Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Μάθετε με ποιο κόμμα συμφωνείτε με τον ανανεωμένο ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου «Choose4Greece»

Μάθετε με ποιο κόμμα συμφωνείτε με τον ανανεωμένο ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου «Choose4Greece»
Είστε βέβαιοι ότι το κόμμα που έχετε επιλέξει εκφράζει πράγματι τις απόψεις σας; Εάν δεν νιώθετε απόλυτη σιγουριά τεστ τότε δεν έχετε παρά να υποβάλετε τον εαυτό σας σε τεστ χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό Σύμβουλο Ψήφου «Choose4Greece».
Πρόκειται για την διαδραστική, ψυχαγωγική και ενημερωτική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες απαντώντας σε 30 ερωτήσεις να ανακαλύψουν το βαθμό εγγύτητας των πολιτικών τους θέσεων με τις θέσεις των κομμάτων και την οποία 100.000 χρήστες χρησιμοποίησαν στις εκλογές του Μαΐου (και μέσω του eklogika.gr) Πατήστε εδώ
Από την Τρίτη 5 Ιουνίου η κάνει πρεμιέρα η choose4greece έκανε νέα πρεμιέρα ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στα δεδομένα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική διαδικασία, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το βαθμό εγγύτητας των πολιτικών τους θέσεων με τις θέσεις των κομμάτων.

Ακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τα σχόλια των χρηστών, μέσα από μια ιδιαίτερα εποικοδομητική διαδικασία αλληλεπίδρασης που ενισχύθηκε μέσα από το ιστολόγιο της εφαρμογής, η ερευνητική ομάδα της πλατφόρμας choose4greece προχώρησε σε μια σειρά ανανεώσεων και αλλαγών.

  • Οκτώ νέες ερωτήσεις προστέθηκαν και άλλες οκτώ τροποποιήθηκαν
  • Ανανεώθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων
  • Προστέθηκε καινούρια λειτουργία: Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το ποσοστό συνάφειας των θέσεων τους όχι μόνο με τα κόμματα αλλά και με τους ψηφοφόρους των κομμάτων που είναι χρήστες του choose4greece! 
  • Ειδικότερα, οι απαντήσεις ενός χρήστη συγκρίνονται με τις απαντήσεις όλων των υπολοίπων χρηστών κι έτσι εμφανίζεται ποιοι είναι εκείνοι οι χρήστες που έχουν κοινέςαπαντήσεις και τι ψηφίζουν.
  • Ενσωματώθηκε ανοιχτή ερώτηση στην οποία οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν ελευθέρα τα σχόλιά τους.
  • Συμπεριλαμβάνονται νέα κόμματα.

"Η κρισιμότητα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης σε συνδυασμό με την παρουσία νέων πολιτικών φορέων – κομμάτων -, μας λέει η ερευνήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Λία Σπυρίδου, καθιστούν απαραίτητη τη σφαιρική και ξεκάθαρη πληροφόρηση γύρω από τις θέσεις των κομμάτων για τα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Το «Choose4Greece», παρέχει αυτή τη δυνατότητα μέσα από μια διαδραστική λειτουργία ώστε θα είναι σε θέση οι πολίτες να ενημερωθούν συνοπτικά  για τις θέσεις των κομμάτων σε μία σειρά από σημαντικά πολιτικά θέματα".
Το «Choose4Greece» είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας ερευνητών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα: α) e-Democracy Centre, Center for Democracy Aarau, University of Zurich, β) Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, γ) Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δ) Department of Public Administration, University of Twente, ε) Nuffield College, University of Oxford και στ) Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Χρησιμοποιώντας το «Choose4Greece», οι χρήστες (ή ψηφοφόροι) βρίσκουν 30  προτάσεις που σχετίζονται με διάφορα θέματα πολιτικής επικαιρότητας, οργανωμένα σε θεματικές κατηγορίες (π.χ οικονομία, κοινωνία, Ευρώπη κτλ.). Για κάθε μία από αυτές τις προτάσεις υπάρχει μια κλίμακα στην οποία μπορούν να εκφράσουν τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους. Εφόσον συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, το πρόγραμμα παρουσιάζει το βαθμό συνάφειας του χρήστη με κάθε ένα από τα κόμματα.
Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε τρία γραφήματα, που αναπαριστούν πόσο κοντά βρίσκονται οι απόψεις των χρηστών με αυτές των κομμάτων σε μία σειρά από θέματα όπως η εγκληματικότητα, το περιβάλλον, η παιδεία, η οικονομία, οι εξωτερικές σχέσεις, κ.α.
Ένα άλλο γράφημα εντοπίζει αν ένας χρήστης έχει υψηλότερη συνάφεια με την «αριστερά» ή τη «δεξιά», ανάλογα με τις απαντήσεις του για τα θέματα της οικονομίας και των κοινωνικών αξιών.
Η κωδικοποίηση των θέσεων των κομμάτων βασίζεται στην αξιολόγηση των θέσεων από ειδικούς επιστήμονες (expert survey) σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που έδωσαν τα ίδια τα κόμματα.
Πρόσθετες εφαρμογές στην κυρίως πλατφόρμα επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο προφίλ των αποτελεσμάτων τους και να τα συγκρίνουν με τους φίλους τους, καθώς επίσης να ανεβάσουν τα αποτελέσματα στο facebook και το twitter και να κάνουν τα δικά τους σχόλια.