Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Παγώνουν οι αλλαγές σε 13ο και 14ο μισθό - Αναβάλλονται μετά τις εκλογές οι συζητήσεις

Στον πάγο λόγω των εκλογών μπαίνει η υποχρέωση την οποία έλαβε έναντι της τρόικας η απελθούσα κυβέρνηση Παπαδήμου, έχοντας μέσω του δεύτερου μνημονίου δεσμευτεί ότι στην Ελλάδα, μέχρι τέλη Ιουλίου, θα πρέπει να διαμορφωθεί το νέο σύστημα αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς την παρουσία του 13ου και του 14ου μισθού.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος για να υλοποιηθεί η δέσμευση θα έπρεπε ήδη να είχε σχηματιστεί κυβέρνηση και να είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς.

Τα τρία σενάρια

Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να γίνει υπό τους εξής όρους:

1. Με βάση την πιο ακραία εκδοχή η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει στην οριστική κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

2. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα θα ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος το επιπλέον ποσό από την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού να θεωρείται οικειοθελής παροχή και με μονομερείς αποφάσεις να περικόπτεται ακόμα και στο σύνολό του.

3. Ο 13ος και 14ος μισθός να είναι ανάλογοι του Δημοσίου. Εφόσον επικρατήσει αυτή η εκδοχή, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα θα «πέσουν» στα 500 και 250 ευρώ αντίστοιχα, και το επίδομα αδείας θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ.

newsbeast.gr