Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του στη Ρωσία, συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, με τον επικεφαλής της Προεδρικής  Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Ivanov  και στη συνέχεια με την Πρόεδρο της Γερουσίας κα Valentina Matviyenko. Μετά το πέρας των συναντήσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ, στη Μόσχα,  αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας.
Πρωτοβουλίες  για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα:  Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως  στην προσέλκυση ρωσικών  επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή-αλλά  μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών. 
Συναντήθηκα σήμερα, με τους Επικεφαλής του Κρεμλίνου και της Γερουσίας και είχα μια ουσιαστική  συνομιλία μαζί τους. 
Συζητήσαμε για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή.
Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ’ όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Αύριο, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν, για να θέσουμε εκ νέου – σε στέρεες βάσεις- τις σχέσεις των δύο χωρών.
Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά.
Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα».


Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον επικεφαλής της προεδρικής υπηρεσίας, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ και με την πρόεδρο της Άνω Βουλής και πρώην πρέσβειρα στην Αθήνα Βαλεντίνα Ματβιένκο. Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το απόγευμα, παραβρέθηκε και χαιρέτισε  μεγάλη ελληνορωσική εκδήλωση του ομογενή σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη στο Συνεδριακό Κέντρο του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος αφιερωμένη στους Κρυπτοχριστιανούς, μια πρωτοβουλία, που αγκαλιάστηκε από επιφανείς και πολυάριθμους Ρώσους και Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο διάσημος ηθοποιός Αλεξέι Πετρένκο, η συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα, η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Ζίκινα και η βυζαντινή χορωδία "Εργαστήρι Ψαλτικής”.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο διάσημος κοσμοναύτης (ποντιακής καταγωγής) Θόδωρος Γιουρτσίχιν.

Στις συναντήσεις  του με τους Ρώσους αξιωματούχους, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη  ενδυνάμωσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα, δήλωσε προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ, στη Μόσχα,  αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας. Πρωτοβουλίες  για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα:  Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως  στην προσέλκυση ρωσικών  επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή– αλλά  μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών. 
Συναντήθηκα σήμερα, με τους Επικεφαλής του Κρεμλίνου και της Γερουσίας και είχα μια ουσιαστική  συνομιλία μαζί τους.  Συζητήσαμε για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή. Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ΄ όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Αύριο, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν, για να θέσουμε εκ νέου – σε στέρεες βάσεις- τις σχέσεις των δύο χωρών.
Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα».
Παράλληλα, σε συνεντεύξεις του σε ρωσικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι:  «Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι' αυτό και στόχος της Ν.Δ., εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι έργα όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη «όλοι  ξέρουμε ότι σήμερα, είτε έχουν ανασταλεί είτε έχουν βαλτώσει. Εμείς προτιθέμεθα να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτά βοηθούν και την ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα, μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας», τόνισε  ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας επίσης και «ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες». Συμπλήρωσε επίσης ότι «υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στην ενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών…».

 «Όσοι με γνωρίζουν, θα σας πουν, ότι όταν δίνω τον λόγο μου, τον κρατάω. Και όταν λέω "we mean business" το εννοώ», τόνισε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, περιγράφοντας «πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν ή και καταργήθηκαν πλήρως», καθώς και «εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί, αλλά βάλτωσαν. Και όλα αυτά πρέπει να τα ξεμπλοκάρουμε».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Σαμαράς είπε στις συνεντεύξεις του στα ρωσικά ΜΜΕ  ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα γινόταν μια πολύ κακή και ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Και αμέσως και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική», γι' αυτό και τόνισε ότι «εάν δοθεί στην Ελλάδα ευκαιρία ανάπτυξης, να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα και μέχρι τώρα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών και ακινήτων, πιστεύω, ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα».

«Σήμερα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ως επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης», τονίζει στις συνεντεύξεις του ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «ο ελληνικός λαός θα μπορέσει στο σύντομο μέλλον, να μετατρέψει τη χώρα του σε υπόδειγμα σύγχρονης ανάπτυξης. Και εδώ υπάρχουν δυνατότητες, τις οποίες θα αναζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε από κοινού, με όλους τους φίλους μας». Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είπε ότι «είναι μια απόλυτη και κομβική προτεραιότητα, να κάνουμε το ελληνικό χρέος "βιώσιμο", δηλαδή τέτοιο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτησή του στο μέλλον. Ελπίζω, ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Στη συνέχεια, βεβαίως, θα πρέπει να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ». «Προσπαθούμε να επιστρέψουμε στον ελληνικό λαό την αυτοπεποίθηση, την πίστη στον εαυτό του και την ελπίδα για το μέλλον. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι: «έχω θέσει σε προτεραιότητα μέτρα που συνδυάζουν τη μείωση του ελλείμματος και τον έλεγχο του χρέους με την ανταγωνιστική ανάπτυξη. Μέτρα που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αλλάζουν τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας. Με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Μέτρα, τέλος, που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και αναδεικνύουν τη στρατηγική θέση της χώρας μας στην περιοχή.
Όλα αυτά- η προτεραιότητα στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και η ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας- έλειψαν ως τώρα από τις πολιτικές διάσωσης της οικονομίας μας».

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «πέραν της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, υπάρχει και ένα πιο βαθύ πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και να προωθηθεί στις ελληνο- ρωσικές σχέσεις", αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι "συνδέονται μεταξύ τους, χάρη στην ιστορία, τον κοινό πολιτισμό και την ορθοδοξία».