Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η NASA αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το μετέωρο στα Ουράλια

Ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο των Ουραλίων εξετάζει ένα πιθανό θραύσμα του πετρώδους αστεροειδούς
Ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο των Ουραλίων εξετάζει ένα πιθανό θραύσμα του πετρώδους αστεροειδούς (Φωτογραφία: Reuters)
 
   Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Το μετέωρο που εξερράγη την Παρασκευή στα Ουράλια ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και προσέφερε ένα τόσο εντυπωσιακό θέαμα επειδή εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε μια ιδιαίτερα «ρηχή» βουτιά, δείχνουν οι νεότερες εκτιμήσεις της NASA.
  • O διαστημικός βράχος είχε διάμετρο γύρω στα 17 μέτρα (και όχι 15) και είχε μάζα περίπου 10.000 τόνους (και όχι 7.000).
  • Ήταν επίσης ταχύτερος από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 64.400 χιλιόμετρα την ώρα, ή σχεδόν 18 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
  • Η ενέργεια που απελευθέρωσε αντιστοιχούσε σε 500 χιλιάδες τόνους εκρηκτικών TNT, αντί για 470 kt στην προηγούμενη εκτίμηση. Συγκριτικά, η βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ 16 kt.
  • Παρά την αστρονομική του ταχύτητα, το μετέωρο έμεινε ορατό για 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα, γεγονός που δείχνει ότι το αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα υπό μικρή γωνία πριν εκραγεί τελικά πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας.        
Διαβάστε επίσης: Ψήγματα του «ενόχου» μετέωρου έχουν βρεθεί στο ρωσικό Τσερμπάκουλ

Το μετέωρο πιστεύεται ότι ήταν ένας μικρός αστεροειδής στην κατηγορία των χονδριτών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πετρώματα με μικρή περιεκτικότητα σε μέταλλα.
Άλλοι αστεροειδείς αποτελούνται από συμπαγή σίδηρο και άλλα μέταλλα και είναι πιο πιθανό να περάσουν άθικτοι την ατμόσφαιρα και να προσκρούσουν στο έδαφος ως μετεωρίτες.
«Οι νέες αυτές εκτιμήσεις προήλθαν από νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν από πέντε επιπλέον σταθμούς υποήχων σε όλο τον κόσμο» αναφέρουν ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.
«Η πρώτη ηχογράφηση προήλθε από την Αλάσκα, περισσότερο από 6.500 χιλιόμετρα μακριά από το Τσελιαμπίνσκ» επισημαίνουν.

Newsroom ΔΟΛ