Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

3 αρχηγοί: Λύση άμεση για την ναυπηγοεπισκευαστική, όχι στην εφεδρεία

Λύση άμεση για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με πρόσληψη ειδικού αποφάσισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. όχι στην εφεδρεία από Κουβέλη
         
Επείγοντα πρακτικά μέτρα αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση, ώστε όχι μόνο να μην απολυθούν οι 2.500 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά να λυθεί το εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα που αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Ελλάδα και η τύχη της είναι ποιο δύσκολο πρόβλημα και από αυτό της «Ολυμπιακής»! Επίσης, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα και την εντολή της τρόικας για την επαναφορά της εφεδρείας στο δημόσιο καθώς ο κ. Κουβέλης την απέρριψε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς την ως «φιάσκο».
Σήμερα όλη η Ελλάδα έμαθε για πρώτη φορά, ότι η χώρα με τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, έχει μηδενική ναυπηγική δραστηριότητα και μηδαμινή ναυπηγοεπισκευαστική!
Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και τις δηλώσεις που ακολούθησαν. Η απόφαση που ελήφθη, αφορά συνολικά τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με εκκίνηση τον Σκαραμαγκά. Και επειδή στη διαχείριση του θέματος όπως αποκαλύφθηκε, εμπλέκονται πάνω από... 10 υπουργεία, αποφασίστηκε να λυθεί την πρόσληψη συντονιστή «υψηλού επιπέδου» που θα αναλάβει να ξεμπερδέψει το κουβάρι και να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου άμεσων και μακροπρόθεσμων λύσεων. Το σχέδιο θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου μετά τη σύσκεψη, «έγινε μια εκτεταμένη εισήγηση από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, με στόχο την αναγέννησή του».
Όσο για το «πακέτο» περικοπών, ύψους 11,5 δισ. , από τον κ. Κεδίκογλου ανακοινώθηκε ότι αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ. ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί ο ίδιος στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να έχει «πλήρη ενημέρωση» για τα προτεινόμενα μέτρα. Και καθώς, ένα από τα «αγκάθια» που προέκυψαν είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικών να επανέλθει το μέτρο της εφεδρείας, ερωτηθείς μετά τη σύσκεψη εάν θα ισχύσει, ο κ. Στουρνάρας, απάντησε: «Τα εξετάζουμε όλα. Θα κοιτάξουμε να βγάλουμε τα 11,5 δισ., και θα τα βγάλουμε!» δίνοντας νότα σιγουριάς.

Εφεδρεία στο δημόσιο
Για το ίδιο θέμα, της εφεδρείας, νωρίτερα στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και πρόσθεσε: «Έχουμε αρνητική εμπειρία» από το μέτρο αλλά το ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε προεκλογικά ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο και η δέσμευσή του αυτή ισχύει απολύτως όπως και ο κοινός παρανομαστής των προεκλογικών και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Διαφοροποιημένος ότι εκτός από τον αποκλεισμό των απολύσεων, αποκλείει και την εφεδρεία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης, τόνισε πώς το κόμμα του ήταν «κατηγορηματικά αντίθετο και με την προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, διότι όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά διώχνει και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία» και διότι «αποδείχθηκε στον βαθμό που εφαρμόστηκε ότι ήταν ένα φιάσκο. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με αυτό το φιάσκο» κατέληξε, αποκλείοντας στην πράξη την πιθανότητα να το αποδεχθεί η ΔΗΜΑΡ, ως συμμέτοχος της κυβέρνησης.

Τι αποφασίστηκε για τα ναυπηγεία
Επίσης, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πώς το θέμα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, είναι εκτός από θέμα που αφορά στους εργαζόμενους και θέμα εθνικό. «Καταβάλαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια προσπάθεια να την κρατήσουμε ζωντανή. Θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική με στόχο να τη διασώσουμε, να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία, αλλά και στις πολλές υπεργολαβικές επιχειρήσεις που έχουν έργο από την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη», γιατί «στόχος είναι η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου του Γερμανικού Σοσιαλιστικού κόμματος τις χαρακτήρισε ως «θετική ένδειξη» για τις εξελίξεις και το μέλλον τη ευρωζώνης, καθώς με τη βοήθεια των «αδερφών κομμάτων» τα πράγματα αλλάζουν σε αυτή.
Για το θέμα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης τόνισε ότι στη σύσκεψη «σχεδιάσουμε την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος των ναυπηγείων που αφορά και την τύχη 2.500 εργαζομένων σε αυτά και στόχος είναι να το αντιμετωπίσουμε».
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, χαρακτήρισε «απίστευτα δύσκολο το θέμα των ναυπηγείων και είναι πραγματικά οξύμωρο, ενώ η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόχο παγκοσμίως, να κινδυνεύει να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία της. Γι αυτό αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα: Να οριστεί ένας συντονιστής υψηλού επιπέδου που θα αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης να χειριστεί το θέμα . Το όνομά του θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Θα έρθει σε επικοινωνία με την Κομισιόν, τους ναυπηγούς, τους εργαζόμενους και τους εφοπλιστές για να ξεμπερδέψει το κουβάρι και αν ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα τότε θα μπούμε σε ήρεμα νερά», σημείωσε. Κατέληξε δε λέγοντας ότι είναι πιο δύσκολο και από το θέμα της Ολυμπιακής και θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να το λύσει όσο πιο πρακτικά γίνεται και μετά θα πάει να συζητήσει στην Ε.Ε με τον κ. Αλμούνια.
Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει μηδενική ναυπηγική ζώνη και μηδαμινή ναυπηγοεπισκευαστική για λόγους χωροταξικούς, θεσμικούς και οικονομικούς». Ανακοίνωσε ότι ανέλαβε ο ίδιος να εκπονήσει σχέδιο δράσης με άμεσα μέτρα αλλά και ευρύτερο, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο, διότι για το θέμα εμπλέκονται «πάνω από 1ο υπουργεία», όπως αποκάλυψε.
eklogika.gr