Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η «Χάρτα των δικαιωμάτων των πολιτών» από τις Δημόσιες Υπηρεσίες - Χάνουν το επίδομα θέσης 3.567 υπάλληλοι..

Τη  «χάρτα των δικαιωμάτων των πολιτών» στις Δημόσιες Υπηρεσίες ανακοίνωσε ο υπουργός Δ. Ρέππας.  Χάνουν το επίδομα θέσης  3.567 υπάλληλοι Την «εγκύκλιο για τα δικαιώματα των πολιτών» που αφορούν στην εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Δημ. Ρέππας, κάνοντας λόγο για «κωδικοποίηση» των εξυπηρετήσεων (χρόνος απάντησης σε αίτημα, ωράριο λειτουργίας κλπ) που οφείλει να έχει ο πολίτης, προσερχόμενος σε μία υπηρεσία.
Ενώ όμως ο υπουργός  ανακοίνωνε τα αυξημένα δικαιώματα των πολιτών για καλύτερη εξυπηρέτηση, προανήγγειλε  ταυτόχρονα και τη μείωση κατά ...3.567 θέσεις, των πλέον έμπειρων στελεχών της δημόσιας διοίκησης τα οποία θα χάσουν τα επιδόματα θέσης που  βάσει τυπικών προσόντων κατείχαν, λόγω δραστικής μείωσης των υπηρεσιών των υπουργείων, αλλά ... δεν θα απολυθούν!
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε:
Χάρτα δικαιωμάτων των πολιτών
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ανέφερε ότι η Χάρτα δικαιωμάτων των πολιτών είναι σημαντική διότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.  Χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας ανέφερε:
«Τα βασικά δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στη συναλλαγή τους με το Δημόσιο, όπως γνωρίζετε, βρίσκονται διάσπαρτα σε σειρά νόμων και διοικητικών αποφάσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι δημόσιες υπηρεσίες ίσως δεν έχουν και απόλυτη γνώση των δικαιωμάτων του πολίτη. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι, να μην επιτρέπεται η άσκηση με τρόπο ακώλυτο, από την πλευρά των πολιτών, κάποιων δικαιωμάτων τους κι έτσι οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται όπως θα όφειλε να κάνει προς αυτούς η Δημόσια Διοίκηση. Δεδομένου ότι η έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και στη μείωση της ταλαιπωρίας τους, έχουμε συγκεντρώσει σε ένα τεύχος όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία αφορούν στις λειτουργίες σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης».
Η  "χάρτα δικαιωμάτων" διευκολύνει τους πολίτες στις καθημερινές συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες, όπως είναι οι διαδικασίες συναλλαγής ή πρόσβασής τους στα ΚΕΠ και στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, οι τηλεφωνικές αιτήσεις, η πρόσβαση στις διάφορες ιστοσελίδες, οι ώρες συναλλαγής των δημοσίων υπηρεσιών με τους πολίτες, τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των πολιτών και ο τρόπος με τον οποίον αυτά μπορούν να ασκούνται, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η προσφυγή στις Ανεξάρτητες Αρχές και στα Ελεγκτικά Σώματα.  (Για να δείτε τη «Χάρτα, πατήστε εδώ)

Στη συνέχεια ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί και ο  Κώδικας Δεοντολογίας, που αφορά στη στάση που πρέπει να τηρεί ο εργαζόμενος στο δημόσιο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Για την κατάργηση διευθύνσεων και  τμημάτων των υπουργείων
 

Σε 3.567 ανέρχονται τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης τα οποία ναι μεν δεν θα απολυθούν αλλά θα χάσουν το επίδομα θέσης τους ως Γενικοί διευθυντές, διευθυντές και Τμηματάρχες εξαιτίας της μείωσης των υπηρεσιακών μονάδων, που επιβάλλει ο «εξορθολογισμός» του δημοσίου αλλά στην πραγματικότητα η απαίτηση της τρόικας για συρρίκνωση των λειτουργικών αναγκών του κράτους.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι Οργανισμοί λειτουργίας του Δημοσίου, μειώνονται σε επίπεδο  Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος, από τις 5.427 κατά 1.860 μονάδες.
Ερωτηθείς δε, για τον κίνδυνο απόλυσης των εργαζομένων αυτών λόγω κατάργησης των οργανικών θέσεων που κατείχαν, ο κ. Ρέππας απάντησε:
«Δεν μιλούμε για μείωση των θέσεων εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο. Μιλούμε για μείωση του αριθμού των υπηρεσιακών μονάδων και αναφέρθηκα στις Γενικές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα.
Θυμίζω ότι με την ψήφιση του Ν 4024 προχωρήσαμε στην κατάργηση του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων κι επίσης θυμίζω ότι σε πρόσφατη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που σήμερα ψηφίζεται στο σύνολο για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέψαμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθούν στη νέα διάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης αυτοί που σήμερα κατέχουν μία θέση ευθύνης, είτε είναι Γενικοί Διευθυντές, είτε είναι Διευθυντές, είτε Τμηματάρχες.
Απλώς έχουμε μείωση του αριθμού των Γενικών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων και των Τμημάτων κι επόμενο είναι, ένας αριθμός Προϊσταμένων αυτών των μονάδων να μην μπορεί να παραμείνει σε θέση Προϊστάμενου μιας τέτοιας μονάδας, αλλά προβλέψαμε συγκεκριμένα κριτήρια, αντικειμενικά και εκ των προτέρων προσδιορισμένα, για το πώς θα τοποθετηθούν στο νέο διάγραμμα των Υπουργείων οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι».

eklogika.gr