Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ηχηρή γενική απεργία από τους εργαζόμενους

Ηχηρή καταδίκη των εργαζομένων στην κυβερνητική πολιτική
           
Περισσότεροι από 200.000 διαδηλωτές στην Αθήνα και πάνω από 12.000 στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τους διοργανωτές, βγήκαν στους δρόμους συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Σε σημαντικά μικρότερα νούμερα αποτιμά τις κινητοποιήσεις η αστυνομία. Πάντως, γενική εκτίμηση είναι ότι υπήρξαν δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων και υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι έχει αρχίσει να προβληματίζει τους εξαντλημένους οικονομικά εργαζόμενους η οικονομική αιμορραγία που υφίστανται από τη συμμετοχή στις απεργίες και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα συνδικάτα.
Μετά τις κεντρικές συγκεντρώσεις, επεισόδια εκδηλώθηκαν με αντεξουσιαστές και κουκουλοφόρους στην Αθήνα (Εξάρχεια) , στο Ηράκλειο και άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με αποτίμηση της κινητοποίησης από την Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ «στην Αθήνα, περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, απασχολούμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι και νέες έδωσαν το παρόν στην Πλατεία Συντάγματος, για να διαμαρτυρηθούν για τις καταστροφικές πολιτικές που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται, σε βάρος της κοινωνίας, από την ελληνική Κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Τρόικα. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Δημόσιο Τομέα, στέλνουν μήνυμα σε Κυβέρνηση και Τρόικα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, όσο συνεχίζεται η ανάλγητη πολιτική των απολύσεων, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, της φορολεηλασίας, της υποβάθμισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατάργησης των κοινωνικών αγαθών, όσο η πολιτική της ύφεσης θα τροφοδοτεί την ανεργία, καταστρέφοντας και την κοινωνία και την οικονομία. Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται».
Δηλώσεις Τσίπρα- Παπαρήγα για την κινητοποίηση
Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, συμμετείχε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε για την κινητοποίηση:
«Η περίοδος της εικονικής ευφορίας για την κυβέρνηση έλαβε τέλος. Όσοι πίστεψαν τον Ιούνιο ότι ο Σαμαράς θα κάνει διαπραγμάτευση, ακόμα περισσότερο όσοι έδωσαν πίστωση χρόνου τον Δεκέμβρη πιστεύοντας ότι με τη δόση θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Με απλήρωτους λογαριασμούς, με κομμένους μισθούς και κομμένες συντάξεις, με κλειστά μαγαζιά και χαμένες δουλειές. Ο ελληνικός λαός πλέον δεν μπορεί να περιμένει να σωθεί από κανέναν σωτήρα και κανέναν ευεργέτη. Έχει καταλάβει ότι μόνο αν πάρει την τύχη στα χέρια του και μόνο με τη δική του πλάτη θα μπορέσει να βγει από το αδιέξοδο.
Σήμερα δημιουργείται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, άνεργων, εργαζόμενων, μισθωτών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ικανή να οδηγήσει ξανά τη χώρα στην ανάκαμψη. Μια κοινωνική συμμαχία που διεκδικεί να σταματήσει τώρα η καταστροφή. Το λάθος να διορθωθεί τώρα, όχι μετά τις γερμανικές εκλογές όπως βολεύει την κα Μέρκελ. Τότε θα είναι ήδη πολύ αργά. Λύση απ΄ αυτή την καταστροφή δεν μπορεί να υπάρξει με μνημόνιο, παρά μονάχα με δημοκρατία, ανεξαρτησία, και δίκαιη ανάπτυξη.»
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που σύμφωνα με την αστυνομία ξεπέρασε τις 40.000 διαδηλωτές, χαιρετισμό απηύθυνε η ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει μία απόφαση πρέπει να πάρει. Να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος, προς τη ρήξη και την ανατροπή, ως το τέλος. Διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο».
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αποτιμά ότι «η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, νέων, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έδωσε ηχηρή και αποστομωτική απάντηση στην συγκυβέρνηση και όλους όσοι με τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό επιδιώκουν να γονατίσουν την εργατική τάξη, να αλυσοδέσουν το λαό. Η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, αψηφώντας την επιστράτευση, τα μεγάλα κοινά συλλαλητήρια εργαζομένων – φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και τα μπλόκα όπως αυτό στη Νίκαια της Λάρισας, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για να αποκρούσουν την καταστολή, για να διαμορφωθεί η λαϊκή αγωνιστική συμμαχία ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, την ΕΕ. Καμιά επανάπαυση».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Χοακίν Ρομέρο, αντιπρόερος της ΠΣ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου, Ενέργειας και Χημικής Βιομηχανίας Κολομβίας και ο Θανάσης Καλαμπολίκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Επεισόδια στο περιθώριο των κινητοποιήσεων
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας και στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών όπου ρίχθηκαν μολότοφ προς τους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με κρότου-λάμψης και χημικά και συνεχίστηκε με πετροπόλεμο.

eklgika.gr