Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Στο 8% το κόμμα Καμμένου σε νέα δημοσκόπηση


newsbomb.gr

Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα που ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος, «Ανεξάρτητοι Ελληνες», όπως προκύπτει από τη δεύτερη δημοσκόπηση (Μάρτιος) που διενήργησε η alco για το newsbomb.gr. Συγκεκριμένα, το 8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψήφιζε το νέο κόμμα του Π. Καμμένου αν αυτή την Κυριακή είχαμε εκλογές. Το 70% τοποθετήθηκε αρνητικά, ενώ το 22% είπε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Το συγκεκριμένο εύρημα έχει ξεχωριστή αξία, αφενός διότι πρόκειται για μια από τις πρώτες δημοσκοπικές καταγραφές του νέου πολιτικού σχηματισμού. Αφετέρου, γιατί -ακόμη και αν δεν διατηρηθεί σε τόσο υψηλά ποσοστά στο δρόμο μέχρι την κάλπη- καταδεικνύει δομικές αλλαγές στο χώρο της ελληνικής κεντροδεξιάς.
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που μια νέα κεντροδεξιά κίνηση καταγράφει υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το εγχείρημα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που είχε φτάσει να καταγράφεται στις έρευνες με πρόθεση ψήφου μέχρι και 15%, για να αποτύχει παταγωδώς στη συνέχεια και ο εμπνευστής του να επιστρέψει -κακήν κακώς- στο μαντρί. Μεταξύ Αβραμόπουλου και Καμμένου, όμως, υπάρχουν διαφορές και, μάλιστα, δομικές. Η κίνηση Αβραμόπολου αποδείχθηκε καιροσκοπική. Είχε χαρακτήρα δημοσιοσχετίστικο και περισσότερο βασιζόταν σε μια εφήμερη δημοφιλία του επικεφαλής της, παρά στην ανάγκη ενός κοινωνικού ρεύματος να εκφραστεί. Στο σημείο αυτό ακριβώς έγκειται και η ειδοποιός διαφορά του Π. Καμμένου. Το υψηλό ποσοστό στήριξης -έστω και θεωρητικής, ακόμη- που καταγράφεται στη δημοσκόπηση της alco προκύπτει από ένα υπαρκτό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας, ένα σημαντικό κομμάτι της κεντροδεξιάς που έχει δυσαρεστηθεί από τις επιλογές της Ν.Δ. και του αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά (κυρίως τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την υπερψήφιση του νέου μνημονίου) και βρίσκει έκφραση μέσα από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες».
Με άλλα λόγια, ο Π. Καμμένος μοιάζει -βάσει αυτής, της πρώτης δημοσκοπικής του καταγραφής- ικανός να φέρει μόνιμες ανακατατάξεις στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία». Παίρνει ένα 13% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και ένα 28% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ.
Ακόμη και αν τα ποσοστά του μειωθούν κατά τι καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, δείχνει να βρίσκεται σε σαφή τροχιά εισόδου στη Βουλή. Αν αυτό συμβεί, είναι πολύ πιθανό να αφήσει εκτός Κοινοβουλίου τον Γιώργο Καρατζαφέρη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στερεί την -όποια- ελπίδα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης από τη Χρυσή Αυγή.
Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» παίρνουν και ένα ποσοστό 5% -κεντρώων, προφανώς- ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ας μην υποτιμήσουμε, μάλιστα, ότι αυτή η πρώτη καταγραφή του κόμματος του Π. Καμμένου γίνεται πριν καν αποκτήσει πιο σταθερά χαρακτηριστικά, πριν καν ανακοινώσει την υποστήριξη περισσότερων προσώπων, με την ενδεχόμενη προσχώρηση επιπλέον βουλευτών από τους διαγραφέντες της Ν.Δ. και άλλων προσωπικοτήτων που, αναμφισβήτητα, θα τονώσουν περαιτέρω τη δυναμική του.