Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η πρόβλεψη για τις γερμανικές εκλογές

Οι αριθμοί της τελευταίας δημοσκόπησης πολιτικής απήχησης στη Γερμανία, μιλούν από μόνοι τους. Η Άνγκελα Μέρκελ καταγράφει ποσοστό αποδοχής των πολιτικών πρωτοβουλιών της, 66%, που είναι και το υψηλότερο για τη Γερμανίδα Καγκελάριο τα τελευταία τρία χρόνια.
Ακολουθούν, ο ηγέτης του SPD και πιθανότερος αντίπαλός της για την Καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με ποσοστό 61%, ακριβώς ίδιο με εκείνο που συγκεντρώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πολιτικός που σηκώνει πάνω του τη γερμανική οικονομία.
Το προβάδισμα της Μέρκελ δεν προδικάζει την έκβαση των εκλογών του 2013. Ή μάλλον, σε συνδυασμό με την υψηλή αποδοχή του Σταϊνμάγερ, δείχνει ότι η Καγκελάριος θα υποχρεωθεί, στην καλύτερη για εκείνη περίπτωση, σε έναν πολιτικά επώδυνο συμβιβασμό: Έναν καινούριο Μεγάλο Συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, εκτός κι αν το SPD μπορεί αθροιστικά με τους Πράσινους, την Αριστερά και ενδεχομένως τους Πειρατές, να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς το CDU.
Το πραγματικά ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι η γερμανική κοινωνία… συμπορεύεται με την αυταρχική πολιτική που ακολουθεί η Μέρκελ, επιβάλλοντας όρους ακραίας και βάρβαρης λιτότητας στο σύνολο της ευρωζώνης. Ουσιαστικά μάλιστα, οι Γερμανοί στέλνουν το μήνυμα στο SPD, ότι εφόσον του χρόνου υπάρχει… αλλαγή χειρός στην Καγκελαρία, το προτιμότερο θα ήταν να συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια τακτική

statesmen.gr