Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Νέο “κούρεμα” και απολύσεις θέλει το ΔΝΤ

lagarde
Η έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για πρόοδο στην ελληνική οικονομία και στηρίζει τη συγκυβέρνηση, αλλά θεωρεί πως το χρέος δεν είναι ακόμη βιώσιμο.
Παράλληλα “βλέπει” κίνδυνο για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, από την άνοδο αντι – μεταρρυθμιστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε χρεοκοπία την Ελλάδα. Μάλιστα, σε αυτό το κομμάτι της έκθεσης απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και νέο κούρεμα της τάξεως του 25% στα δάνεια του επίσημου τομέα “βλέπει” το ΔΝΤ στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα, που ετοίμασε μετά τον τελευταίο έλεγχο. Ο επικεφαλής της αποστολής συνεχίζει να θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση λόγω των μέτρων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο αλλά εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση έως την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση, για την υλοποίηση του Προγράμματος, το Ταμείο επισημαίνει ότι έως τις αρχές του 2014 θα πρέπει να νομοθετηθεί η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται πως η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, φτάνοντας στο 20% για επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, καθώς επίσης και να γίνουν στοχευμένες απολύσεις στο Δημόσιο- με το σχέδιο των στόχων να είναι έτοιμο στην επόμενη αξιολόγηση. Για την κάλυψη των 4 δισ. ευρώ της διετίας 2015- 2016, το Ταμείο ζητά την παράταση μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά εισοδήματος, τη διεύρυνση της βάσης εφαρμογής μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, όπως επίσης τον περαιτέρω εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η Αθήνα δεν πέτυχε τρεις στόχους- ορόσημα το Δεκέμβριο και ειδικότερα: την επιβεβλημένη συλλογή φόρων και τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων, την υποβολή δημοσιονομικών στοιχείων από το 90% των φορέων της γενικής κυβέρνησης, την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα “κλειστά” επαγγέλματα.
Ως κινδύνους για την υλοποίηση του Προγράμματος, αναδεικνύει την ενδεχόμενη πολιτική κρίση, την καθυστέρηση στην ανάκτηση εμπιστοσύνης από τις αγορές, τη μεγαλύτερη επίπτωση των μέτρων λιτότητας στη πραγματική οικονομία.
Κλειδί χαρακτηρίζεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι η γκρίζα οικονομία υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ, ότι το πραγματικό εισόδημα γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, λογιστών είναι 1,25 με 2,5 φορές υψηλότερο από το δηλούμενο, ότι τα αδήλωτα εισοδήματα ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ και στο 1 με 1,75% ΑΕΠ οι διαφυγόντες φόροι.
Επιπλέον τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από ξένους εμπειρογνώμονες εάν δεν βελτιωθούν τα έσοδα.

ysterografa.gr