Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παραπέφθηκε ο Παπακωνσταντίνου - Απορρίφτηκε η πρόταση για Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο

Giorgos-Papakonstantinou
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση των τυχόν ευθυνών του αναφορικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε απόψε η Βουλή, με ψήφους 286 ψήφους. Αντιθέτως, απορρίφτηκε η πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο.
Η όλη διαδικασία ήταν θυελλώδης, καθως ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί, για να αρχίσει η ψηφοφορία στις 00.11, και αφού είχε προηγηθεί διακοπή αρκετών λεπτών, μιας και υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων για το πως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, αλλά και για το πως θα είναι τα ψηφοδέλτια.
Οι κάλπες που στήθηκαν ήταν τέσσερις, μια για κάθε προτεινόμενο προς παραπομπή: Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο.

Αναλυτικά, οι ψήφοι παραπομπής για τον καθένα:

Για τον Γ.Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 294 βουλευτές (όσοι και οι παρόντες στην ψηφοφορία). Βρέθηκαν 286 έγκυρα, 5 άκυρα και 3 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:


Γ.Παπακωνσταντίνου
Πρόταση παραπομπήςΝΑΙΌΧΙΠΑΡΩΝ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ26563
ΣΥΡΙΖΑ129264
ΑΝΕΛ-ΧΑ110283
Για τον Ευ.Βενιζέλο ψήφισαν 225 βουλευτές. Βρέθηκαν 154 έγκυρα, 15 άκυρα και 56 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:


Ευ.Βενιζέλος
Πρόταση παραπομπήςΝΑΙΌΧΙΠΑΡΩΝ
ΣΥΡΙΖΑ124242
ΑΝΕΛ-ΧΑ104231
Για τον Γ.Παπανδρέου ψήφισαν 224 βουλευτές. Βρέθηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:


Γ.Παπανδρέου
Πρόταση παραπομπήςΝΑΙΌΧΙΠΑΡΩΝ
ΑΝΕΛ-ΧΑ80198
Για τον Λ.Παπαδήμο ψήφισαν 221 βουλευτές. Βρέθηκαν 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:


Λ.Παπαδήμος
Πρόταση παραπομπήςΝΑΙΌΧΙΠΑΡΩΝ
ΑΝΕΛ-ΧΑ63346
Τα ψηφοδέλτια ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προσήλθε στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και έριξε το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορούσε να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, ο κάθε βουλευτής μπορούσε να ψηφίσει σε μία, ή περισσότερες κάλπες.

Στο τέλος αθροίστηκαν οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής είχε ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θεωρήθηκε ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο.


Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν κατά συνείδηση, με αρκετούς να επιλέγουν να ψηφίσουν μονάχα σε μια κάλπη, εκείνη για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σε μια κάλπη, αυτήν για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ψήφισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Συνολικά υπολογίζεται ότι από τους βουλευτές της ΝΔ 88 ψήφισαν σε τέσσερις κάλπες και 37 σε μία.
Κατά την έξοδό του από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε σε δημοσιογράφους: «Δεν έδωσα γραμμή εγώ ψήφισα σε μια κάλπη ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει ότι θέλει. Δεν ψήφισαν σαν υπουργοί, αλλά σαν βουλευτές».
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης πάντως, ψήφισαν σε όλες τις κάλπες. Το ίδιο έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε μονάχα σε μια κάλπη, αυτήν για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το παράδειγμά του ακολούθησε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ysterografa.gr - in.gr