Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΣΥΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ


Μπορεί του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να του βγουν τα νούμερα, να λέει «όχι» στις απολύσεις αλλά «ναι» στην εφεδρεία*, ωστόσο, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, δε φαίνεται να συμφωνεί η κυβερνητική «τρόικα» στο μέτρο αυτό, δημιουργώντας ένα ακόμη σοβαρό ρήγμα στη συγκυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να λέει «όχι», καθώς το μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνεται στην Προγραμματική Συμφωνία των τριών. Η πρώτη σοβαρή διαφωνία είχε προκληθεί με την αντίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην άμεση εφαρμογή των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Τότε είχε πετάξει το «μπαλάκι» στον Πρωθυπουργό, τώρα όμως, λέει «ναι», αλλά με «βαριά καρδιά» στην εργασιακή εφεδρεία.
Να σημειωθεί πως στην περίπτωση που περάσει το μέτρο της εφεδρείας , το οποίο επανέφερε η τρόικα, με στόχο τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στο τρέχον έτος και τις 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015, ένας από τους υπουργούς που τοποθέτησε στην κυβέρνηση πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, θα κληθεί να το εφαρμόσει, την ώρα που ουκ ολίγες φορές έχει διαβεβαιώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα γίνουν απολύσεις ή εφεδρεία εργαζομένων παρά μόνον μετατάξεις. Αναλυτικότερα:

Κουβέλης: Δε θα δεχθώ το φιάσκο της εφεδρείας
Τη σαφή διαφωνία του στην επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μετά το πέρας της σύσκεψης των «τριών» για τις αποκρατικοποιήσεις, είπε πως δεν πρόκειται να δεχθεί ένα μέτρο το οποίο στο παρελθόν κατέληξε σε φιάσκο.
«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, όπως ήμουν σταθερά από την πρώτη στιγμή που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Όχι μόνο δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, αντίθετα διώχνει στην ανεργία κι άλλους συμπολίτες μας και δεν είναι δυνατόν να προστίθενται στο μεγάλο αριθμό ανέργων κι άλλοι άνεργοι . Πέραν του γεγονότος, επαναλαμβάνω, αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», είπε ο Φ. Κουβέλης.
Παρατήρηση Κουβέλη σε Στουρνάρα
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στη σύσκεψη, τόνισε στο Γ. Στουρνάρα ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν προβλέπεται πουθενά στην Προγραμματική Συμφωνία των «τριών», γεγονός το οποίο προκάλεσε εντός σύσκεψης τη... σιωπή του υπουργού Οικονομικών, αλλά εκτός -όταν ρωτήθηκε για την εφεδρεία- τη δήλωση ότι «η κυβέρνηση τα συζητά όλα και τα αντιμετωπίζει όλα προκειμένου να "κλείσουν" τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ».
Βενιζέλος: Με «βαριά καρδιά» ναι στην εφεδρεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, αφού αναγνώρισε και είπε πως ποτέ η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ήθελε το μέτρο της εφεδρείας (σ.σ.: ήταν μέλος της κυβέρνησης Παπανδρέου όταν άρχισε να εφαρμόζεται επί υπουργίας Ρέππα και ουδέποτε εξέφρασε τη διαφωνία του), ωστόσο, είπε πως «προσωπικά έχω δεσμευτεί προεκλογικά πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί ένα τέτοιο μέτρο.
«Το θέμα της εφεδρείας το έχουμε συζητήσει, το συζητήσαμε και πάλι. Ξέρετε ότι εμείς έχουμε μια αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία. Η εφεδρεία ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά έχω δεσμευτεί προεκλογικά πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Και αυτή μου η δέσμευση σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ισχύει απολύτως. Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά πρέπει να ισχύει απολύτως και η συνεργασία μας έχει ως βάση και θεμέλιο τον κοινό παρονομαστή και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων», σημείωσε και συμπλήρωσε:.
«Βεβαίως θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για την εξειδίκευση των μέτρων, ανάλογα με τις προτάσεις που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο. Εγώ έκανα μια προσπάθεια την οποία γνωρίζετε, τώρα έχουμε στρατευτεί σε μια απόφαση που ελήφθη με βάση την εισήγηση που μας έκανε ο κ. Σαμαράς. Γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε την στρατηγική προοπτική της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι Κυβέρνηση μακράς πνοής και να εμπνέει σταθερότητα, να αποπνέει σταθερότητα και να εμπνέει τον ελληνικό λαό με τη σταθερότητα αυτή».
Κεδίκογλου-Στουρνάρας: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Παρά τις αντιδράσεις των αρχηγών, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά το πέρας της σύσκεψης των «τριών», όταν ρωτήθηκε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της εφεδρείας: «Συζητάμε για όλα. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επίσκεψη Σαμαρά στο υπ. Οικονομικών
Να σημειωθεί, τέλος, πως αύριο στις 4 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στην οδό Νίκης, όπου θα ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της εξειδίκευσης των μέτρων.

* εδώ.