Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Δυσφορία στο Μαξίμου για τους αγρότες

Antonis-Samaras-Megaro-Maximou
Τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους για την απόφαση των αγροτών να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και αυτό γιατί θεωρούν πως στο μέτρο του δυνατού έχουν ικανοποιήσει πολλά από τα αιτήματά τους. Σημειώνεται ότι οι αγρότες αποφάσισαν να κλείνουν καθημερινά τους δρόμους για μια ώρα, συμβολικά, και ζήτησαν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι… δεν μπορούν να συνεννοηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να πυροδοτήσουν την ένταση είναι σαφές πως θεωρούν πως πίσω από τις κινητοποιήσεις αυτές βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο βαθμό αλλά και το ΚΚΕ, με στόχο να δυναμιτιστεί το κλίμα στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να δημιουργηθούν προβλήματα στην κοινωνία και ήδη σε αυτή τη λογική κινήθηκε με την άμεση παρέμβαση των ΜΑΤ.
Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα για τη χώρα μας στο εξωτερικό και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και σε αυτή τη λογική εκτιμά πως θα ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα και στο επίπεδο της κοινωνίας. Για τον Πρωθυπουργό εξάλλου η κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη προυπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση για αυτό και από τη μια θέλει να εμφανίζεται η κυβέρνηση αποφασιστική χωρίς όμως να είναι αυτή που θα τραβάει το σχοινί.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από τους υπουργούς του να προχωρήσουν άμεσα στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τη δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ πως το μνημόνιο βασίστηκε σε λάνθασμένες εκτιμήσεις έτσι ώστε να χαλαρώσει κάπως η πίεση από τους τροικανούς. Ο Φεβρουάριος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τη χώρα καθώς στο τέλος του μήνα καταφθάνει η τρόικα για τη νέα αξιολογηση και ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν ζητήσει να προχωρήσει άμεσα το μέτρο της διαθεσιμότητας για 25 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα ζητουν να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις για να καλυφθεί το ποσό των 2,5 δισ. που προβλέπεται στο μνημόνιο ενώ θέλουν να δουν και ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε διαφορετική περίπτωση υπενθυμίζουν τις αυτόματες ρήτρες , δηλαδή τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν άμεσα σε περίπτωση αποκλίσεων.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει λοιπόν να τρέξει το κυβερνητικό έργο και σε πρώτη φάση σε διαθεσιμότητα θα μπουν οι επίορκοι και οι ανεπαρκείς δημόσιοι υπαλληλοι. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο και τα καινούργια κονδύλια αλλά και τα 8 περίπου δισ. που μένουν αναξιοποίητα από το παρόν ΕΣΠΑ με στόχο και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr