Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Νέες διευκρινήσεις για την απελευθέρωση των φαρμακείων ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Επανερχόμενος στο θέμα της αδειοδότησης των φαρμακείων στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), κατέθεσε νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας διευκρινήσεις για περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν και αποσκοπούν στη διατήρηση μικρών τοπικών μονοπωλίων γύρω από συνταγογραφικά κέντρα, για το καθεστώς των αποστάσεων που ακόμη λειτουργεί περιοριστικά για το άνοιγμα νέων φαρμακείων και για τον τρόπο εφαρμογής των πληθυσμιακών ορίων για νέα φαρμακεία που εξακολουθεί να διατηρεί μονοπωλιακές καταστάσεις.
Αναλυτικά στην ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη αναφέρονται τα εξής:
Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησής μου προς την Επιτροπή,αναφορικά με το θέμα της αδειοδότησης των φαρμακείων στην Ελλάδα(E-009719/2012) και κατόπιν σχετικής επιστολής του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (1), ερωτάται η Επιτροπή:
1. Εάν γνωρίζει πόσες νέες άδειες δόθηκαν για το άνοιγμα φαρμακείων, με βάση το καθεστώς του νόμου 3918/2011, γύρω από συνταγογραφικά κέντρα (Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας) ή εάν ακόμα ισχύουν περιορισμοί που αποσκοπούν στη διατήρηση της μονοπωλιακής θέσης όσων ήδη διατηρούν φαρμακεία έξω από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
2. Εάν γνωρίζει το ισχύον καθεστώς για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων και ειδικότερα εάν αυτές τροποποιήθηκαν ή παρέμειναν ως είχαν, με αποτέλεσμα κάποιοι απ’ όσους έλαβαν άδεια ίδρυσης, να μη μπορούν να βρουν κατάστημα που να πληρεί τον σχετικό όρο περί τήρησης αποστάσεων από τα ήδη υπάρχοντα φαρμακεία.
3. Εάν γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργεί στην πράξη το πληθυσμιακό όριο του ενός φαρμακείου ανά 1000 κατοίκους, εάν δηλαδή είναι δυνατή η ίδρυση και δεύτερου φαρμακείου μόλις υπάρχει αξιοσημείωτη υπέρβαση του σχετικού ορίου ή αν για παράδειγμα απαιτούνται 2001 κάτοικοι για να επιτραπεί η ίδρυση 2ου φαρμακείου, με αποτέλεσμα να διατηρείται η μονοπωλιακή κατάσταση σε χωριά με σχεδόν 2.000 κατοίκους.
4. Γνωρίζει εάν υπήρξε ενιαίο κριτήριο από πλευράς υπολογισμού των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων και ειδικότερα εάν ιδρύθηκαν νέα φαρμακεία, όχι με βάση τον ν.3852/2010 (Καλλικράτης) για την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά με βάση την αυτοδιοικητική διαίρεση της χώρα σύμφωνα με τον προγενέστερο ν. 2539/1997 (Καποδίστριας), με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η έκδοση νέων αδειών σε αστικά κέντρα;
 
Βασίλης Τσιατσιάμης
Γραφείο Τύπου Θόδωρου Σκυλακάκη