Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Δήμαρχοι κρύβουν τα «πόθεν έσχες» τους

Μπορεί ο Κ. Ασκούνης στις δηλώσεις του μετά τη δημοσίευση της «black list» με τους 105 δημάρχους που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ να υποστήριξε ότι «πάγια αρχή της ΚΕΔΕ είναι η τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας», όπως όμως προκύπτει από το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, οι πρώτοι που δεν τις τηρούν είναι ορισμένοι συνάδελφοί του.
Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι παρά τις σχετικές προβλέψεις του «Καλλικράτη» λιγότεροι από τους μισούς αιρετούς των 20 μεγαλύτερων δήμων της χώρας έχουν αναρτήσει στο Διαδίκτυο τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τους; Ακόμα όμως και πολλά από τα «πόθεν έσχες» που θεωρητικά είναι δημοσιευμένα, για να τα διαβάσεις θα πρέπει να βρεις την… άκρη του διαδικτυακού λαβύρινθου όπου τα έχουν «καταχωνιάσει» οι αιρετοί, στην ουσία, κρύβοντάς τα.
H aftodioikisi.gr έκανε μια αναζήτηση στις επίσημες ιστοσελίδες των 20 μεγαλύτερων δήμων της χώρας (με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων) και ανακάλυψε πως μόνον οι 7 από αυτούς έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο το «πόθεν έσχες» των δημάρχων και των μελών της οικονομικής επιτροπής και της ποιότητας ζωής, καθώς και των υπόχρεων δημοτικών συμβούλων (πρώην αντιδημάρχων – πρώην μελών επιτροπών), ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν τα έχουν αναρτήσει καθόλου, είτε έχουν αναρτήσει φορολογικές δηλώσεις και όχι δηλώσεις «πόθεν έσχες», είτε τις έχουν αναρτήσει σε σημεία που όσο και να τις αναζητήσεις, δεν θα τις βρεις.
Ποιο είναι, άλλωστε, το κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων «δημοτικών» ιστοσελίδων; Πως για να βρεις το «πόθεν έσχες» θα πρέπει να περάσεις πολύ ώρα, ψάχνοντας μέσα στα πεδία και υποπεδία των ιστοσελίδων, καθώς βάζοντας λέξεις-κλειδιά, π.χ., «φορολογική», «πόθεν», «περιουσιακή», με την… πρώτη ματιά, δε σου δίνει το αποτέλεσμα που θέλεις.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 4 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) «..ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου». Κατά το άρθρο 1, παράγραφος 2, του Ν.3213/31.12.2003, «η δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την ορκωμοσία ή την ανάληψη των καθηκόντων τους. Επίσης, η δήλωση αυτή υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για τρία (3) χρόνια μετά από την απώλεια ή τη λήξη της, το αργότερο την 30ή Ιουνίου κάθε έτους».
Αναλυτικότερα:
Εύκολα μπορεί να βρει κάποιος τα «πόθεν έσχες» των αιρετών στους δήμους: Καλλιθέας (ο δήμαρχος Κώστας Ασκούνης είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ), Αθηναίων (ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης είναι αυτοδίκαια μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ), Θεσσαλονίκης (ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είναι ο α” αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ), Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη (ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης είναι ο επικεφαλής της παράταξης της ΔΗΜΑΡ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ), και Περιστερίου (δήμαρχος ο Ανδρέας Παχατουρίδης), και Πατρέων (δήμαρχος ο Γιάννης Δημαράς).
Θα πρέπει να έχεις… αρκετή υπομονή για να βρεις τα πόθεν έσχες των αιρετών στους δήμους Λαρισαίων (ο δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης είναι ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ), Ιωαννιτών (δήμαρχος ο Φίλιππος Φίλιος), Ρόδου (ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς είναι ο ΠΕΔάρχης Νοτίου Αιγαίου, και επιπλέον είχε αναρτήσει τη δήλωσή του στη Βουλή για ένα μήνα, λόγω της προηγούμενης βουλευτικής του ιδιότητας) και Βόλου (δήμαρχος ο Πάνος Σκοτινιώτης – για να τη βρει θα πρέπει να ψάξει κανείς στα δεκάδες δελτία Τύπου).
Υπομονή και πολλά… αναλγητικά θα πρέπει να έχεις για να βρεις και τα «πόθεν έσχες» των αιρετών των παρακάτω δήμων, που είναι ελλειπή ως προς τις προϋποθέσεις του νόμου:
Κέρκυρας (ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής είναι ο ΠΕΔάρχης Ιονιών Νήσων): Έχει αναρτήσει τις φορολογικές δηλώσεις του Οικονομικού Έτους 2010. Αφορούν στο «πόθεν έσχες» του δημάρχου και των αντιδημάρχων, όχι όμως και των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.
Ηρακλείου Κρήτης (ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης είναι ο β” αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο ΠΕΔάρχης Κρήτης – φέρεται δε ως ελεγχόμενος από το ΣΔΟΕ): Έχει αναρτημένη τη φορολογική δήλωση (και όχι το «πόθεν έσχες») για το Οικονομικό Έτος 2010 του δημάρχου, της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής για τα Οικονομικά Έτη 2011 και 2012 και του αντιδημάρχου Παιδείας για το Οικονομικό Έτος 2011.
Πειραιώς: Έχει αναρτημένο το «πόθεν έσχες» του δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου για το Οικονομικό Έτος 2011 και των μελών της οικονομικής επιτροπής (μετέχουν 5 αντιδήμαρχοι από τους 8) και της επιτροπής ποιότητας ζωής για τα Οικονομικά Έτη 2010 και 2011. Να σημειωθεί πως σε ορισμένες δηλώσεις δεν αναγράφεται το οικονομικό έτος άλλα ούτε και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης, με αποτέλεσμα ένας πολίτης να μη γνωρίζει ποιανού έτους είναι το «πόθεν έσχες».
Αχαρνών (107.500): Υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του δήμου η φορολογική δήλωση του δημάρχου Σωτήρη Ντούρου για το Οικονομικό Έτος 2010, και μέχρι εκεί. Είναι χαρακτηριστικό πως για να καταλάβει ένας πολίτης που είναι το «πόθεν έσχες» του δημάρχου θα πρέπει να πάει στο βιογραφικό του και να επιλέξει το πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ» (;;;). Εκεί, και στο αρχείο «ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ» (;;;) θα βρει και τη φορολογική δήλωση του ιδίου οικονομικού έτους για τον τέως δήμαρχο Αχαρνών.
Κορδελιού – Ευόσμου (101.010): Υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του δήμου, οι φορολογικές δηλώσεις του δημάρχου για το Οικονομικό Έτος 2010, καθώς και των αντιδημάρχου Οικονομικών & Διαφάνειας, αντιδημάρχου Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και της αντιδημάρχου Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής για το Οικονομικό Έτος 2012. Όσον αφορά στα μέλη των επιτροπών, δύο από τα 12 (συν τα αναπληρωματικά) μέλη της οικονομικής επιτροπής έχουν αναρτήσει το «πόθεν έσχες» τους για το Οικονομικό Έτος 2012, και ένα από τα 13 (συν τα αναπληρωματικά) μέλη της οικονομικής επιτροπής έχει αναρτήσει το «πόθεν έσχες» τους για το Οικονομικό Έτος 2011.
Να σημειωθεί πως αν και ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης γνωστοποίησε το «πόθεν έσχες» μέσω Βουλής (στα τέλη του περασμένου χρόνου, και η οποία σημειωτέον τα κατέβασε από το Διαδίκτυο μέσα σε ένα μήνα) δε φαίνεται πουθενά στην ιστοσελίδα του δήμου η δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, όπως επίσης και αυτή του δημάρχου Χαλκιδέων Θανάση Ζεμπίλη.

aytodioikisi.gr