Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ένταση και επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας - Πορεία προς τη ΓΑΔΑ από μέλη του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ πραγματοποιούν από νωρίς το μεσημέρι μέλη του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες για την κατάληψη νωρίτερα στο υπουργείο Εργασίας και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Κλειστή είναι η λεωφόρος Αλεξάνδρας, στο ρεύμα προς Πατησίων. Η Αστυνομία προσήγαγε περίπου 35 άτομα και προχώρησε σε χρήση χημικών. Πέντε άτομα τραυματίσθηκαν. Στη ΓΑΔΑ μετέβη το απόγευμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος έκανε διάβημα στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων. Παρόμοιο αίτημα κατέθεσε και το ΚΚΕ.
Μετά το διάβημα, ο κ. Στρατούλης δήλωσε ότι «η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τις σημερινές συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και την ωμή καταστολή σε βάρος συγκεντρώσεων εργατικών σωματείων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, που έρχονται ως συνέχεια της πολιτικής επιστράτευσης απεργών και της απαγόρευσης απεργιών με δικαστικές αποφάσεις, επιχειρεί να υποτάξει το εργατικό κίνημα και να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους».

Τα επεισόδια

Τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησαν όταν τα μέλη του ΠΑΜΕ, μετά την αποχώρησή τους από το γραφείο του υπουργού Γιάννη Βρούτση, βρέθηκαν αντιμέτωπα με δυνάμεις των ΜΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέλη του Μετώπου μπήκαν στο κτίριο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, εισερχόμενοι ένας-ένας και δηλώνοντας στην είσοδο ότι προορισμός τους ήταν τα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Φθάνοντας στον 8ο όροφο, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στον προθάλαμο του υπουργικού γραφείου, όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν τρεις υπάλληλοι του γραφείου. Λίγο αργότερα έφθασαν στον ίδιο χώρο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.
Εν τω μεταξύ, σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές των 35 ατόμων από την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας και τα επεισόδια που ακολούθησαν με πέντε τραυματίες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε το απόγευμα την ακόλουθη δήλωση:

«Η οργανωμένη επιδρομή και η προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας, δεν δίνει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων. Οι προπηλακισμοί και οι καταστροφές στη δημόσια περιουσία μόνο θλίψη προκαλούν. Λυπάμαι, γιατί κάποιοι με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στήνουν σκηνικό έντασης και βίας. Οι ενέργειες αυτές τραυματίζουν τη Δημοκρατία και υπονομεύουν τις θυσίες των Ελλήνων. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στρέφονται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας».

Το ΚΚΕ κατήγγειλε «τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις, την άγρια επίθεση που δέχτηκαν δεκάδες συνδικαλιστές εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών από δυνάμεις των ΜΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού για το Ασφαλιστικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να υποτάξει το εργατικό κίνημα και να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους».

Κεδίκογλου: «Δεν θα γίνουν ανεκτά τέτοια φαινόμενα»

«Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την εισβολή στο υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα τόνισε ότι η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να αποδοκιμάζεται όχι μόνο στα λόγια αλλά και έμπρακτα και πως η επιδρομή στο γραφείου του κ. Βρούτση και οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του, είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα.

«Όσοι υιοθετούν πρακτικές βίας στα πλαίσια ανταγωνισμών εξτρεμισμού βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία που αντιλαμβάνεται πλήρως τα κίνητρά τους» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σκληρή κόντρα με ΚΚΕ
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις, την άγρια επίθεση που δέχτηκαν δεκάδες συνδικαλιστές εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών από δυνάμεις των ΜΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού για το Ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αντί να απολογηθεί ο υπουργός Εργασίας για τις προσβλητικές δηλώσεις και την προκλητική πολιτική του, απάντησε με την ωμή βία των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και με συλλήψεις και προσαγωγές».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει πως «είναι βαθιά νυχτωμένη η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό ταξικό κίνημα».

Το εργατικό ταξικό κίνημα, ο λαός έχει πολλές φορές αναμετρηθεί μαζί τους και δεν πρόκειται να λυγίσει. Αλυσίδες στο εργατικό λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να φορέσουν, συμπληρώνει το ΚΚΕ και ζητεί να σταματήσουν οι προσαγωγές και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «το νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής στο κέντρο της Αθήνας με τη χρήση βίας, χημικών και προσαγωγών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και εργαζομένων στα πεντάμηνα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας».
Ο κυβερνητικός αυταρχικός κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να ασκηθεί αστυνομική βία και σε βάρος των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Καραγιαννίδη Χρήστου και Μπάρκα Κώστα, παρ' ότι δήλωσαν την ιδιότητά τους και του μέλους του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μάρκου Μπασιούκα.
Είναι φανερό πλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αριστερά και το εργατικό κίνημα, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, καλεί δε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με ενωτικούς, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες, «να βάλει ένα τέλος όχι μόνο στις αυταρχικές αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης αλλά και στις μνημονιακές πολιτικές και στην κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».
Στον απόηχο των δηλώσεων Βρούτση

Η κατάληψη έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Βρούτση, την Τρίτη, για την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση «πελατειακών αντιλήψεων» και «σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων» και γι' αυτό χρειάζεται η αναμόρφωσή του επί το δικαιότερον.

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία του απέδωσε «θράσος ληστή».

«Ο υπουργός Εργασίας με το 'θράσος του ληστή' κατηγορεί τους επί δεκαετίες ληστευόμενους εργαζόμενους από τις κυβερνήσεις, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, που ρήμαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ότι οι συντάξεις και οι όποιες παροχές είχαν οι εργαζόμενοι, ήταν αποτέλεσμα 'πελατειακών αντιλήψεων'» σχολίασε το γραφείο Τύπου, σημειώνοντας:

«Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νέα γενιά πρέπει να εξεγερθούν, προκειμένου να βάλουν τέλος σε ένα συνεχές έγκλημα που γίνεται σε βάρος τους. Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ ήταν και είναι ένας: Να μην έχουν στοιχειώδη ασφάλιση και παροχές και αντί για σύνταξη να παίρνουν επίδομα στα βαθιά γεράματα. Μέχρι εδώ η κοροϊδία και τα ψέματα».

tanea.gr