Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΔΝΤ, Standard & Poor, Γιούνκερ, Ρουμπινί, βλέπουν αρνητική εξέλιξη και νέο κούρεμα

Standard & Poor , Γιούνκερ και Ρουμπινί, βλέπουν αρνητική εξέλιξη στα οικονομικά της Ελλάδας          
Πυκνώνουν οι αρνητικές δηλώσεις στο εξωτερικό για την κατάσταση της οικονομίας στη Ελλάδα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη. Την προοπτική αξιολόγησης του ελληνικού χρέους από «σταθερή» σε «αρνητική» υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor. «Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη αλλά δεν είναι επιθυμητή» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες, ενώ σήμερα την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και την κατάρρευση της κυβέρνησης μέσα στο 2013 προβλέπει ο οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί.
Αναλυτικότερα:
Την προοπτική αξιολόγησης του ελληνικού χρέους από «σταθερή» σε «αρνητική» υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor, λόγω των «καθυστερήσεων» στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές. Επισημαίνει ότι η υποβάθμιση είναι «πιθανή», λόγω της «οικονομικής πορείας της χώρας και των καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος για τη μείωση των ελλειμμάτων», που απαιτούνται από την τρόικα , προκειμένου να παρέχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Εκτιμά, ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα δυσκολευτεί να κάνει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων», και θεωρεί πιθανό ότι η χώρα μας, «είναι υποχρεωμένη να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια», ύψους 7 δις. ευρώ , ενώ η προσπάθεια είωσης του δημόσιου χρέους βρίσκεται σήμερα «εκτός πορείας».
Εξάλλου χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση WRD, είπε πώς ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη «όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, θα ήταν διαχειρίσιμη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητή, γιατί θα υπήρχαν τεράστιοι κίνδυνοι ειδικά για τους απλούς Έλληνες».

Σε ερώτηση εάν θα απέρριπτε κατηγορηματικά μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Και επίσης και μετά».

Σχολίασε ότι «μπορεί κανείς να πει φυσικά εδώ ότι "εμένα μου είναι εντελώς αδιάφορο τι θα συμβεί στους απλούς Έλληνες" -και υπάρχουν αρκετοί απλοί Έλληνες- αλλά εμένα δεν μου είναι αδιάφορο, δεν μου είναι αδιάφορο τι θα συμβεί με τους αγρότες». «Τον κύριο Ρέσλερ μπορεί να μην τον νοιάζει, εμένα όμως με νοιάζει» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το πότε θα γνώριζε την είδηση ότι η Ελλάδα σκοπεύει να βγει από το ευρώ, ο Γιούνκερ υποστηρίζει ότι θα το γνώριζε «το προηγούμενο απόγευμα».

Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει και παρατηρήσεις για τις ευθύνες του ίδιου του οργάνου που προϊσταται, λέγοντας σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρουσίαζε η Ελλάδα: «Δεν με θυμώνει αυτό, γιατί είναι και δική μας ευθύνη που δεν είχαμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να ελέγξουμε όσα μας παρουσίαζαν οι Έλληνες. Αυτό που με θυμώνει είναι ότι, αφού τα ανακαλύψαμε όλα αυτά, ποτέ δεν φτάσαμε, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, σε μία στοχευμένη συζήτηση με τους Έλληνες για την άρση αυτών των συνθηκών»
Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στο 2013 θεωρεί ως δεδομένη ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε σχόλιό του στο twitter . Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι «το δρακόντειο πρόγραμμα της τρόικας εξασφαλίζει επιδείνωση της ύφεσης που θα πυροδοτήσει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έως το 2013. Η ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει του χρόνου».

eklogika.gr