Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ανοιχτή σύγκρουση Κουβέλη - Σαμαρά - Απαράδεκτη η εγκύκλιος για την ιθαγένεια λέει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της

Με μια ανακοίνωση σε οργισμένο ύφος απαντά η ΔΗΜΑΡ στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητεί την αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας για την χορήγηση Ελληνικής ιθαγένειας σε αλλαδαπούς.

"Καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή Νόμου.
Δεν υπηρετείται η τήρηση της νομιμότητας όταν, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου για την Ιθαγένεια, δίδεται εντολή αναστολής εφαρμογής του υπάρχοντος Νόμου.
Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιό του", καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο κ. Κουβέλης εκφράζει επίσης της ενόχλησή του σήμερα με συνέντευξή του στην Ημερησία για το σποτ που ανέβασε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook o Αντώνης Σαμαράς. "Εγώ δεν θα το επέλεγα", είπε χαρακτηριστικά.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε επίσης έντονα στην απόφαση αυτή. Μέσω διαρροών απο την Ιπποκράτους έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο την αντίθεσή του για την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν ως παράνομη την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Το ΠΑΣΟΚ όμως προχωράει άλλο ένα βήμα παραπάνω μιλώντας ξεκάθαρα για απόφαση που υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας.

Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται οποιαδήποτε διαδικασία για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, καθώς εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με το οποίο κρίθηκαν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του νόμου Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ήρθε μετά από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά προς την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Η ίδια εντολή αναφέρει πως ο πρωθυπουργός ζήτησε εντός μίας εβδομάδας από τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να προωθηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για το θέμα της ιθαγένειας.

Ωστόσο, αυτό θεωρείται δύσκολο, καθώς ήδη το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί "καυτή πατάτα" για την τριτοκομματική κυβέρνηση, με τους τρεις εταίρους να ερίζουν για όλα όσα θα προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών έγινε γνωστή μέσω εγκυκλίου η οποία απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και με βάση αυτή καλούνται να μην δέχονται νέα αιτήματα για χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, να μην εξετάζονται οι φάκελοι, αλλά και να μην ορκίζονται αλλοδαποί που ζητούν ή έχουν ήδη ζητήσει να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Εν όψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1Α και 24 του ν. 3838/2010, παρακαλείσθε όπως αναστείλετε τη διαδικασία απονομής Ιθαγένειας ( υποβολή νέων αιτημάτων, εξέταση φακέλου, δημοσίευση απόφασης, ορκωμοσία, εγγραφή στα δημοτολόγια) όλων των σχετικών αιτήσεων που βασίζονται στα προαναφερθέντα άρθρα.

Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε σχετικά τους Δήμους της χωρικής σας αρμοδιότητας.

newsit.gr