Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σοκ! Σε ύφεση και οι ΗΠΑ

US-economy
Αναπάντεχη είδηση από τις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις των αναλυτών που μιλούσαν για ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 της τάξεως του 1% διαψεύσθηκαν.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα το μεσημέρι, η οικονομία των ΗΠΑ εισήλθε και αυτή σε ύφεση, έστω και κατά το μικρό ποσοστό του 0,1%! Όπως αναφέρεται σε αυτά, η απροσδόκητη εξέλιξη οφείλεται σε πτώση των εξαγωγών κατά 5,7%, μείωση ύψους 6,6% των κρατικών δαπανών, αλλά και βουτιά στα αποθέματα.
Αντίθετα, ενθαρρυντικά ήταν τα ευρήματα για την κατανάλωση, η οποία ανέβηκε κατά 2,2%, αλλά και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,8%.
Είναι η πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 που το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των ΗΠΑ μειώνεται. Αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και η αντίδραση των αγορών. Πάντως, το αισιόδοξο κομμάτι των στοιχείων που ανακοινώθηκαν, δηλ. αυτό για τις επενδύσεις και την κατανάλωση, κάνουν πολλούς ήδη να θεωρούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ, παρά τα φαινόμενα, δεν μπαίνει σε μεγάλους μπελάδες.

ysterografa.gr