Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΚΕΔΕ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ: Ή ΤΩΡΑ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ 'Η ΛΟΥΚΕΤΟ










«Κόκκινη γραμμή» στην απόδοση των οφειλομένων παρελθόντων ετών (σ.σ.: 214 εκατ. ευρώ), από σήμερα και όχι από τον Οκτώβριο (τελικά η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και διαθέτει 35 εκατ. ευρώ) , όποτε και αναμένεται (;) η χώρα μας να πάρει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ και θα μπορούν να αποδοθούν έτσι πόροι στους δήμους, βάζουν οι δήμαρχοι μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (εδώ).
Αυτό, κατέστη σαφές, στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, από τους επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (ΝΔ), δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, οι οποίοι δείχνουν να αποδέχονται «σιωπηρά» τη μη διεκδίκηση των μη εγγεγραμμένων στον Προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να συμπτίπτουν με την κυβέρνηση, τουλάχιστον, σε αυτό το σημείο, στο ποσό που τους δίνει: τα 513 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως οι δήμαρχοι βάζουν ως «όριο» για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων, καθώς, όπως λένεκ, σε διαφορετική περίπτωση θα μπει αναγκαστικό λουκέτο, τους ΚΑΠ που έπαιρναν πριν από τη μείωση κατά 30%, δηλαδή το ποσό των περίπου 135 εκατ. ευρώ. Και το ποσό αυτό, όπως λένε οι δήμαρχοι, μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί από τα 96 εκατ. ευρώ Σαμαρά-Σταϊκούρα ( ξεκαθάρισαν ότι από εδώ και πέρα αυτό θα είναι το ύψος των ΚΑΠ, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει ότι ήδη έχει υπογράψει για τη δόση του Αυγούστου) συν τον επιμερισμό διά πέντε του ποσού των 214 εκατ. ευρώ από τα οφείλομενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ), ήτοι περίπου 43 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σε μια προσπάθεια να τονίσει τη δραματική κατάσταση πολλών δήμων, έκανε λόγο -όπως και στη συνάντηση με Σαμαρά- για 40 ΟΤΑ που θα κλείσουν το Σεπτέμβριο επειδή δε θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και να διατηρήσουν τις κοινωνικές τους δομές...
Περισσότερα στο http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/22542