Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:

“Η σημερινή μέρα, μέρα εισόδου της Άνοιξης, της Ελπίδας και της Αναγέννησης συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα, που είναι αφιερωμένη στην Ποίηση και τους δημιουργούς της.
Με λόγο συνοπτικό, συμβολικό, περιεκτικό, πολλές φορές και ακατάληπτο η Ποίηση διαχρονικά μετουσιώνει σε λέξεις τα συναισθήματα, τους φόβους, τις αγωνίες, την ελπίδα, την πίστη, τη ζωή και τον έρωτα των ανθρώπων.
Ο Ελληνικός πολιτισμός από τον Όμηρο μέχρι τον Σεφέρη και τον Ελύτη, αλλά και το Νικηφόρο Βρεττάκο, προσέφερε στην παγκόσμια κοινότητα ποιητικά κείμενα υψηλής αισθητικής και νοηματικής αξίας.
Ο Έλληνας ποιητής, γράφοντας τραγωδίες ή κωμωδίες, εξυμνώντας πολεμικά κατορθώματα μέσα από τα έπη του Διγενή, εκφράζοντας τον πόνο της ξενιτιάς μέσα από το Ανώνυμο Δημοτικό Τραγούδι, διατυπώνοντας το εθνικό αίσθημα στους Ελεύθερους Πολιορκημένους, δημιουργεί μία μακραίωνη αλυσίδα συνέχειας λόγου, αξιών και ιδεών.
 Στην εποχή της πολυδιάστατης κρίσης οφείλουμε να κάνουμε μόνο τούτο: να αφουγκραστούμε τους στίχους της ελπίδας, να αντλήσουμε θάρρος και να οπλιστούμε με πίστη και ακατάβλητη θέληση. Το Ελληνικό γένος έχει επιβιώσει δυσκολότερων καταστάσεων, μα επέζησε και γέννησε αξεπέραστα δείγματα Λόγου.
Ας μη τα λησμονούμε…”.