Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κουτρουμάνης: Δεν θα χρειαστούν νέες περικοπές στις συντάξεις, εκτός αν…

Φρένο στα σενάριο που θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να κόψει εκ νέου τις συντάξεις προσπάθησε να βάλει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά στο τέλος άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Κουτρουμάνης, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις «εκτός και αν υπάρξουν ανατροπές που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει», όπως είπε. Νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «υπάρχει σε πολλούς η αίσθηση ότι τα ταμεία έχουν κουμπαρά από τον οποίο βγάζουν κάθε φορά για τις παροχές, όμως κουμπαράς δεν υπάρχει, τα αποθεματικά είναι περιορισμένα και με βάση της εισροές διαμορφώνονται οι παροχές». Τόνισε πάντως πώς δεν θα απαιτηθούν νέες περικοπές, παρά την άνοδο της ανεργίας.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρδος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι η επιχορήγηση του 2012 για τις συντάξεις είναι 2,2 δισ. ευρώ και ότι υπάρχει πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, αν παραστεί ανάγκη, να μεταφερθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό.
«Σήμερα το δημόσιο χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα σε ποσοστό πάνω από το 1/3 και άρα πρέπει να δούμε τις άλλες πηγές χρηματοδότησης για να είναι βιώσιμα», είπε ο κ. Κουτρουμάνης και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ποσοστό 45% δεν πληρώνει εισφορές στον ΟΑΕΕ, ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 40%.

Η απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας
Ο κ. Κουτρουμάνης, αναφέρθηκε και στο θέμα με τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, για το οποίο ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής. Σημείωσε ότι αυτά που αποκαλύφθηκαν είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς μηνών και όπως όλα δείχνουν αυτή η απάτη δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα. «Το φαγοπότι έχει τελειώσει, το πάρτι έχει τελειώσει. Απλά δεν έχουμε πετύχει το στόχο στο 100% αλλά στο 75% και όλες οι απώλειες στο διάτρητο σύστημα θα έχουν καλυφθεί μέσα στο χρόνο με τις δράσεις που έχουμε αναλάβει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. 
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη έχουν εντοπιστεί και άλλες περιπτώσεις που σύντομα θα βγουν στο φως και εκτιμάται ότι θα κοπούν συνολικά 40.000 συντάξεις που δίνονται ενώ δεν θα έπρεπεμ ενώ αποκαλύφθηκε, επίσης ότι από τις πλασματικές παροχές χάνονται κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια ευρώ.
«Ξέρουμε πού μας κλέβουνε στο ΙΚΑ. Το μόνο που μένει είναι τα ονόματα. Το ΙΚΑ ήταν μέχρι σήμερα φτωχό και σπάταλο», είπε από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για το 2012.
Ο κ. Σπυρόπουλος, αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι συνταρακτικά και σημείωσε ότι από την ώρα που υιοθετήθηκε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα ΝΠΔΔ, νοσοκομεία κτλ και θέλει κάποιος να ελέγξει , είναι πολύ απλό να συλλέξει στοιχεία. Είπε μάλιστα ότι τα στοιχεία που συλλέγονται δείχνουν ακριβώς και το σημείο και τη λειτουργία και την περίοδο απάτης. «Το μόνο που δεν σου λένε είναι το πρόσωπο» κατέληξε.

eklogika.gr