Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η κακοκαιρία "χτυπάει" την Πελοπόννησο


Από το μεσημέρι χιονίζει στα ορεινά της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην ορεινή Αρκαδία και την Κορινθία, γι' αυτό και όσοι κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στο ορεινό δίκτυο της Πελοποννήσου, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εν τω μεταξύ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 43ο έως το 51ο χλμ της εθνικής οδού Νεμέας - Λεβιδίου, λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Επιπλέον, από την συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών έχουν προκληθεί προβλήματα με καταπτώσεις βράχων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στην Γορτυνία, όπως μέσα στο χωριό Λαγκάδια, ενώ έχει φουσκώσει επικίνδυνα ο Λούσιος ποταμός.

Ο δήμος Γορτυνίας, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη μετακίνηση των πολιτών σε πολλά χωριά της περιοχής, από τις καταπτώσεις βράχων. Συνεργεία του δήμου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανοίξουν τους δρόμους και να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής.
Δύσκολες συνθήκες και στην Αχαΐα όπου ο ποταμός Κλείτωρας υπερχείλισε με αποτέλεσμα να υποστεί καθίζηση (αποκόλληση υποστυλώματος) η γέφυρα που συνδέει την Κλειτορία με την Ε.Ο. Πατρών - Τριπόλεως και συγκεκριμένα στην έξοδο της Κλειτορίας.
Οπως διαβάζουμε στο PatrasTimes, αυτό έκανε σχεδόν αδύνατο και επικίνδυνο το πέρασμα των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα την υποχρεωτική διακοπή της κυκλοφορίας.
Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων εκτρέπεται από τροχονόμους που υπάρχουν στο σημείο, μέσω της Ε.Ο. Κλειτορίας - Φίλιων.
 Παρόμοια κατάσταση και στην Ηλεία, όπου ο Αλφειός ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πνιγούν ολόκληρα κοπάδια και να προκληθούν τεράστιες καταστροφές.
Η σφοδρή κακοκαιρία της Πέμπτης υπερχείλισε τον ποταμό - Το πρώτο φως της ημέρας φανερώνει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Κρέστενας και της Αρχαίας Ολυμπίας -
Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, κατολισθήσεις και έντονες λασποροές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι. Κυρίως στον παραποτάμιο δρόμο Πλουτοχωρίου - Σέκουλα σε αρκετά σημεία και στον κεντρικό δρόμο Κρεστένων - Ανδρίτσαινας.
Στα Καλυβάκια έχει σημάνει συναγερμός καθώς η στάθμη του Αλφειού βρίσκεται σε οριακό σημείο και ανεβαίνει. Οι πρώτες εικόνες απο την περιοχή των Άσπρων Σπιτιών είναι ενδεικτικές της κατάστασης. Ο συνδυασμός Ερυμάνθου και Αλφειού είναι καταστροφικός για τους αγρότες της περιοχής αφού όλα έχουν καλυφθεί απο τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης.
Από την άλλη πλευρά στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε αρκετά χωρία. Αναφορές για κατολισθήσεις και στον τούνελ Εκεχειρία, όπου το πρωί σημειώθηκε ατύχημα με υλικές ζημιές. Πληροφορίες και για την περιοχή του Φλόκα όπου υπερχείλισε η κεντρική αρδευτική διώρυγα του Αλφειού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πνίγονται κοπάδια με πρόβατα στην Αλφειούσα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις βρίσκονται κάτω από το νερό. Την κατάσταση έχει επιδεινώσει σημαντικά τόσο ο Ερύμανθος, όσο και ο Ενιπέας, όπου στην περίπτωση του Ενιπέα σύμφωνα με πληροφορίες κινδυνεύει ξανά το σπίτι της οικογενείας που είχε γίνει διάσωση στις μεγάλες πλημμύρες της 5ης Φεβρουαρίου του 2012.
Όπως διαβάζουμε στο PatrisNews, το πρωί γύρω στις 09:00, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του χώματος από το πρανές στην έξοδο του τούνελ "Εκεχειρία", με αποτέλεσμα  50χρονος οδηγός που είχε κατεύθυνση από Πύργο προς Λάλα, να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, εκείνο να ξεφύγει από την πορεία του και ο οδηγός να τραυματιστεί ελαφρά.
Πυροσβεστική και Αστυνομία πήγαν στο σημείο, για να αποκατασταθεί η ομαλότητα της κυκλοφορίας. Κάτοικοι των γύρω περιοχών διαμαρτυρήθηκαν για επανάληψη του ιδίου φαινομένου ανά τακτά διαστήματα, ιδίως σε περιπτώσεις κακοκαιρίας
και επανέλαβαν την ανάγκη για ουσιαστική μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς.
newsit..gr