Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η πρώτη μάχη. Από τις πολλές…

Panelladikes-Exetaseis
Η σημερινή αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη μάχη που δίνουν οι μαθητές για να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Να γυρίσουν σελίδα, να αφήσουν πίσω τους τα εν πολλοίς ανέμελα χρόνια του σχολείου, να διεκδικήσουν την είσοδό τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, να προσπαθήσουν να βάλουν σε σειρά τα όνειρά για ένα καλύτερο μέλλον, και φυσικά για μια ρεαλιστική επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις… σέρνουν μαζί τους τον μύθο της “πύλης εισόδου” στο μέλλον. Δεν αποτελούν ωστόσο, παρά μια από τις πολλές μάχες που θα κληθούν οι μαθητές να δώσουν στη ζωή τους. Μια ευκαιρία, από τις πολλές. Έστω και λιγότερες σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της βαθιάς κρίσης την οποία διέρχεται η Ελλάδα, με απτά ωστόσο σημάδια απόπειρας εξόδου και υπέρβασής της.
Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις βέβαια έχουν την πρόσθετη ιδιαιτερότητα του… θρίλερ που προηγήθηκε με τους καθηγητές της ΟΛΜΕ, και την απειλή τους να απεργήσουν, που αναστάτωσε τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.
Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι το πρώτο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές. Μια Γλώσσα με ιστορική διαδρομή, ζωντανή και ζωηρή, έμπλεη λέξεων με βαθιά νοήματα. Ελπίδα και πίστη στον εαυτό μας, δυο από αυτές. Καλό ξεκίνημα, και καλή επιτυχία.
Το θέμα της έκθεσης που επέλεξε ομόφωνα η επιτροπή των εξεταστών, ήταν ιδιαίτερα προσπελάσιμο από τους υποψήφιους, σαφές, κατανοητό και μέσα στις δυνατότητες τους.
Ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Γραμματικάκη « Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», που αναφέρεται στις έννοιες του περιβάλλοντος, της αποξένωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, μέσα από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ερωτήσεις οι εξεταστές ζητούσαν από τους υποψήφιους να αναπτύξουν το θέμα τους γύρω από την επικοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου. Οι εξεταστές ζητούσαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι και το ότι ο άνθρωπος, αναγνωρίζοντας τον αντικειμενικό κόσμο του σύμπαντος, μπορεί να σφραγίσει την ιστορική του πορεία είτε θετικά είτε αρνητικά, είτε με αγαθά είτε με πολέμους.
Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

ysterografa.gr