Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πειθαρχικά: «Μπλόκο» υπουργών, δικαστικών στη διαθεσιμότητα

 
aytodioikisi.gr
 
Δικαστικοί και υπουργοί είναι ένας από τους κύριους λόγους που προχωρούν με… βήματα χελώνας οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων, μέσω των οποίων τίθενται σε αργία οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, και ως εκ τούτου -σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο- σε διαθεσιμότητα.
Αν και ο νέος νόμος για τα Πειθαρχικά, στα οποία οι δικαστικοί έχουν την πλειοψηφία, έχει ψηφιστεί και έχει τεθεί εν ισχύι εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τις 14 Μαρτίου 2012 (ΦΕΚ 54/Α’/14-03-2012), ωστόσο, το ίδιο το Δημόσιο «μποϊκοτάρει» τον εαυτό του, καθώς πολλοί υπουργοί δεν έχουν προχωρήσει στη συγκρότησή τους (σ.σ.: το υπουργείο Εσωτερικών το έχει ήδη πράξει).
Πέραν του… «αυτο-μποϊκοτάζ», μπλόκο στις ποινές στους επίορκους υπαλλήλους αλλά και στη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, βάζουν και οι ίδιοι οι δικαστικοί (όπως προαναφέρθηκε έχουν την πλειοψηφία μαζί με μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), επικαλούμενοι φόρτο εργασίας αλλά και την «απουσία» αποζημίωσης για την επιπρόσθετη ενασχόλησή τους στο Δημόσιο.
Ρακιντζής: «Πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων τα παλαιά Πειθαρχικά
Έτσι, τα Πειθαρχικά λειτουργούν με την παλαιά τους σύνθεση , όπου επικρατούν οι… δημόσιοι υπάλληλοι (τρεις υπάλληλοι και δύο αιρετοί), που «καλύπτουν» τους συναδέλφους τους. Είναι χαρακτηριστική η φράση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή στο «Έθνος της Κυριακής», που χαρακτήρισε τα Πειθαρχικά με την παλαιά τους σύνθεση ως «πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων»:
«Κατόπιν της αφαίρεσης της αρμοδιότητάς μου να ασκώ ενστάσεις σε αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Οργάνων, και λόγω του ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα τα νέα Πειθαρχικά Όργανα εντός του τριμήνου που προβλέπει ο νόμος, και τα Πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν με την προηγούμενη σύνθεση, καθώς επίσης εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορώ να ελέγξω πλέον εάν μου αποστέλλονται όλες οι πειθαρχικές διώξεις, έχω βάσιμες υπόνοιες ότι σήμερα υπάρχει »πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων για να αποφύγουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι σύμφωνα με το νέο Πειθαρχικό».
Χαρακτηριστικά είναι δύο παραδείγματα επίορκων υπαλλήλων που… έπεσαν στα μαλακά:
Αν και ο Λ. Ρακιντζής άσκησε ένσταση σε απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφέρειας, το οποίο αθώωσε αναπληρωτή προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης για το αδίκημα της αμέλειας και της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης καθήκοντος, ωστόσο, η ένταση… παραμένει στα χαρτιά. Ο συγκεκριμένος προϊστάμενος δεν έλεγξε υφιστάμενό του, ο οποίος μέσω τράπεζας και εκμεταλλευόμενος τα κενά στο σύστημα πληρωμής των επιδομάτων σε ΑμεΑ ,εξέδιδε επί μία δεκαετία (2001-2010) επιταγές προνοιακών επιδομάτων, ύψους 741.514,97 ευρώ, σε δύο άτομα που δεν ήταν δικαιούχοι των ποσών.
Τίποτε δεν έγινε επίσης και σε ένσταση που άσκησε επί αποφάσεως του ΠΥΣΔΕ Β” Αθήνας, το οποίο έριξε στα μαλακά εκπαιδευτικό, τιμωρώντας με στέρηση μισθού για 40 ημέρες, για τα αδικήματα της αμέλειας και της ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας. Ο εκπαιδευτικός, κατά το σχολικό έτος 2009-2010, και ενώ δίδασκε, επισκεπτόταν σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο και συνομιλούσε μέσω του Διαδικτύου με δύο μαθήτριες στις οποίες, όπως αναφέρει η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, «τους έδωσε τον αριθμό του κινητού του για να επικοινωνήσουν μαζί του, τις προσκάλεσε για καφέ, προέβαλε τον εαυτό του ως γυμνασμένου άντρα με αντοχές και έστειλε σε μαθήτρια »φιλάκια πολλά και πονηρά”“».