Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αλλαγή του σχεδιασμού διοίκησης των δημοσίων έργων για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και επιτάχυνση των επενδύσεων στην Πελοπόννησο

Την αλλαγή του σχεδιασμού διοίκησης των δημοσίων έργων ανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την κατεπείγουσα συνεδρίασή του την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε ακόμα το ΠΕΣΥ για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Πελοπόννησο, καθώς και για την πορεία αδειοδότησης του αεροδρομίου της Τρίπολης αλλά και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Ο Πέτρος Τατούλης που ξεκαθάρισε ότι μόνο με επιχειρηματική δραστηριότητα και επενδύσεις μπορούμε να σώσουμε τους ανθρώπους του τόπου μας, αναφέρθηκε ακόμα στην ειδική πρόσκληση για την επιλογή αναδόχου για την παράκαμψη της Σελλασίας, τις δύο προγραμματικές συμβάσεις για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης του νέου Μουσείου της Σπάρτης, αλλά και τις προσωρινές εργασίες που έχουν ξεκινήσει στο Δερβένι Αρκαδίας.
«Για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της ποιότητας των δημοσίων έργων και της ασφάλειας των πολιτών, αλλάζουμε το σχεδιασμό της διοίκησης και ενεργοποιούμε το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, θα προσλάβουμε τεχνικό σύμβουλο και θα αξιοποιήσουμε το εργαστήριο ποιότητας της διεύθυνσης τεχνικών έργων. Η δυνατότητα αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση του Καλλικράτη, για να μην έχουμε μεγάλα έργα προβληματικά και σε κατάρρευση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Πρόσθεσε ακόμα ο Πέτρος Τατούλης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέχθηκε πιλοτικά να εφαρμόσει Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, πράξη που δεν την είχαν τολμήσει ούτε οι Νομαρχίες, ούτε οι Δήμοι κατά το παρελθόν.
Την Δευτέρα 5 Μαρτίου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης, πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία επιβεβαίωσε την πρόοδο των διαδικασιών στην πορεία για την τελική αδειοδότηση του αεροδρομίου της Τρίπολης. Πληροφόρησε επίσης το σώμα ότι προχωρούν και οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με επέκταση του αεροδιαδρόμου κατά 300 μέτρα αυξάνοντας την επιχειρησιακή του ικανότητα σε κρίσιμο βαθμό.
Στον αέρα βρίσκεται επιπρόσθετα ειδική πρόσκληση για την επιλογή αναδόχου για την παράκαμψη της Σελλασίας, «ένα έργο που ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας και κατάρρευσε επίσης επί Νέας Δημοκρατίας και το οποίο καλούμαστε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε», όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Με το Υπουργείο Πολιτισμού υπογράφηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης του νέου Μουσείου της Σπάρτης, «ένα αίτημα δεκαετιών που επιτέλους παίρνει το δρόμο του για την υλοποίησή του» και για την αναστήλωση και ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. Υπήρξε ακόμη συμφωνία για τη δημιουργία παράλληλης πολιτιστικής διαδρομής παράπλευρα προς το Τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη, με βάση τον Παυσανία, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό απόθεμα των περιοχών βόρεια της Σπάρτης, σε άμεση σχέση με την ανάπτυξή της.
Για την καταβύθιση στο Δερβένι ( Mεγαλόπολης) ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι έγκαιρα, πριν τη χειμερινή περίοδο είχε ζητήσει την ενεργοποίηση της μελέτης που υπήρχε, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, και επανέλαβε το αίτημα πριν 1,5 μήνα. «Σήμερα μετά τη νέα παρέμβασή μας ενεργοποιείται και ήδη έχουν ξεκινήσει προσωρινές εργασίες προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο οδικής απομόνωσης της Καλαμάτας».
Τέλος με αφορμή την πρόταση για λιγνιτωρυχείο στην Κορώνη, ο κ. Τατούλης δήλωσε εμφατικά ότι «το ζητούμενο είναι να σώσουμε τους ανθρώπους του τόπου μας και αυτό μόνο με επιχειρηματική δραστηριότητα και επενδύσεις μπορούμε να το επιτύχουμε». Διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι στο θέμα αυτό ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι η τελική αδειοδότηση γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο. Επέστησε επίσης την προσοχή όλων ο κ. Τατούλης στο γεγονός της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ για χερσαίες δοκιμαστικές έρευνες για ανεύρεση πετρελαίου σε περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  

 «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας όχι με επικλήσεις, αλλά με συνετή, συνεπή και πρωτοπόρα επενδυτική πολιτική» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 αναφορικά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» θεματικού άξονα προτεραιότητας 4 «πλήρη ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών».
Το ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα, δήλωσε ο κ. Τατούλης, θέτοντας το σε προτεραιότητα και τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε απασχολήσει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Στο θέμα αυτό είναι σαφής ο ρόλος της Περιφέρειας και η ευθύνη της.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της εργασίας τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η ευθύνη είναι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει πολύ σημαντική δραστηριότητα και έχει αναλάβει καίριες πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η πρωτοβουλία του κ. Τατούλη για πρόβλεψη στο ΕΣΠΑ της δυνατότητας μόχλευσης κεφαλαίων με σκοπό την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εργασίας και οι οποίες απειλούνται από ευθύνες τρίτων και όχι δικές τους.
Πέραν τούτου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είπε ο κ. Τατούλης, έχει προβεί στην ενεργοποίηση ανενεργών προγραμμάτων του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας, όπως αυτό της νεανικής επιχειρηματικότητας που θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της κοινωνικής οικονομίας, για το οποίο πρέπει να αποτελέσει ένα «νέο μέγεθος δημιουργίας υποδομών με πρόγραμμα για να προσδώσει υπεραξία και συνθήκες νέας οικονομίας».
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ο κ. Τατούλης έκανε λόγο και για τη Μεσσηνία, όπου υπήρξε πρόθεση εκ μέρους της Περιφέρειας για ισχυρή σύμπραξη, οι Δήμοι όμως δεν συμφώνησαν και υπήρξε διάσπαση, ενώ εντύπωση του προκάλεσε η πρόταση εκ μέρους των Δήμων ο συντονιστής να είναι δομή εκτός της Μεσσηνίας.
Παράλληλα απηύθυνε αυστηρό μήνυμα σε μεγάλη μονάδα που δραστηριοποιείται στην Κορινθία «να μη διανοηθεί να προβεί σε σκέψεις για απολύσεις, να παίξει με μικρόψυχες πολιτικές. Θα βρει την Περιφέρεια σοβαρά απέναντί της».
Αναφερόμενος για άλλη μια φορά στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι διακριτές οι αρμοδιότητες των Δήμων και της Περιφέρειας. «Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν τα σκουπίδια που παράγουν γιατί για αυτό το λόγο εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη, για τα οποία θα πρέπει να πληροφορήσουν τους πολίτες. Ευθύνη της Περιφέρειας είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας των πράξεών μας απέναντι στον πολίτη και να απαλλαγούμε από τη μαφία των σκουπιδιών. Μου προκαλεί θυμηδία το να ακούω Δήμαρχο να λέει ότι μαζί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Τα πρόστιμα επιβάλλονται σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Χωρίς την κινητικότητά μας θα είχαν επιβληθεί δυσβάσταχτα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τέλος στα ΤΟΠΣΑ, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία άμεσα θα προκηρυχτούν από την Ενδιάμεση Αρχή της Περιφέρειας.