Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

18 ΜΑΪΟΥ-ΔΙΕΘ​ΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου, ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών", ανάγοντας έτσι τα μουσεία, σε φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών.
Κάθε χρόνο διερευνάται ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό.
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων, είναι «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή».
Ανάμεσα στα Μουσεία που συμμετέχουν, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας. (Ξενάγηση από αρχαιολόγους της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ, Ώρες 9:00, 11:00 & 13:00).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας κατασκευάστηκε την περίοδο 1970-1978 και περιλαμβάνει συλλογές ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο Ισθμίας καθώς και το αρχαίο λιμάνι των Κεχγρεών. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα και μοναδικό στην Ελλάδα είναι οι 87 καλλιτεχνικοί πίνακες Opus Sectilae, δηλαδή ψηφιδωτά από ελεφαντόδοντο και γυαλί.

Οι Κεγχρεές ήταν το ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου, το εμπορικό της λιμάνι, στον πρώτο φυσικό όρμο, νότια της Ισθμίας. Εκεί περισώζονται ερείπια των αντικριστών μόλων του λιμανιού ενώ μέσα στο νερό, στα όρια του βόρειο λιμενοβραχίονα φαίνονται ερείπια μικρών ναϊσκόμορφων χτισμάτων, αφιερωμένα κατά πάσα πιθανότητα στον Ποσειδώνα και την Ίσιδα.

Το καλοκαίρι του 375 μ.Χ. ήρθαν με πλοίο σε αυτό το λιμάνι, από την Ιταλία ή την Αίγυπτο και ξεφορτώθηκαν στην αυλή του ιερού της Ίσιδος, οι καλλιτεχνικοί πίνακες. Ένας τρομερός σεισμός εκείνο το καλοκαίρι βύθισε το λιμάνι των Κεγχρεών και κατέστρεψε τα περισσότερα κτίρια, παρασύροντας στο βυθό και τα κιβώτια με τους πολύτιμους πίνακες. Παρέμειναν στον υγρό τάφο τους για πολλούς αιώνες, μέχρι που τα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές του 1976.


PROGRAMMA-mera-mouseion-2013
Γενικές Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Κυρά-Βρύση Ισθμίας, Τ.Κ. 20 100, Ίσθμια
Τηλ. : 27410 37244

Ωράριο: Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00

Πρόσβαση: Από την Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου μετά τον Ισθμό, στρίβουμε αριστερά για Επίδαυρο. Υπάρχει ταμπέλα με την ένδειξη «Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας»