Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ξανά στο «τραπέζι» η εφεδρεία για 15.000 δημόσιους υπαλλήλους εντός του 2012

Ξανά στο τραπέζι το θέμα της εφεδρείας για 15.000 δημόσιους υπαλλήλους εντός του 2012
          
Αντιμέτωποι με την εφεδρεία ενδέχεται να βρεθούν και πάλι χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου! Ο λόγος είναι η απαίτηση της τρόικας για να τηρηθεί ο στόχος της απομάκρυνσης 150.000 υπαλλήλων από το δημόσιο μέχρι και το 2015, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Αιτία είναι ότι οι δραστικές περικοπές των δαπανών φαίνεται ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν με άλλο τρόπο. Έτσι, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και πάλι τη «λύση» της απόλυσης έπειτα από ένα χρόνο εφεδρείας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για 15.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, εντός του 2012 και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.
Το μεσημέρι, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τα οικονομικά μέτρα, ερωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν ισχύει ότι έχει τεθεί πάλι στο τραπέζι το θέμα της εφεδρείας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και απάντησε:
«Όχι των απολύσεων. Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι ένα σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισ. ευρώ».
Επίσης σήμερα, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», χωρίς την εφεδρεία δύσκολα θα βρεθούν τα 11,5 δισεκατομμύρια των περικοπών που πρέπει να γίνουν την διετία 2013 - 2014.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε και πάλι ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούληση να μην υπάρξουν απολύσεις και αυτή η απόφαση είναι που υλοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε επίσης ότι οι απολύσεις δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο και τόνισε ότι αντιπροτείνεται το μέτρο της εφεδρείας, όπως το έχει αναλύσει η ΝΔ προεκλογικά (μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του ενός έτους), καθώς και η εφαρμογή της αναλογίας 1/5 ή 1/10 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα. Ο υφυπουργός, σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης κοστολογείται και αυτήν την εβδομάδα θα εξεταστεί από την τρόικα.

eklogika.gr