Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εγκαταλείπει τα καθήκοντά του ο Πάπας Βενέδικτος! (video)

pope
Ρεπορτάζ από την Ιταλία και το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA κάνουν λόγο για παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου!
Σύμφωνα με το ANSA, o Πάπας θα ανακοινώσει την παραίτησή του για λόγους υγείας στις 28 Φεβρουαρίου. Εκπρόσωπος του Βατικανού, αλλά και ο ίδιος ο Ποντίφικας σε εμφάνισή του στη Ρώμη, επιβεβαίωσαν τελικά την είδηση!
Συγκεκριμένα, ο Πάπας δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της βαρύτητας της απόφασής του, αλλά το σθένος του δεν είναι πια επαρκές για να εκτελεί τα καθήκοντά του.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού ενημέρωσε ότι ο αντικαταστάτης θα έχει εκλεγεί ως το Πάσχα. Ως τότε η θέση θα παραμείνει κενή.
Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2005 εν μέσω φημών, που μάλλον επιβεβαιώνονται από τα πράγματα, ότι ένας από τους λόγους επιλογής του από τους επίδοξους διαδόχους του ήταν η εύθραυστη υγεία αλλά και το περασμένο της ηλικίας του (86 ετών σήμερα).
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη παραίτηση Πάπα από το 1415. Η παράγραφος ΙΙ του κανόνα 332 του εκκλησιαστικού Δικαίου ορίζει ότι ο Πάπας μπορεί να παραιτηθεί οποτεδήποτε θέλει, χωρίς να απαιτείται να ζητήσει την έγκριση του οιουδήποτε.
Και πράγματι η είδηση της παραίτησης του Ποντίφικα δεν αποτελεί μια εντελώς απρόσμενη εξέλιξη. Στις τελευταίες εμφανίσεις του έδειχνε κουρασμένος, ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί σε πρωινή συγκέντρωση πιστών ότι πλησιάζει το τελευταίο μονοπάτι της ζωής του…
Στο γράμμα της παραίτησης του αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάπας Βενέδικτος:
«Αφού εξέτασα επανειλημμένα τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, βεβαιώθηκα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για να ασκώ κατάλληλα το αξίωμά μου.
Γνωρίζω καλά ότι το αξίωμα αυτό, εξαιτίας της σημαντικής πνευματικής του φύσης, πρέπει να ασκείται, όχι μόνο με λέξεις και πράξεις αλλά όχι με λιγότερες προσευχές και πόνο.
Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο, που βιώνει τόσες πολλές ραγδαίες αλλαγές και συνταράσσεται από ερωτήματα που σχετίζονται βαθιά με την πίστη, προκειμένου να ανταποκριθώ στις ανάγκες του πληρώματος του Αγίου Πέτρου και να διακηρύττω το Ευαγγέλιο, είναι εξίσου απαραίτητες η δύναμη του μυαλού και του σώματος, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί σε μένα, σε σημείο που έπρεπε να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να εκπληρώσω επαρκώς το έργο που μου ανατέθηκε».
Η είδηση της παραίτησης του Ποντίφικα έγινε όπως αναμενόταν πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις από ηγέτες σε όλο τον κόσμο. “Είμαι συγκλονισμένος”, δηλώνει ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ενώ αργότερα αναμένεται δήλωση και της Άνγκελα Μέρκελ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίου Στέφεν Σάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ευγνωμονεί τον Άγιο Πατέρα για τα οκτώ χρόνια της κοινωνίας του ως επικεφαλής της Αγίας Έδρας, και τρέφει απεριόριστο θαυμασμό και αναγνώριση για το έργο του.
Σύμφωνα με το γερμανικό “Der Spiegel”, ο αδελφός του Πάπα γνώριζε εδώ και μήνες την πρόθεση του Ποντίφικα να παραιτηθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί του είχαν συστήσει να αποφεύγει τα υπερατλαντικά ταξίδια.

Pope to Resign This Month από associatedpress

ysterografa.gr