Γράφει ο ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ*
Στο περιθώριο των εξελίξεων για τη συμφωνία γύρω από το PSI, και εν συνεχεία την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, του… ήδη χιλιοτραγουδισμένου Μνημονίου ΙΙ, προφανώς και το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, αποτελεί ζήτημα αιχμής. Όχι απλά και μόνο για την πολιτική, αλλά για τη Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, δημιουργήθηκε ως ανάγκη της στιγμής. Με συγκεκριμένο ρόλο, αποστολή και περιεχόμενο. Κάθε περαιτέρω αναβολή της ετυμηγορίας της κοινωνίας, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει, και να εμβαθύνει την κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική εξουσία. Μια σχέση ήδη «τσαλακωμένη».
Στην πρόσφατη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν εκείνος που ανέλαβε να προστατεύσει τους θεσμούς. Και να αποτρέψει εκ των προτέρων κάθε… υποψία συζήτησης για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Που θα σήμαινε ότι, στην πιο κρίσιμη για την Ελλάδα εθνική συγκυρία, η χώρα θα είχε μια κυβέρνηση που δεν προέκυψε από την ανόθευτη ετυμηγορία της κοινωνίας, αλλά μέσα από την υπάρχουσα Βουλή.
Ένα Κοινοβούλιο το οποίο συνιστά… ανορθογραφία της πραγματικότητας, καθώς η σαρωτική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική αναμέτρηση του 2009, στηρίχτηκε στην εθνική παραπλάνηση του «λεφτά υπάρχουν».
Οι εκλογές λοιπόν είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες. Το δε «αναπόφευκτο» ενισχύεται μετά την πρωτοβουλία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να ανοίξει τον δρόμο της διερεύνησης και απόδοσης ποινικών ευθυνών στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τα «πολλά ΠΑΣΟΚ» που δεν αντέδρασαν στην… αλλοίωση, σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, των στοιχείων του ελλείμματος του 2009.
Μια αλλοίωση που αποτέλεσε το πολιτικό και δημοσιονομικό επιχείρημα για να οδηγηθεί η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου. Που λειτουργεί ως σαράκι, το οποίο απειλεί να αναστείλει ακόμη και το μέλλον του τόπου, καταδικάζοντας την Ελλάδα σε ύφεση, βαθύτερη εκείνης την οποία υποτίθεται ότι θα θεράπευε.
Το αίτημα Πεπόνη, αναμένεται πλέον να κυριαρχήσει στην πολιτική καθημερινότητα. Επειδή αφορά την ουσία του ερωτήματος που… δεν θέλει να ακούει το ΠΑΣΟΚ: Γιατί φτάσαμε στο Μνημόνιο.
Η απάντηση, βρίσκεται πιθανότατα σε εκείνα τα «πειραγμένα» στοιχεία. Με την έρευνα να αναζητά εκ των πραγμάτων, το κατά πόσο το… πείραγμα ήταν προσχεδιασμένο.
Σε κάθε περίπτωση, με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται, και το ΠΑΣΟΚ να τίθεται ενώπιον των ιστορικών ευθυνών του για το σπρώξιμο της Ελλάδας στο χείλος του γκρεμού, οι εκλογές χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, αποτελούν την ασφαλιστική δικλείδα. Όχι μονάχα με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλά με την εθνική αξιοπρέπεια.
statesmen.gr