Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πάτρα: Η συγκινητική ιστορία τριών ηλικιωμένων αδελφών από την Ναυπακτία που πέθαναν μέσα σε 17 μέρες!

Φωτογραφία αρχείου
Ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια στη ζωή τους αλλά η μοίρα αποφάσισε να ξαναβρεθούν και οι τρεις παρεούλα σε κόσμους άλλους.
Ο λόγος για τρεις αδερφές από την Αφροξυλιά Ναυπακτίας, τη Θεοδώρα Γεωργούλα, την Παρασκευή Κυρίτση, και την αδερφούλα τους Σταυρούλα Τσακίρη, το γένος Κυρίτση.
Η Παρασκευή μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1957, η Θεοδώρα το 1964 και η Σταυρούλα ζούσε στο Ρίο της Πάτρας, όπως γράφει στην ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος" η Ευγενία Παυλοπούλου.
Μέσα σε περίοδο 17 μόλις ημερών, άφησαν και οι τρεις τους τα εγκόσμια, λες και είχαν κλείσει ραντεβού στον άλλο κόσμο.
Μία στρατιά απογόνους, άφησαν πίσω τους - 10 παιδιά, 22 εγγόνια και 11 δισέγγονα και αν αυτή η στρατιά κληρονόμησε τα γονίδιά τους σίγουρα θα ξεπεράσουν τα 90 χρόνια όπως ακριβώς και οι τρεις «χάριτες» από την Αφροξυλιά.
Η Παρασκευή, η μεγαλύτερη εκ των τριών «έφυγε» στις 13 Απριλίου σε ηλικία 97 ετών. Η Θεοδώρα είχε ήδη αποδημήσει εις Κύριον στις 29 Μαρτίου και είχε κλείσει το 96ο έτος της ηλικίας της. Δύο μέρες μετά την Παρασκευή στις 15 Απρίλη, ακολούθησε και η 94χρονη Σταυρούλα Τσακίρη.
«Ήταν όλες τους γερά κόκκαλα» μου λέει ο Γιώργος Κυρίτσης γιος της Παρασκευής. «Για να καταλάβεις ήταν οκτώ παιδιά στην οικογένεια και εκτός από την μητέρα μου και τις θείες μου που έφυγαν, όλοι οι άλλοι χαίρουν άκρας υγείας έστω και αν είναι στα 80 τους» συμπληρώνει ο Νίκος Γεωργούλας, γιός της Θεοδώρας, μιλώντας στον "Νέο Κόσμο".
Και μέχρι την τελευταία τους πνοή επικοινωνούσαν μεταξύ τους, γελούσαν αλλά και γκρίνιαζαν καθώς θυμούνταν τα παιδικά τους χρόνια στο χωριό
«Ήταν δυναμικές γυναίκες και οι τρεις τους. Η μητέρα μου έγινε μάνα στα αδέρφια της από πολύ μικρή ηλικία, έχασαν την μητέρα τους όταν η δική μου ήταν 17 χρόνων και στην ουσία αυτή μεγάλωσε τα αδέρφια της» λέει ο Νίκος και θυμάται πως αυτό το μητρικό ένστικτο ήταν το σήμα κατατεθέν της αγαπημένης του μητέρας ακόμα και όταν σε ηλικία 58 ετών μετανάστευσε στην Αυστραλία. «Να ’ξερες πόσα παιδιά μεταναστών ντάντεψε η μάνα μου» προσθέτει.
Η γιαγιά Παρασκευή ήταν λίγο πιο… cool, αν κρίνω από τα λεγόμενα του γιού της, Γιώργου, αλλά και του ανιψιού της, Νίκου, που ομολόγησε ότι η Παρασκευή ήταν η αγαπημένη του θεία. Βασίλισσα, την ανέβαζαν, βασίλισσα την κατέβαζαν και καμιά φορά και τεμπέλα η Θεοδώρα και η Σταυρούλα, γράφει η Ευγενία Παυλοπούλου.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Γιώργος και ο κ. Νίκος προσθέτουν ότι απ’ όσο ξέρουν η Θεοδώρα και η Παρασκευή, όντας κοπελούδες στην Αφροξυλιά 8 δεκαετίες πριν, καυγάδιζαν πολλές φορές μεταξύ τους και η Σταυρούλα ήταν πάντα αυτή που έμπαινε στη μέση για να τις συμφιλιώσει.
«Λέμε μεταξύ μας ότι ο Θεός πήρε τη θεία Σταυρούλα μόλις λίγες μέρες μετά για να συνεχίζει το έργο του ειρηνοποιού μεταξύ στους καυγάδες της Παρασκευής και της Θεοδώρας, και στον άλλο κόσμο» και χαμογελούν με νοσταλγία για τις μανούλες τα δύο ξαδέρφια.
Όπως και αν έχει, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως και οι τρεις κατάφεραν να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να χαρούν παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα και θα ζουν στις μνήμες τους. Καλό ταξίδι αδερφούλες!

.thebest.gr