Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 
            Το συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια στους νομούς της Πελοποννήσου, εκφράζει την στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Χαιρετίζουμε τους αγρότες που κλιμακώνουν τον αγώνα τους στον κόμβο της Αχαγιάς, στον κόμβο της Μαραθιάς στην Ηλεία, στον κόμβο στο Ανυφί στην παλιά Εθνική Ναυπλίου - Μυκηνών  στον κόμβο των Καρυών Λακωνίας, στο Σουληνάρι Μεσσηνίας στη θέση Κουρλαμπά και Διάσελο που βρίσκονται στην παλιά Εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης στον κόμβο της Νεστάνης, στη διασταύρωση για Βούρβουρα στην  Εθνική οδό Τρίπολης Σπάρτης καθώς και στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα στη λαίλαπα των μέτρων της τρικομματικής κυβέρνησης, κατόπιν συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που βάζουν πλάτη στην υλοποίησή τους, αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές  βιώνουν τη χειρότερη οικονομική αφαίμαξη και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους με τη στέρηση βασικών κατακτήσεων, φοροληστείας και συνεχόμενων χαρατσιών.

            Στην Πελοπόννησο, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, οι φτωχοί αγρότες, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι στενάζουν και βρίσκονται σε απόγνωση από την πολιτική της Ε.Ε., την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, και της Ε.Ε. Η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ έχουν οδηγήσει την εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση και τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και σ’ αυτό συνέβαλε και η αύξηση συντελεστή Φ.Π.Α., ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα, κ.α.

Σ’ αυτή την πολιτική είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση και με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου επιδιώκει την επίσπευση της εφαρμογής της νέας πολιτικής της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. Έχουν στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγους καπιταλιστές αγρότες με ταυτόχρονο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Παραδίδουν την παραγωγή και εμπορία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στους εμποροβιομήχανους που ήδη κατέχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, συσκευαστήρια και εκμεταλλεύονται εργάτες και ξεκληρισμένους αγρότες.

Την ίδια αντιλαϊκή πολιτική βιώνουμε και στον τομέα της ενέργειας. Η μείωση και η απαξίωση του προσωπικού, η μείωση των μισθών, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε δυσμενή θέση και έχει ανατρέψει όλο τον οικογενειακό προγραμματισμό.

 Η απελευθέρωση-παράδοση της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας σε μονοπωλιακούς ομίλους έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος με συνέπειες για όλη την κοινωνία.  

Πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε την κοινωνική συμμαχία μας, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και να αγωνιστούμε για το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, για εμάς και τις οικογένειές μας και την τελική νίκη με την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια χωρίς ανισότητες και αδικίες.