Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

548 εταιρείες έκαναν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99

aithousa-dikastiriou
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, 548 εταιρείες έκαναν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προκειμένου να προστατευτούν από τους πιστωτές τους, τη διετία 2011-2012.
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από 46 Πρωτοδικεία όλης της χώρας σε σύνολο 66 Πρωτοδικείων, για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από σχετικο ερώτημα που υπέβαλαν στη Βουλή 16 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τα στοιχεία  διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Το υπουργείο απευθύνθηκε στο τέλος του 2012 στους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης καθώς και στους Διευθύνοντες τα λοιπά Πρωτοδικεία ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και την πορεία αυτών.Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, στην Αθήνα για παράδειγμα, από τις 175 αιτήσεις που κατατέθηκαν, λιγότερες από 40 πήραν “πράσινο φως” από το δικαστήριο για να υπαχθούν οι εταιρείες σε καθεστώς συνδιαλλαγής με τους πιστωτές τους.
Μεταξύ των… πιο επώνυμων αιτήσεων, είναι αυτές των: Alex Pack, Puma, Ashley &Holmes, Alouette, Civitas, Sato, Neoset, Εκδόσεις, Τεγόπουλου, Νεοχημική, Καρούζος, Μπάμπης Βωβός, Πετζετάκις.
 
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι η καλύτερη προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι εξετάζεται τροποποίηση του έκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρα 99 επ. ΠτΚ) καθώς και του εβδόμου κεφαλαίου (107 επ. ΠτΚ), που ρυθμίζει εξυγιαντικού χαρακτήρα διαδικασία και διαδικασία σχεδίου αναδιοργάνωσης πτωχευμένων επιχειρήσεων.
«Οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ως ενός από τους βασικούς πιστωτές των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγή στις εν λόγω εξυγιαντικές διαδικασίες», σημείωνε στο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών.
Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για τις εταιρείες που έχουν ζητήσει υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα είχαν ζητήσει 16 βουλευτές της ΝΔ επισημαίνοντας ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την τροποποίηση στο πτωχευτικό δίκαιο με το Ν. 4013/2011, οι διατάξεις λειτούργησαν ως «άλλοθι» και ως «καταφύγιο», όχι για τις εταιρείες αλλά για τα φυσικά πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν.
Οι βουλευτές είχαν απευθυνθεί και στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά, «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Πρωτοδικεία της χώρας, είναι η μόνη ασφαλής πηγή άντλησης και χορήγησης αυτών των στοιχείων».


Δείτε το σχετικό pdf
εδώ:
 
ysterografa. gr