Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Αιρετοί στον… προθάλαμο της αργίας

Ένας εν ενεργεία δήμαρχος και δύο ακόμη αιρετοί οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος κατ” εξακολούθησε ο ένας και για βαριές κακουργηματικές πράξεις οι άλλοι δύο, που αφορούν σε ζημία εις βάρος δημοτικής επιχείρησης, με σκοπό την εξυπηρέτηση «ημετέρων».
Αναλυτικότερα:


Κάλυψε τον εργαζόμενο για να συνταξιοδοτηθεί
Στις 5 Απριλίου 2013, δικάζεται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση ο δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου. Το κατηγορητήριο αφορά σε «κάλυψη» που προσέφερε σε εργαζόμενο του, τον οποίο δεν έθεσε σε αργία. Ο Δ.Κ., δημοτικός υπάλληλος, καταδικάστηκε αμετάκλητα από το Τριμελές Εφετείο Θράκης: του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους για υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο δήμαρχο, αυτός δεν τον έθεσε με διαπιστωτική πράξη σε αργία, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να πάρει… σύνταξη!!! Οι Θωμάς Μίχογλου και Στυλιανός Μωραΐτης, από την αντιπολίτευση, θα καταθέσουν ως μάρτυες κατηγορίες στη δίκη του δημάρχου.

Βόλος: 700.000 ευρώ για ρουσφετολογικές προσλήψεις στη ΔΕΥΑΜΒ
Λίγο πιο νότια, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας (350/2012), παραπέμπονται να δικαστούν πέντε άτομα για ζημία 700.000 ευρώ στη ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου. Πρόκειται για τους: πρώην δήμαρχο Βόλου Κυριάκο Μήτρου, τον πρώην αντιδήμαρχος Βόλου, πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Παύλο Μαρκάκη και τρεις υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ, της ΔΕΜΕΚΑΒ και του Δήμου Βόλου· κατηγορούνται ότι με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΜΒ, της ΔΕΜΕΚΑΒ και του Δήμου Βόλου, η πρώτη ζημιώθηκε με το ποσό των 700.000 ευρώ.
Το βούλευμα – κατηγορητήριο βαρύτατο: «…στην πραγματικότητα, η σύναψη της ως άνω, πολλαπλώς άκυρης, προγραμματικής συμβάσεως αποτελούσε μία μεθόδευση του Κ. Μήτρου και του συγκατηγορουμένου του Π. Μαρκάκη για τη διενέργεια δεκάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων προκειμένου να ικανοποιήσουν ψηφοφόρους και να έχουν εκλογικά οφέλη στο Δήμο Βόλου ιδίως κατά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, με κατασπατάληση μεγάλων χρηματικών ποσών, κυρίως μεν της ΔΕΥΑΜΒ και δευτερευόντως του Δήμου Βόλου
»Συγκεκριμένα ενόψει του νομοθετικού περιορισμού των προσλήψεων στο Δήμο Βόλου, οι ανωτέρω επιχείρησαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, καταστρατηγώντας το θεσμό της προγραμματικής συμβάσεως, προς ικανοποίηση των προσωπικών τους σκοπιμοτήτων, με τη διασπάθιση σημαντικού μέρους του αποθεματικού της ΔΕΥΑΜΒ που στο τέλος του 2004 ανέρχονταν σε 4.982.841,35 ευρώ».

Μίνωας Πεδιάδος: Σε αργία ο πρώην δήμαρχος Αρκαλοχωρίου
Να σημειωθεί πως ένας άλλος αιρετός, ο πρώην δήμαρχος Αρκαλοχωρίου και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδος, ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, έχει τεθεί σε αργία εξαιτίας της διαμάχης ιδιωτών για την κυριότητα ενός οικοπέδου στην περιοχή του Αρχοντικού.
Ο Χ. Γιαννόπουλος είχε -με βάσει τις εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας- πως το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν μέρους του δημοτικού δρόμου, ένας εκ των ιδιωτών προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Οκτώβριο το Β” Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου να τον καταδικάσει σε 15 μήνες φυλακή και σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο. Μαζί με τον πρώην δήμαρχο, καταδικάστηκε και ο δημοτικός υπάλληλος που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδος στις 19 Ιανουαρίου, οπότε και τυπικά τέθηκε σε αργία μέχρι να υπάρξει οριστική δικαστική, τελεσίδικη απόφαση.

aytodioikisi.gr