Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ήλθαν, είδαν και… το σκέφτονται


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr

Ο Πολ Τόμσεν, ο Κλάους Μαζούχ και ο Ματίας Μορς δικαιούνται να υποστηρίζουν ότι μπροστά από τα μάτια τους περνά η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, τουλάχιστον σε επίπεδο ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας, η συνοπτικά λεγόμενη τρόικα, συναντήθηκαν σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά, τον 4ο πρωθυπουργό μετά την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου. Προηγήθηκαν, ο Γιώργος Παπανδρέου που διεκδικεί… πνευματικά δικαιώματα του εθνικού, αυτοκτονικού ιδεασμού, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος υπηρέτησε μια στιγμιαία ανάγκη και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, θεσμικός αλλά και μεταβατικός ταυτόχρονα.
Με τον Αντώνη Σαμαρά τα πράγματα είναι διαφορετικά, και αυτό είναι κάτι που κατανοούν πλήρως οι εκπρόσωποι της τρόικας, έστω κι αν πρόκειται για τεχνοκράτες, που εκ των πραγμάτων έχουν μπολιαστεί με το μικρόβιο του… παραμερισμού της πολιτικής εξουσίας και της ανάγκης αναζήτησης και τήρησης ισορροπιών.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός υπήρξε εκείνος που εξαρχής είχε αντιρρήσεις για το Μνημόνιο. Μια συνταγή που αποδείχτηκε ασυγχώρητα λανθασμένη για μια οικονομία σε βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, όπως είναι η ελληνική. Στη διαδρομή που ακολούθησε από το Καστελόριζο του 2010, την άποψη αυτή ενστερνίζονται πλέον όλοι. Έστω κι αν δεν έχουν όλοι, ειδικά οι συντάκτες του Μνημονίου, την ψυχική δύναμη να το παραδεχτούν.
Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία αθροίστηκαν κοινωνικές δυνάμεις πέρα και πάνω από στενές κομματικές περιχαρακώσεις. Που δεν ήθελαν ούτε να σκέφτονται την προοπτική της ολέθριας εθνικής περιπέτειας στην οποία θα έμπαινε η Ελλάδα, αν το Μέγαρο Μαξίμου αποκτούσε ενοίκους τον Αλέξη Τσίπρα και τις… συνιστώσες του νέου ΠΑΣΟΚ, συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι αυτοί, όπως και όλη η ελληνική κοινωνία ζητούν αλλαγές σε ένα Μνημόνιο εθνικής μελαγχολίας και απόγνωσης. Μια δανειακή σύμβαση που αυτοτροφοδοτεί την κρίση και φουντώνει την ύφεση. Κάτι που, σε συνδυασμό με το πανευρωπαϊκό αίτημα για μια Ευρώπη των λαών και των οραμάτων, όχι της λιτότητας και των… αριθμών, λειτουργεί ήδη αφόρητα πιεστικά στις πλάτες των τριών τεχνοκρατών της τρόικας, που είχαν σήμερα την πρώτη συνάντησή τους με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, για περίπου μια ώρα.
Είχε προηγηθεί η συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την ώρα που ο Χορστ Ράιχενμπαχ και η Task Force του εφαρμόζουν τη στρατηγική προσέγγιση… τσάι και συμπάθεια, στα υπουργεία τα οποία επισκέπτονται, προκειμένου να διαπιστώσουν από ποια αφετηρία εκκινεί η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
Στα μονοπάτια της ιστορικής ρήσης του Ιούλιου Καίσαρα, τα μέλη της τρόικας ήλθαν, είδαν και… το σκέφτονται, για το πως θα πρέπει να πορευτεί εφεξής η εφαρμογή από την Ελλάδα του προγράμματος το οποίο συνοδεύει τα δάνεια των άλλοτε συμμάχων της χώρας μας. Θα πρέπει βέβαια να το συζητήσουν και με τους… εντολείς τους, για να μην ξεχνιόμαστε.