚΙΝΗΜΑ ελπίδας. Κίνημα που στηρίζει δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της Πατρίδας. Κίνημα που συγκρούεται με τα άκρα και τις ακρότητες. Κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Κίνημα αναγέννησης των χαμένων προσδοκιών. Να αποδείξουμε έμπρακτα, πως η κοινωνική προστασία δεν είναι δικό τους, αλλά δικό μας προνόμιο. Να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες μας σε ανθρώπους ικανούς και καταξιωμένους, στους επαγγελματικούς και τους κοινωνικούς τους χώρους. Να δημιουργήσουμε θεσμούς και διαδικασίες, που δίνουν ευκαιρίες προσφοράς σε όλους εκείνους που μπορούν και θέλουν να στρατευτούν στον ίδιο σκοπό. Να κάνουμε σύνθημα και σκοπό μας την ενότητα των Ελλήνων. Αλλά και το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Πάνω απ’ όλα να συμμαχήσουμε με τους νέους και τις νέες της Πατρίδας μας, που σηκώνουν τις πιο βαριές και πιο άδικες συνέπειες της κρίσης. Να αξιοποιήσουμε τις ιδέες, αλλά και τη δυναμική τους. Τη γνώση, αλλά και την ορμή τους. Έτσι μόνο μπορούμε να τ’ αλλάξουμε όλα.

Αυτή είναι η πιο αναγκαία, αλλά και η πιο δυναμική αλλαγή. Μια Παράταξη που, ως ζωντανός κοινωνικός και πολιτικός οργανισμός, προσαρμόζεται στο περιβάλλον και βγαίνει μπροστά από τις εξελίξεις. Μια Παράταξη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Οικονομίας, αλλά και στα ζητούμενα της Κοινωνίας. Μια Παράταξη  ευθύνης και δημιουργίας: Ευρωπαϊκή, Πατριωτική, Κοινωνική. Παράταξη που, με ηγέτη της τον Αντώνη Σαμαρά, οδηγεί στη Νέα Ελλάδα. Υπηρετεί το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Υπηρετεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ θερμά.